Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Beren

Beren
@Sireinna
25 okur puanı
Ekim 2018 tarihinde katıldı
Kuru, döllenmemiş bir bilgelik seviyesi (Buda doğruları tarafından döllenmemiş), bir başka adıyla dünyevi bilgelik, üç Taşıtta da varolan on basamağın il­kidir.
Reklam
Sadece git ve zihnini sakinleştirip dinginleş­tir.
Dünyevi standartlarımızla bir Buda nadir rastlanan bir figürdür. Bir çok Budistin inanışına göre yak­laşık iki bin beş yüz yıldır dünya hiçbir Buda görme­miştir. Her nasılsa aynı zamanda sonsuz sayıdaki dün­ ya sistemlerine ve yüzyılların sonsuzluğuna inanırlar. Bundan dolayı çok uzun zamanda sadece tek bir Buda meydana çıksa bile sayıları yine de toz kümesinin par­çacıkları kadar sayısızdır.

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Aydınlanmış varlıkla aydınlanmamış varlıklar arasındaki fark doğanın yarattığı bir farklılık değildir, sadece herkesin ortak doğasını anlamadaki başarısı veya başarısızlığıdır.
Sızdıran bir zihin kapsayamadığı gerçeği sürekli olarak kaybeder, bu ise yanılmış bir zihnin Samsa­ra’nın çemberine takılı kalmasıdır. Sızdırma, aynı za­manda taşma olarakta kullanılabilir- zihnin bağımlı­lıklar sebebi ile oluşturduğu tepkiler.
Reklam
Sıhhatsiz fenomen, bir şarta bağlı oluşur bu yüzden geçicidir. Sıhhatli fenomen ise kendiliğinden oluşur ve kalıcıdır.
Cehalet ve ondan kaynaklanan her şey tüketilebilir, fakat bilgeliğin ışığında görülebilen bilgi ve ger­çekler tükenmezdir.
Temel cahilliğin doğurduğu üç zehir; yanlış arzular, öfke ya da tutku, ve bireyin kendi hakiki doğası­nı bilmemesi. Bu zehirlerden bütün düşüncelerimiz ve bizi Samsara’nın yeniden doğum çemberine bağlayan hareketler doğar.
Meditasyon maddeye aittir ve bilgelik onun görevidir. Meditasyon bilgelik getirir, ve bilgelik meditasyona yol açar. Suya ve onun dalgalarına benzetilebilir, ikisi de aynı maddeden olup hiçbiri diğerinden önce gelmez. Bu meditasyonla bilgeli­ğin eşit oranda çalışılmasıdır.
Kurtulmuş ve kurtulmamış gibi kavramlar­ dan serbest kalan bir zihne sahip olmaya gerçek kurtuluş denir. Elmas Sutrasının kelimelerle ifade ettiği şey de budur: ‘Dharma bile bir yana bırakılmalıdır, Dharma-olmayansa ne kadar daha çok!’ Burada, Dharma varlığı ve Dharma-olmayan da yokluğu ima eder- iki sonuçtan da ilişkiyi kesme doğru kurtuluşla sonuçlanır.
Reklam
Saflık, hiçbir şey üzerinde ne olursa olsun ikamet etmeyen zihne mahsustur. Buna saflık düşünceleri doğmadan ulaşmaya saflığın yokluğu denir; bunu düşünmeden başarmak ise saflığın yokluğundan kurtulmak demektir.
Boşlukta meditasyon yaparken, boşluğun algılan­ması gerçekleşme olarak alınmamalıdır.
Elmas Sutrası der ki: En ufak bir şeye bile ulaşılması gerekmediğini fark etmeye Anuttara-Samyak-Sambodhi (Yüce Aydınlanma) denir.
Gerçekleşmeyi kitap bilgisiyle arayanlar kendi önlerine daha büyük engeller yığarlar. Bu­da’yı sofuluğa dayanarak arayanlar yanlış yolda­dır. Budalık arayışıyla kendi zihinlerinin yolun­dan sapanlar öğretinin karşısındadır. ‘Zihnin Buda olduğuna tutunanlarsa iblistir.’
Büyük boşluk manevi bilgeliği doğurmaz. Gerçek zihin iyinin ve kötünün nedensel bir ürü­nü değildir. Kötü arzuları derin olan insanların aşırı derecede sığ potansiyelleri vardır.
144 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.