Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Soifonj

İnsanlık tarihiyle ilgili kavrayışımızdaki en büyük eksikliklerden birisi:
Onların animist olduğunu varsayıyoruz ama bu da yeterince bilgilendirici değil. Hani ruhlara dua ettiklerini, neleri tabu kabul ettiklerini bilmiyoruz. Hepsinden önemlisi, hangi hikayeleri anlattıklarını bilmiyoruz.
Reklam
Yüzeysel bilgi ve tahminlerle belli bir grubu şeytanlaştırmanın veya idealize etmenin tehlikelerine karşı dikkatli olmalıyız.
Bugün sanayi toplumlarındaki çoğu kişi hayatta kalabilmek için dünyanın doğal düzeni hakkında bu kadar çok şey bilmek zorunda değil. Fabrika işçisi, öğretmen, sigortacı veya bilgisayar mühendisi olmam için ne bilmeniz gerekir? Kendi spesifik uzmanlık alanınızla ilgili çok şey, fakat yaşamın diğer gerekliliklerinin çoğu için gözünüz kapalı başka insanlara güveniyorsunuz ki, bu insanların da bilgileri kendi spesifik uzmanlık alanlarıyla sınırlıdır.

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
DNA’mız hala savanda yaşadığımızı zannediyor
Bugün çok katlı apartmanlarda ağzına kadar dolu dolaplarla yaşıyor olabiliriz, ama DNA’mız hala savanda yaşadığımızı zannediyor. Koca bir kap dondurmayı kaşıklamamız ve yanında da jumbo boy kolayı hüpletmemizi sağlayan şey budur.
Tarihin tamamı biyolojik sınırlar içerisinde gerçekleşir. Fakat bu alan çok geniştir ve Sapiens’e çok çeşitli oyunlar oynamaya imkan sunar. Kurgu icat etme becerisi sayesinde Sapiens giderek daha karmaşık oyunlar üretiyor ve her nesil bu oyunları giderek daha ileri götürüyor.
Reklam
Soifonj tekrar paylaştı.
Öyle görünüyor ki insanlar arasındaki iletişim, hangi insan türünün hayatta kalıp hangi türün soyunun tükeneceğini belirleyen en önemli faktör oldu.
Soifonj
@S_sanem·Bir kitabı okumaya başladı
Hayvanlardan Tanrılara: Sapiens
Hayvanlardan Tanrılara: SapiensYuval Noah Harari
8.7/10 · 36,4bin okunma
Osmanlı İmparatorluğu’nun veya Cumhuriyet Devrimi’nin yükselişini anlamak için genlerin, hormonların ve organizmaların etkileşimini anlamak yeterli olmaz.
Bilişsel Devrimden bu yana, tarihsel anlatılar biyolojik teorilerin yerini alarak Homo Sapiens’in gelişimini anlatmakta kullandığımız temel araç haline geldi.
Sapiens’in icat ettiği hayali gerçekliklerin muazzam çeşitliliği ve bunun sonucu olarak gelişen davranış örüntülerinin çokluğu, “kültür” dediğimiz şeyin başlıca bileşenleridir. Kültürler ortaya çıktığından beri değişim ve gelişimleri hiç durmamıştır.
78 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.