Serhat Azizoğlu

Resmi tarih
Türkiyede tarih eğitimi alan -bazı ölü konular hariç- geneli itibarıyla resmi tarihin hâkimiyeti altındadır. Çok uzaklara gitmeye gerek yok, yakın tarihte yaşadığımız Ermeni meselesine, Kürt meselesine, Alevilik meselesine bakışımız, hâlâ bu resmi tarihin hegemonyasının altındadır ve bunun dışına çıkmak kolay değildir ; çıkmak isteyenler bir sürü ithama ve dışlanmaya maruz kalır. Örneklerini çok gördük çünkü. Ama ister samimi inanç ister şöhret ister mevki ve itibar ister para kazanmak uğruna resmi tarih doğrultusunda eser yazan, kongre ve konferanslarda bildiri sunan oldukça da bol miktarda akademisyen tarihçimiz vardır. Hatta uluslararasi büyük üne sahip olan tarihilerimizden bile konu Atatürk, inkilaplar, Cumhuriyet olduğunda , bildiklerinin ve inandıklarının aksi istikamette şeyler yazanlar, resmi tarihin perspektifinden kurtulamayan yayın yapanlar vardır. İşte sözünü ettiğim meselelere resmi tarihin gölgesinden çıkamayan bakışımız, yaşamakta oldugumuz çözümsüzlüklerin sebeplerinden biridir bence. Türkiye’ye zaman, emek, enerji ve hatta para kaybettirmektedir.
Sayfa 231 - Timaş tarih·Kitabı okudu
Reklam

Serhat Azizoğlu

, bir kitap okudu
8/10
·528 syf.·
2024 5. kitabı
Ahmet Yaşar Ocak
9.3/10 · 80 okunma
Kendi gözünden bir yaşam öyküsü
10/10
·424 syf.··
2022 27. kitabı
Kitap yazarın yaşam öyküsü. Bu yaşam öyküsünü ; mekan ve coğrafi harika betimlemelerle , sosyolojik gözlemlerle zenginleştirmiş. İlginç/ merak edilen hususları da yazarın okumasına sunmuş. Avukat olan babasının aldığı davalar, kırılan araba camları , evde pişen yemekler, öz annesini arayışı, insanların bilindik çekememe halleri. Yıllar sonra eline tutuşturulan bir fotoğrafın yaşattıkları, yalnızlıklar, ayrılıklar, sevinçler. Mardin’e, topluma, çok kültürlü yapıya dair gerçeği yüze vuran tespitleriyle Mungan külliyatı içinde okunabilecek bir eser.
Harita Metod DefteriMurathan Mungan · Metis Yayıncılık · 2016775 okunma
Düş ile gerçek arasında
Puan vermedi·256 syf.··
2024 2. kitabı
Çetin doğa şartlarına sürgüne gönderilmiş bir öğretmenin günlüğünü okuyoruz. Salgın hastalıktan ölen bebekler, kardan kapalı yollar. Ölgün bürokrasinin umursamaz / uyuklayan memurları. Suya yazılan /Sıralı amir silsilesini takip etmediği valinin dalga konusu yaptığı dilekçeler. İş işten geçtikten sonra gelen hemşire. Kaçakçılar , ısınma kaynağı tezekler, otlu peynir, lavaş, sıcak çay. Öldürülen acem kaçakçılar ekseninde katil ve maktuller üzerine kurgulanmış masallar, yapımı bir mevsime sığmayan uzaktaki ev, muhtarın karısı, sayılar, dönen dünya, çocukların dilini öğrenen öğretmen. Ve hasta kardeşine öğretmenden ilaç yerine portakal rica eden çocuk. Dili ve kurgusuyla sizi içine çeken hissettiren bir kitap.
Hakkari'de Bir MevsimFerit Edgü · Everest Yayınları · 202413,9bin okunma