Mecruh

Mecruh
@___Mecruh
Bu profil sadece blognot amaçlıdır.
71 okur puanı
Temmuz 2023 tarihinde katıldı
Birinci Mukaddeme
Şüphe yok ki, insani ictimaa (insanların toplum halinde yaşamaları) zaruridir. Aksi taktirde insanların varlıkları ve onlar vasıtasıyla Allah'ın alemi mamur ve onları da arzda kendine halife kılma (Bakara 2/30) yolundaki iradesi tam olarak gerçekleşmiş olmayacaktı. Bu ictima insanlar için hasıl olup alemin umranı onlarla tamamlanınca, bu taktirde insanları birbirine karşı koruyacak (ve saldırılarını def edecek) bir vazia (kötülük yapmaktan caydırıcı bir güce) mutlaka ihtiyaç vardır. Bu suretle açıkça anlaşılmaktadır ki, insan için tabii bir özellik olarak hükümdarlık mevcuttur. Bu hususta İslam alemindeki bazı filozoflar "Eğer şeriat olmasaydı, mülk ve saltanat dahi nizam bulunmayıp, halk padişahların emri haricine çıkıp alem hercümerc olmak lazım gelirdi." diyerek mülk ve saltanatın vücuduna şeriatı esas kılmışlar ve yine bu manada "Şeriatsız mülk ve devlet berkarar olmaz" demişlerdir. İslam alemindeki bazı filozofların bu söylemleri bir delile dayanmaz. Çünkü ictimai varlık ve beşerin hayatı bazen bunsuz da tamamlanır. Gayr-i müslümlerin cemiyet ve devletleri bunun örneğidir.
Sayfa 212·Kitabı okuyor
Alıntı
Ne Kadar Kitap Kurdusun?
0-30p: Kontrollü okuyucu 📖 40-70p: Hafif bağımlı 👀 80p+: Geçmiş olsun, kitaplar seni ele geçirmiş 😅
Tabiatiyle haberlere yalan (ve tahrifat) karışmakta ve bunu gerektiren bir takım sebepler de bulunmaktadır. Bunların başlıcaları da şunlardır: 1- Bunlardan biri bir görüşe ve bir inanca olan (aşırı derecedeki) taraftarlıktır. Bir görüşe ve bir inanca bağlılık ve taraftarlık insanın ruhuna işledi mi, kendine uygun düşen haberleri işitir işitmez hemen kabul eder Bu temayül ve taraftarlık insanın basiret gözünü örter, tenkit ve tetkikte bulunmasını engeller. 2- Bu sebeplerden biri de ekseriya halkın, yüksek makam ve rütbe sahiplerine, onları meth u sena ederek, kendilerine ahvali güzel göstererek, bu suretle şan ve şöhretlerini yayarak, yaklaşmak ve yaranmak istemeleridir. Bunun sonucu olarak bu nitelikteki haberler gerçeği yansıtmayacak tarzda yaygınlık kazanır. İmdi İnsan nefsi meth u sena edilmeyi sever ve buna düşkündür. 3- Yalanı (sahte haberciliği) gerektiren sebeplerden biri, hatta öteki sebeplerin hepsinden daha önde geleni umrandaki ahvalin tabiatını bilmemektir. Şüphesiz ki, vukua gelen hadiselerden her birinin, -vâki olan şey ister zat, ister fiil olsun-mutlaka hem zatına hem de ona ârız olan hallere has bir tabiatı mevcuttur. Eğer haberi duyan ve alan kişi, varlıktaki hadiselerin ve hallerin tabiatını ve bu tabiatın gereklerini bilirse, bu durum, doğruyu yalandan ayırmak için haberleri tenkit ve tetkik etme konusunda ona yardımcı olur. (Yalan haber) hangi cihetten ortaya çıkarsa çıksın, tenkit (ve tahkikte) en tesirli ve en faydalı usûl budur.
Sayfa 200·Kitabı okuyor
Alıntı
10/10
·272 syf.··
Beğendi
·
2026 2. kitabı
·
19 günde okudu
·
Okunma: 22 Ocak 2026 03:32
Bu kitabı ilk olarak Kassam mücahidlerinin elinde görmüş ve bu vesile ile okumaya başlamıştım. Okudukça anladım ki istifade edilebilecek eserlerden bir tanesi. Okumanızı tavsiye ederim. Kitabın içeriği ile ilgili olarak ise; Yazar ortalama her sayfada farklı bir ayeti ele almış ve bu ayetle ilgili görüşlerini aktarmış, kimi zaman ise görüşlerini hadislerle ve alimlerin sözü ile desteklemiştir. Ayetler hakkında yapılan kısa ve öz açıklamalar sizin istifadenizi artıracak ve akılda kalıcılığı Allah'ın izniyle daha fazla olacaktır. Yazarın ayetler hakkındaki bazı açıklamaları ise sizi temin ederim ki ilk defa karşılaşacağınız açıklamalar olacaktır.
Kur'an'dan MesajlarEdhem Şarkâvi · Polen Yayınları · 059 okunma

Mecruh

, bir kitap okudu
10/10
·272 syf.··
Beğendi
·
19 günde okudu
·
Okunma: 22 Ocak 2026 03:32
·
2026 2. kitabı
Edhem Şarkâvi
9/10 · 59 okunma
Cihad, oruç ve namaz gibi bir ibadettir. Namaz ve oruç, şeriatın emretmiş olduğu yolla yerine getirilmediğinde kabul edilmediği gibi, cihad da kabul edilmez Kim, bu dinin getirdiğinin dışından bir şekilde bu din için cihad ederse, onun cihadı reddedilir. Bozuk vesileler, asli hedeflere ulaştırmaz.
Sayfa 237·Kitabı okudu
Alıntı