"...Masalların yeni kahramanlara zararı olur mu? Gerçek kahramanlara olmaz; çünkü yer alan olaylar arasında 'hayal ve gerçeği' birbirinden ayırmayı başaracaklardır..."
"...On bir numara Mustafa İnan'ın durumu zordu 1931 yılında: 'Mustafa liseyi birincilikle bitirmişti. Zaten hiçbir sınıfta, hiçbir dersten 10'dan aşağı numara almamıştı.' Ekrem Beyazıt yanılıyor. Bir keresinde, coğrafya imtihanında, Mustafa İnan kağıdı boş vermişti. Coğrafyacı Sabri Bey de imtihandan çıktıktan sonra kağıdın üstüne şöyle yazmıştı: (yazarken de bütün sınıfa yüksek sesle okumuştu) 'Kağıda sıfır, Mustafa'ya on.'..."
"...Her şey öğretilebilir. İyi yaşamak için neler yapmalı? Bunu bile öğretebiliriz insanlara. Çünkü iyi yaşamak da 'bilgi'ye dayanır. Bunu da göstermeliyim sizlere. Çünkü ülkemizin insanları daha yaşamanın acemisidir. Onlara insan gibi yaşaması öğretilmemiştir henüz. Nasıl yaşamak gerektiği de sezdirmeden öğretilebilir onlara. Hayatın yaşamaya değer olduğu öğretilebilir. Güzel sanatların da, edebiyatın da 'büyük ve güzel şeylerin' de var olduğunu öğrenmeli insanlarımız. 'Herkesin dostu' olmak gerekiyordu kısaca..."