Enes Saraç

Enes Saraç
@_N_S
Uyarım içimin sesine, varsın bozuk olsun pusula...

Enes Saraç

, bir kitap okudu
Puan vermedi·110 syf.·
34 saatte okudu
·
Okunma: 07 Ekim 2023 02:12
·
2023 36. kitabı
Stefan Zweig
7.2/10 · 17,9bin okunma
Hangi tür kitapları seviyorsun? 🔎 Polisiye 💕 Romantik 🚀 Bilim Kurgu 🏰 Fantastik 📖 Klasik 🧠 Kişisel Gelişim 🏛️ Tarih 😱 Gerilim
Ahmed Ziya Bey, piposunu ısıra ısıra, o gece ne demişti: "-...Kemal Paşa'yla Enver Paşa'yı birbirine karıştırıyorsunuz. Eski paşaları tasfiye etmeyi inkılap sanan Kemal Paşa değildir, Enver Paşa'dır; Babıali baskınıyla hükümet darbesi yapan da o, yani İttihatçılar! Kemal Paşa'nın cunta fikri yok. Meclis fikri var, hatta şura fikri! Halktan topladığı kongrelerle irade-yi milliyeyi tahukkuk ettirmeyi uğraşır durur, Kuva-yı milliyeyi onun emrine verir. Sizin 27 Mayıs, fikrimce, ondan ziyade Enver Paşa'nın izini sürüyor binbaşı bey; Kemal Paşa Jakobindir, siz Bonopartiste'siniz.
Alıntı
Nereden nereye, Ümid'in Erzincan'dayken ona gönderdiği mektuplardan birini hatırlıyor. Kocaman yuvarlak, birbirine geçmiş harflerle 'Atatürkçü bir devrim ihtimali' konusunda yazdıklarını: "...Kemal Paşa Samsun'a asker inmişti. Karabekir Kazım'la, Ali Fuat Paşa'yla mutabıktılar. Anadolu hareketini, askeri bir hareket olarak planlamasına, o günkü şartlar altında, hiçbir engel yoktu. Öyle yapmayıp halk kongreleri, meclisler, hatta şuralarla sonuca gitmeyi tercih etmesindeki sebep nedir, düşünmeliyiz: Bonopartisme değil demokratik bir devrim yapmayı istiyordu. Askeri bir isyan, hele generaller kademesinde yürütülürse, hakimiyet kayıtsız şartsız milletindir şiarına nasıl bağlanabilir?"
Alıntı
"-... işte böyle evlat, dedi, insan hayatta kemale nasıl erişir bilir misin? Ölüleri çoğaldıkça..."
Alıntı