Sedanur Kılıç

Sedanur Kılıç
@Muhayyileee
Reklam
İdealar teorisi gerçek bilginin temelini ancak idealar dünyasında bulunabileceğini temel alan felsefe. İdealar Kuramı, felsefede önemli bir prensip olarak Platon tarafından ortaya atılmış ve episteme anlayışından doğmuştur. Gerçek bilginin temelinin ancak idealar dünyâsında bulunabileceği temeline dayanır. Platon bunu mağara örneğiyle açıklar: Bir mağaranın girişinde durup arkası güneşe dönük olan kişi, güneşi hiç görmemiştir. Yalnızca önündeki mağara duvarına yansıyan kendi gölgesini görmektedir. Bu kişi duvardaki gölge ve ışığı gerçekliğin kendisi zanneder. Oysa gerçek, Güneş ve kendi bedenidir.[1] ( Kaynak : Wikipedia)
Felsefe Patristik Düşünürleri
Tatianos ve Tertullianos gibi ilk dönem Patristik düşünürleri iman ile aklı birbirine düşman görerek putperest insanlarca üretilmiş olmalarından dolayı felsefeyi reddetmişler ve bu nedenle ondan yararlanmak gibi bir yaklaşımı öngörmemişlerdir. Ancak Aziz Justin ve Athenagoras gibi sonraki Kilise Babaları felsefenin,dinsel bir katkıdan yararlanmamış olan insan aklının erişebileceği en yüksek düzeyi temsil ettiğinin farkına varmışlar Felsefenin Hristyan inancının ilkelerini açıkça ve anlaşılır bir tarzda ifade etmek için gerekli dile ve kavramsal araçlara sahip olduğunu anlamışlardır. Böylece bu düşünürler büyük ölçüde PLATON'UN GÖRÜŞLERİNİ HIRİSTİYANLIĞIN İNANÇ İLKELERİYLE UZLAŞTIRMAYA GİRİŞMİŞTİR.Böylece patristik Felsefe aracığıyla Hıristıyanlığın inançları güçlendirilmiş ve Roma imparatorluğunun sınırları içinde yaşayan halklara daha kolaylıkla sunulabilecek bir din anlayışı ortaya konmuştur.
Etimoloji/Felsefe Gnostisizm
Gnostizm,Hristiyanlığın Kutsal kitabıyla Yunanlı Ve Doğulu İnanç ve düşünüşlerin mistik bir bilgi teorisi bağlamında karışımından meydana gelen bir Felsefe akımıdır.İnsanoğlunun gerçekte ilahi bir kıvılcım taşıdıklarını,ancak kaderin bir gereği olarak bu dünyaya düşmüş olduğunu söyleyen Gnostisizm, insanlardaki ilahi unsurun mistik bir bilgiyle yeniden canlandırılarak insanın Tanrı'ya yeniden kavuşabileceğini iddia etmektedir. Öte yandan bu akım,tanrısal alanda düalist bir yaklaşımı benimsemişlerdir. Böylece onlar,iyiliğin simgesi olarak,Tanrıyı dolayısıyla insan ruhunu yüceltirken ,kötülüğün simgesi olarak maddeyi ve dolayısıyla insan bedenini de değersiz olarak görmüşlerdir. Kilise babaları, gnostizmi bir tür sapkınlık olarak değerlendirmişler ve Hıristiyan inancının üstünlüğünü savunan eserler kaleme almışlardır.
Sayfa 168 - Berke ofset Matbaacılık Ekim 2015
Etimoloji/Felsefe
Gnostisizm erken dönem Yahudi ve Hristiyan öğretileri Agnostisizm ile karıştırılmamalıdır. Gnostisizm Antik Mısır hermetizmini, Antik Yunan ezoterizmini, İbrani geleneklerini, Zerdüştçülüğü, bazı Doğu geleneklerini ve dinlerini, Hristiyanlığı eklektik bir tutumla sentezleyen, birçok tarikâtın benimsediği mistik felsefeye verilen genel addır. Daha açık bir ifade ile Gnostisizm, hakikatin bilgisine ilham keşf ve sezgi ile ulaşılacağını savunan mistik bir felsefi düşüncedir.
102 öğeden 1 ile 6 arasındakiler gösteriliyor.