Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Kerem YILDIRAK

Kerem YILDIRAK
@Siyaset_
null
null
null
null
13 okur puanı
Kasım 2021 tarihinde katıldı
TARİH;
"Tarih yazmak, tarih yapmak kadar mühimdir. Yazan yapana sadık kalmazsa değişmeyen hakikat insanlığı şaşırtacak bir mahiyet alır." Atatürk (1931)
Sayfa 2 - Der Yayınevi
Reklam
Aşırılıklar Çağı
"Ulus-devlet ve parçalanan atom çekirdeği aynı gezegende bulunmaz." Arnold Toynbee
Sayfa 287Kitabı okudu
·
Puan vermedi
Uluslararası İlişkiler ve Teknoloji İlişkisi
Tarih boyunca insanlık ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla ilkel (avcı-toplayıcı) ya da modern (endüstriyel) yöntemler oluşturarak toplumsal/ulusal bilgi birikimlerini geliştirmişlerdir. Gelişen bu toplumsal/ulusal birikim askeri, siyasi, iktisadi vb. alanlara sıçramış ve bilgi önemli bir güç haline gelmiştir. Bilginin gün geçtikçe gelişmesi ulusların dünya üzerindeki etkinliğini arttırmış ve yeni hareket alanları (küreselleşme vb.) meydana getirmiştir. Nitekim bu alanlar etkinliklerini farklı alt gelişmelerle desteklemiştir. Bunlar arasında zamanla ağırlığı hissedilen teknolojik ilerlemeler önemli bir kazanım olarak gündeme gelmiştir. Bu sayede teknoloji, mevcut küresel etkileşimleri değiştirmiş ve uluslararasındaki ilişkileri şekillendirmiştir. Dolayısıyla yeniden inşa edilen uluslararası ilişkiler teknolojik dinamikler düzleminde ilişkisel bir ağ oluşturmuş ve bu ağ zamanla genişleyerek kurumsal bir yapıya dönüşmüştür. İsmail ERMAĞAN tarafından kaleme alınan Uluslararası İlişkiler ve Teknoloji İlişkisi başlıklı kitap, bu dönüşüme kendi bakış açısı ile ışık tutmaktadır.
Uluslararası İlişkiler ve Teknoloji İlişkisi
Uluslararası İlişkiler ve Teknoloji İlişkisiİsmail Ermağan · Nobel Akademik Yayıncılık · 20231 okunma

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
·
Puan vermedi
Uluslararası İlişkilere Yeni Bir Bakış
Seçkin Barış Gülmez ve Didem Buhari’nin editörlüğünü/yazarlığını yaptıkları Uluslararası İlişkilere Giriş (Orion Kitabevi, 2022) başlıklı çalışması, Uİ disiplininde Türkçe olarak kaleme alınmış olan önemli bir başucu ve eğitim kitabı şeklinde tanımlanabilir. Eser, “ülkemizdeki Uİ eğitiminin Batı öğretisinin ötesine taşınmasını’’ amaçlamaktadır (s.10). Editörler giriş kısmında bu amacı “Türkiye’deki Uİ öğrencilerinin dünya siyasetine küresel bir vizyonla bakabilmesi’’ şeklinde bir çerçeve çizerek, Uİ’nin öğretilmesine katkı sağlamayı hedeflemiştir. Bunun yanı sıra eser, ünlü dizi Game of Thrones üzerinden eğlenceli bir Uİ teori anlatımı yapmaktadır. Kitap bu dizi aracılığıyla, evrensel bir tehlike karşısında toplumların/devletlerin ortak bir mücadelede nasıl davranabileceğini realizm, liberalizm ve eleştirel teoriler çerçevesinde daha basit ve anlaşılır kılmaya çalışmaktadır. Öte yandan koronavirüsün Uİ’deki etkilerine örneklerle değinmektedir. Bu yönüyle Uİ alanında yazılmış diğer eserlerden ayrılmaktadır. Bu eserin incelenmeye değer bulunmasının sebebi, Uİ’nin sadece Batı merkezli bir disiplin olmadığını, onun ötesine geçerek daha kapsamlı ve derin bir değerlendirme yapılabileceğini göstermesidir. Dolayısıyla salt bir ders kitabı olarak değerlendirmenin ötesinde, geniş bir bakış açısıyla bir uluslararası ilişkiler atlası olduğu düşünülmektedir. intrelations-ataunipress.org/en/introduction...
Uluslararası İlişkilere Giriş
Uluslararası İlişkilere GirişSeçkin Barış Gülmez · Orion Kitapevi · 00 okunma
·
Puan vermedi
Siyasal Modernleşme-Gelişme
Kitap, bireyi ve toplumu, siyaset merkezli bir bakış açısı ile incelemektedir. Bireyin kültürel birikimleri, toplumsallaşması, siyasal fikirler elde etmesi gibi olgular düzen, modernleşme ve gelişim gibi toplumsal kavramlarla ilişkilendirilmektedir. İlişkiler toplumla uyum sağlayan kurumsallaşmış siyasal alanları, özerk ve karmaşık yapıları, özümsenmiş, dayatılmış ya da sosyo-ekonomik temeller üzerine inşa edilmiş siyasal kültürleri ve katılımları vb. kapsamaktadır. Tüm bunlar toplumun zaman içerisinde sahip olduğu siyasal birikimler ve tecrübelerle şekillenebileceği, hatta değişimlere/dönüşümlere uğrayabileceğinin altını çizmektedir. Kitap, evrensel izlenimler sonucunda ele alınmış ve toplumlar incelenerek değerlendirilmiştir. Huntington, siyasetin gelişebileceğini ve aynı zamanda bozulabileceğini ifade ederek, dikotomik bir ağ kurmaktadır. Dolayısıyla toplum, siyasal olarak geliştikçe modernleşir, modernleştikçe de dönüşür. Okumanız bol olsun!
Siyasal Gelişme
Siyasal GelişmeSamuel P. Huntington · S Yayınları · 19850 okunma
Reklam
581 syf.
·
Puan vermedi
·
149 günde okudu
Küresel Siyasete Giriş
Küresel Siyasete GirişEvren Balta Paker
6.4/10 · 27 okunma
311 syf.
·
Puan vermedi
Uluslararası İlişkilere Yaklaşmak...
Devlet, toplum, birey ve onların oluşturduğu uluslar... Ulus-Devletlerin inşa olması ilişkilerin hangi seyirde gerçekleşeceği tartışmasını beraberinde getirmiştir. Bu bağlamda eser, uluslararası ilişkileri devlet, kimlik, sistem, birey, toplum vb. kalıplarda inceleyerek, ifade edilen tartışmaya katkı sağlamıştır. Dolayısıyla bu kitap uluslararası ilişkilerin ne olduğu, nasıl inşa edildiği; buna bağlı olarak pozitivist ve post-pozitivist tüm teorilerin hangi pencerelerden ele alındığının cevaplarını aramaktadır. Bulduğu cevapları eleştirel bir bakış açısıyla tartışmaktadır. 7 farklı akademik düşünürün bir araya gelmesi ve kronolojik olarak birbirlerini tamamlaması, kitabın bilgi yelpazesini arttırmaktadır. Son olarak eser, uluslararası ilişkiler, siyaset, sosyoloji vb. konulara ilgi duyan tüm bireylere hitap etmekte ve düşündürmeye teşvik etmektedir. Okumanız bol olsun !
Devlet, Sistem ve Kimlik
Devlet, Sistem ve KimlikKolektif · İletişim Yayınları · 201354 okunma
180 syf.
·
Puan vermedi
Devletler ve tarihsel ilişkiler....
Uluslararası ilişkileri, merkezine ''devlet'' kavramını alarak irdeleyen Özlük, devletin ne olduğu, ne olması gerektiği ve ne olacağı hakkında önemli bir bilgi birikimi sağlamaktadır. Devlet'in pozitivist ve pos-pozitivist yaklaşımlarla ilişkilendirildiğinin; bunun yanında devlete farklı pencerelerden bakan düşünürlerin fikirlerinin (Carl Schmitt, Falk vb. ) paylaşıldığı görülmektedir. Özlük devleti, modernist siyasal alanda, anarşik düzende ve Westphalian miti üzerinde tarihsel bir kronoloji ile birlikte eleştirmekte ve önerilerde bulunmaktadır. Son olarak uluslararası ilişkiler, siyaset bilimi ve sosyoloji gibi bilim dallarına katkı sağlayabilecek ve bireylere/topluma önemli bakış açıları kazandırabilecek bir eser niteliğindedir. Okumanız bol olsun !
Uluslararası İlişkilerde Devlet
Uluslararası İlişkilerde DevletErdem Özlük · Çizgi Kitabevi · 201221 okunma
312 syf.
9/10 puan verdi
ABD ve Orta Doğu'nun tarihsel serüveni
Kepsutlu'nun gazetecilik ve araştırmacı kimliği bu kitabın temelini oluşturmaktadır. Orta Doğu'nun tarihsel serüveni, buna bağlı olarak insanların davranış ve tutumları önemli bir çizgisel haritayı oluşturmaktadır. Kepsutlu kronolojik olarak ABD'nin Orta Doğu politikaları tarihine ve bölgedeki faaliyetlerine kapı aralamaktadır. Ekonomik, askeri, sosyolojik, psikolojik vb. tüm araçlara bu minvalde değinmektedir. Örneğin, Arap-İsrail savaşı, Petrol Krizi gibi. Bunun yanında, ABD başkanlarının Orta Doğu üzerindeki siyasi hareketleri de incelenmiştir. Bu hareketlerin, bölgenin kaderi açısından önemini tartışmaya açmaktadır. Son olarak eser, ulusal veya uluslararası düzlemleri daha iyi anlayabilmek, geçmiş ve geleceği doğru yorumlayabilmek açısından önemli bir kazanım sağlamaktadır diyebiliriz. Okumanız bol olsun. dergipark.org.tr/tr/pub/igdiriib...
Amerika'nın Ortadoğu Politikası
Amerika'nın Ortadoğu PolitikasıBenan Kepsutlu · İnkılap Kitabevi · 201644 okunma
Reklam
168 syf.
9/10 puan verdi
Carl Schmitt ve Savunması
Schmitt'in hukuk, siyaset ve despot kimlikleri siyasalı tanımlama sınırlarına yansımaktadır. Yasal olarak devletin her durumu belirlediği, siyaseten harekete geçtiği ve despotik bir kurallar düzenini oluşturması, eserin en ilginç noktalarını vurgulamaktadır. Bunun yanında, devlet olarak hareket edecekseniz bir düşmana ihtiyacınız olmalı argümanından yola çıkarak; Nazilerin Yahudileri düşman olarak ilan etmesi ve yasalarını, siyasetini ve despotik argümanlarını bu durumla beslemesi, önemli bir örnek olarak gösterilmektedir. Dolayısıyla ulusal ya da uluslararası düzeyde bir düşman yaratabilirseniz, attığınız her adım meşru olacaktır mottosunu Schmitt merkezine almaktadır. Son olarak siyasallığınız, yarattığınız düşman kadardır diyebiliriz. Okumanız bol olsun.
Siyasal Kavramı
Siyasal KavramıCarl Schmitt · Metis Yayıncılık · 200992 okunma
174 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
Devlet ve Poggi
Devletin oluşumunu siyaset, feodalizm, siyasal toplumsallaşma, ekonomi, kölelik vs. gibi kavramlarla ele alınmaktadır. En önemli tarafı devletin oluşumunu kronolojik olarak vermesi. Devletin nerede, ne zaman ve nasıl var olabileceği, kişilerin ve toplumların hangi rollerde devlette etkin olabileceği gibi argümanlar düşündürücü bir çerçevede işlenmektedir. Siyaset, uluslararası ilişkiler, sosyoloji vb. gibi konuları çalışan ya da ilgisi olan herkese hitap edecek bir eser. Son olarak, Poggi Marksist bir bakış açısıyla bunu ele alıyor olması, heyecan veren diğer bir noktayı ortaya koymaktadır. Okumanız bol olsun.
Modern Devletin Gelişimi
Modern Devletin GelişimiGianfranco Poggi · İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları · 201652 okunma