Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Ahmet Cemil Temiz

Ahmet Cemil Temiz
@_Ahmet_Cemil_
5 okur puanı
Eylül 2021 tarihinde katıldı
301 syf.
·
Puan vermedi
·
18 günde okudu
Marksist gelenek içerisindeki teorisyenlerin ve sosyal bilimcilerin, Marks ve Engels'in mirasına bazen destekleyici ve genişletici bazen de eleştirel düşünceleriyle sağladıkları katkıları değerlendiren bir eser. Kitabın en faydalı yanı Marksist düşünce geleneneği bünyesindeki tarihsel düşünce tarzlarını ve Marksistlerin kendi dönemlerindeki gelişmelere yaklaşım biçimlerini bütünlük içerisinde okuyucuya sunması olsa gerek.
Marksizm ve Tarih
Marksizm ve TarihMatt Perry · İletişim Yayıncılık · 201011 okunma
Reklam
301 syf.
·
Puan vermedi
·
18 günde okudu
Marksizm ve Tarih
Marksizm ve TarihMatt Perry
7.6/10 · 11 okunma
"Gerçek ilişkileri görmezden gelen, kendini prenslerin ve devletlerin cafcaflı dramına hapseden bugüne kadar gelebilmiş tarih anlayışı ne kadar da saçma... Tarih, amaçlarının peşindeki insanların etkinliğinden başka bir şey değildir." Marx

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Silahların eleştirisi-Teorinin gücü
"Eleştiri silahı, hiç kuşkusuz, silahların eleştirisinin yerine geçemez; maddi güç yine bir maddi güç tarafından alaşağı edilmelidir. Ancak teori de kitleleri kavradığında maddi bir güç olacaktır." Karl Marx
Toplumsal bağlamındaki her değişmeyle birlikte Hristiyan dini de kendini dönüştürdü. Geçmişte bir zamanlar Roma devletinin mahşeri yıkımına ilişkin kehanette bulunabildi, başka bir zamanda toplumsal uyumdan dem vurup, "Sezar'ın hakkı Sezar'a" buyurabildi. Ortaçağda Kilise, feodal toplumun başlıca ideolojik desteği, Avrupa'daki en büyük toprak sahibi ve hiyerarşinin bir parçası olarak yerini iyice sağlamlaştırıp bir kez daha kendini dönüştürdü.
Reklam
Üretim Güçlerinin Sosyal Gerçekliğe Etkisi
Üretim güçleri geliştikçe insan toplumları dönüşecek veya Marx'ın öne sürdüğü gibi üretim ilişkileri başka türlü hale gelecektir. Yani bir köy şehre dönüşürken, sık ormanlık bir alan tarım arazisi haline gelebilir. Tüm bunlar insanlar arasındaki sosyal ilişkilerin evrimiyle sonuçlanır.
'Kuşku'dan Kuşkulanmak
Gramsci'nin deyişiyle kapitalist rejiminin 'hegemonya'sı altındaki insan çokluğunun kuşku ve özgürlük kavrayışı burjuvazinin çıkarlarına uygun biçimde manipüle edilmiştir. Bu bağlamda meşru kuşku, kapitalistin çıkarlarına çomak sokan her türlü düşünce, tavır, ilke ve inanca yönelik olandır.
Savaşta esas olan taarruz ve imha prensibidir. Savunma ise, ancak iyi bir saldırı pozisyonu yakalamak adına mazur görülebilir bir ertelemedir.
"Hakkında düşündüğünüz şeyler, zihninizin niteliğini ortaya koyar. Ruhunuz da düşüncelerinizin rengini alır." Marcus Aurelius
Tarih, üretim biçimlerine göre bölümlere ayrılabilir: eski ya da köleci biçim, feodal biçim ve kapitalist biçim.
Reklam
Marx için sömürü gerçek anlamıyla, maskeli haydutlar tarafından değil, ancak her bir işveren, her bir malikane sahibi ve her bir efendi tarafından gündüz vakti yapılan bir soygun gibidir.
O orada. Görmek için bakmak, erişmek için uzanmak gerekiyor.
İki hiçlik arasındaki varoluşun anlamı nedir? Evrim, rastgelelikten türeyen yaşamı idame ettirmeye yönelik çaba gösterenlerin biraz daha uzun bir süre var olabildiğini söyler. İnsan eylemlerinin bütün ereği kendisi için süreyi biraz daha uzatmak ise, ahlak da bunun üzerine inşa edilmelidir. Yani süreyi uzatmaya yönelik eylem ve düşünceler iyi, aksi olanlar kötü sayılmalıdır. Bu durumda insan türünün nüfusu dünya için fazla olmaya başladığı takdirde toplu yok etmeler yapılabilir, güçlüler gücünü koruyabilmek için katliamlar yapabilirler.
"Sorguluyorum" moduna alın, hayatın keyfini çıkarın!
"Sorguluyorum" diye bir mod çıktı. Kendinizi bu moda aldığınızda her türlü serseriliği yapabilir, kafanıza göre takılabilir; buna rağmen entelektüel, eğitimli, felsefeyle ilgilenen bir profil görünümü verebilirsiniz. Öyle kitap okumanıza, yöntem kaygısı gütmenize falan da gerek yok. Önünüze gelen her ilkeye, inanca, doktrine, hasılı her türlü ciddiyet gerektiren meseleye "neden böyle?" diye bir soru fırlatın gitsin. Cevabı dinlemenize bile gerek yok. Ha oldu da sizi sarsan, dumura uğratan, kendi halinizle yüzleştiren bir cevap aldınız diyelim. Hiç endişelenmeyin. Öncelikle sakin olun, cool duruşunuzdan ödün vermeden patlatın soruyu; "neden böyle ki?" Sonra mümkünse konuyu değiştirin; olmuyorsa muhatabınızın küçük bir hatasını kollayın, bulduğunuzda üstüne giderek moralini bozmaya çalışın. Yine mi olmadı? İyisi mi oradan yavaş yavaş tüyün. Yoksa "kafa nereye ben oraya" şeklindeki tek ilkenizi, oportünizmi ve serseriliği, hepsinden önemlisi haz tanrısını terk edip gerçekten düşünmek zorunda kalabilirsiniz.
53 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.