Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kübra Koca

Kübra Koca
@_Artlover_
Psikoloji,Yeraltı Edebiyatı
Niçin anksiyete eğilimli bireyler sorunlarını redderler ya da "unuturlar"? Bana kalırsa bunun nedeni, anksiyeteden muzdarip olan insanların gereğinden fazla iyi niyetli olmalarıdır. Ben iyi ni­yetli olmanın neredeyse bütün anksiyetelerin nedeni olduğuna ina­nıyorum. Hatta eğer anksiyete ile boğuşuyorsanız bahse varım ki son derece iyi niyetli bir insansınızdır.
Reklam
kaygılı insanların neredeyse tamamı başlangıçta, o berbat anksiyetenin dışında her şeyin yolunda olduğuna ısrar eder. Sorunun su yüzüne çıkması biraz zaman alır ve iyi bir detektiflik çalışması yapmayı gerektirir.
En büyük korkunuz ortaya çıkınca kendinize, "Bunun gerçek­leşmesi ne kadar olası? Korkularım ne kadar gerçekçi?" diye sorun. Ayrıca kendinize, "Eğer bu gerçekleşirse, bununla yaşayabilir mi­ yim? Bu gerçekten de dünyanın sonu mu olur?" diye sorun.
Sayfa 493Kitabı okudu

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Kaygılı insanlar, duygularını dolaylı yollardan, imgelerden ve metaforlardan yararla­narak ifade eden sanatçılar ya da şairler gibidir.
Sayfa 427Kitabı okudu
Fakat anksiyeteli insanların çoğu korktukları şeylerden kaçarlar, bu yüzden de aydınlanma ya da rahatlamayı hiçbir zaman yaşayamazlar.
Sayfa 337Kitabı okudu
Reklam
Bazen sorun pek de sizin suçlu olmanız değildir, sorun kendinizi suçlamanızdır.
Sayfa 225Kitabı okudu
İmge Değiştirme'yi kullanmak istiyorsanız, kendinizi kaygılı hissettiğiniz zaman aklınıza gelen olumsuz imgeleri ve kurguları anlamaya çalışın. Diyelim ki uçma korkunuz var ve alev topuna dönmüş halde bir uçak görüntüsü tekrar tekrar gözünüzün önüne geliyor. Bu kurgunun aklınıza geldiğini fark ettiğiniz heran, bu kurgunun yerini huzurlu ve rahatlatıcı bir kurguyla değiştirin. Örneğin, varış noktamıza güvenle indiğinizi yada ailenizle birlikte sahilde uzanıp dinlendiğinizi hayal edin.Ayrıca lise mezuniyetiniz ya da ilk bebeğinizin doğduğu gün gibi mutlu anılara da odaklana­ bilirsiniz. Size hoş geldiği takdirde bütün imgeler işe yarayacaktır.
Sayfa 366Kitabı okudu
BİLİŞSEL TAŞIRMA Bilişsel Taşırmayı kullanırken, en büyük korkunuzu gözünüzün önüne getirirsiniz. Diyelim ki kapalı alan fobiniz var ve en büyük korkunuz da canlıyken gömülmek. Hayalinizde canlıyken gömül­düğünüzü, bağırdığınızı ve boğulduğunuzu canlandırırsınız.Ank­siyetenizi olabildiğince uzun süre boyunca, olabildiğince yükselt­meye çalışın.Yada uçma korkunuz varsa kendinizi, alev topu halin­de yeryüzüne düşen bir uçakta hayal edersiniz. Korktuğunuz şeyi hayalinizde, olabildiğince canlı duruma getirmeye çalışın. Paniğe kapılacak olursanız, onunla savaşmayın! Bunun yerine, anksiyete­nizi daha da yükseltmeye çalışın eninde sonunda, anksiyeteniz kendi kendini söndürecektir.
Sayfa 358Kitabı okudu
Bilişsel Maruz Bırakma en büyük korkunuzla zihninizde yüzleşmeyi içerir.
Sayfa 338Kitabı okudu
Danışanı korktuğu şeye maruz bırakmak genellikle iyileştiriciy­di. Davranış terapistleri, bugün bütün anksiyete bozukluklarında kullanılan tedavilerde yaşamsal öneme sahip olan çeşitli Maruz Bı­rakma Teknikleri geliştirdiler. Fakat ben "Davranış Terapisi" ifradesini fazla beğenmiyorum çünkü bu ifade çok belirsiz duruyor. Neredeyse her şey, davranış olarak kabul edilebilir. Ben daha açık­layıcı bir terim olan "Maruz Bırakma Terapisi"ni kullanmayı tercih ediyorum.
Sayfa 335Kitabı okudu
Reklam
1950'lerde, Davranış Terapisi adı altında yeni bir terapi yönte­mi psikanalizle rekabet etmeye başladı. Davranış Terapisi insanların, psikanalistin koltuğunda uzanıp serbest çağrışım yap­maktansa ya da geçmişi incelemektense sorunlu duygu ve davra­nışları değiştirmeyi çabuk ve doğrudan öğrenebileceği fikrine daya­nır. Davranış terapistleri, sorunların kökeni hakkında içgörü edin­menin genellikle pekde yardımcı olmadığının farkındaydılar. On­lar, anksiyeteli insanların sahip oldukları korkularını,korktukları şeylere basit maruz bırakmalar yoluyla genellikle altedebildiklerini fark ettiler. Örneğin, yılan korkunuz varsa, terapistiniz zararsız bir bahçe yılanını tutmanız konusunda sizi teşvik edebilir. Başlangıçta yoğun bir anksiyete yaşayabilirsiniz, ama yılanı yeterince uzun süre tutarsanız, korkunuz eninde sonunda azalıp kaybolacaktır.
Sayfa 335 - Psikonet yayınlarıKitabı okudu
Erteleyenlerin yaptığı en büyük hatalardan biri ilham gelmesini beklemektir. Kendinize "Bunu içimden geldiği zaman yapacağım. Şu an öyle hissetmiyorum" diyebilirsiniz. Fakat hangisi önce gelir? Motivasyon mu eylem mi?
Sayfa 324Kitabı okudu
Her ne kadar gayet basit olsa da Keyif Tahmini Tekniği'nin arkasında derin bir felsefe bulunmaktadır. Bazen "özel" olmamız gerektiğini düşünürüz ve muhteşem işler başarma ihtiyacına kafayı takarız. Eğer olamazsak, vasat ve tatmin edici olmayan hayatlar yaşayan değersiz, ikinci sınıf insanlar olacağımızdan korkabiliriz. Ya da sevilme ihtiyacı, herkesin takdirini toplama ihtiyacı gibi diğer tür "ihtiyaçlarımıza" odaklanıp kendimize bunlar olmazsa sonsuzadek mutsuz olacağımızı söyleyebiliriz. En hatırlanmaya değer deneyimlerimiz genelde oldukça sıradan­dır ve günün her dakikası son derece ödüllendirici olma potansiye­line sahiptir. KeyifTahmini Tekniği bu fikri duygusal bir gerçekliğe dönüştürmeye yarayan basit bir yoldur.
Sayfa 320Kitabı okudu
Eğer değiştirebileceğiniz bir sorun varsa, onun üzerinde çalı­şabilirsiniz. Değiştiremeyeceğiniz bir şey varsa onu basitçe kabul edebilir ve hayatınıza devam edebilirsiniz.
Sayfa 295Kitabı okudu
Kaygı ya da depresyondan yakınan birçok kişi kendilerini zaten kabullendiklerini düşünmektedir. Kendileriyle ilgili korkunç gerçekle yüzleştiklerine inanırlar ve ken­dilerini gerçekten umutsuz, değersiz zavallılarmış gibi hissederler. Bu, sağlıksız kabullenmedir ve sağlıklı kabullenmeden tümüyle ayrıdır.
Sayfa 290Kitabı okudu
48 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.