Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Fıkıha Dâir

Fıkıha Dâir
@_vefa
Temel, güncel fıkhî mes'eleler ile fetvâlar ve sünnet-i seniyye olan ameller, kaynakları ile iktibâs edilecektir inşâallah
7 okur puanı
Ağustos 2020 tarihinde katıldı
Namaz esnâsında kaçıncı rekâtta olduğunu unutan biri, kıldığına emîn olduğu en az rekât sayısını baz alarak namazına devam etmelidir. Nitekîm Peygamber Efendimiz (aleyhissalâtu vesselâm), şöyle buyuruyorlar: ''Sizden biri namazında şüphe eder de üç mü dört mü kıldığını bilemezse, şüpheyi bıraksın ve en az rekâtı esas alarak namazına devam etsin.'' (Nesâî, Sehv, 24; İbn Mâce, İkâmetu's-salât, 132)
Reklam
Erkeklerin başı açık namaz kılmaları, sünneti terk etmek anlamına geldiğinden tenzîhen mekrûhtur. (
Redd'ül - Muhtar (18 Cilt Takım)
Redd'ül - Muhtar (18 Cilt Takım)
II, 407; Şürünbülâlî, Merâkı'l-felâh, s. 130)
SUAL: Hanefi mezhebine göre, dişini mecbûren doldurtan kimse, gusülde bu dolguyu söküp atması mümkün olmayınca, dolgunun üzerinden geçen suyla iktifâ ederse, guslü sahîh olur mu? CEVAP: Olur. Şüpheye mahâl yoktur. KAYNAK: (İzahlı Mülteka tercümesi, Taharet bahsi, s. 32)

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
IZDIRÂRİ (mecbur kalınmış) SATIŞIN HÜKMÜ Kişi malını satmaya mecbûr kalsa, Mal'a tâlip olan müşteride, malı piyasa degerinin altında satın alsa, buna ızdırârî satış denir. Meselâ: Mahkemenin, borcunu ödemesi için malını satmaya zorladığı kişi gibi. Bu tür satışlar fâsit (yani meşru olmayıp, haram olan alışveriş) olup, bağlayıcı degildir. Böyle alışverişlerde, satıcı dilerse, satmış olduğu malı geri alıp, istemeyerek sattığı malın parasını teslîm edebilir. Bu tür alışverişlerde müşteri günahkâr olur (Guncel meselelerde, icrâ sebebi ile ihâlelerde satın alınan mallar gibi)
MÜHİM !!
Bir insan için kurban kesilmesi küfürdür ve kesilen kurban leş hükmündedir, yenmez.! "Hacıların ya da gazilerin gelişleri için hayvan kesilmesi de küfürdür" denmiştir. Yeni alınan araba, ev, atılan temel vb. şeyler de aynıdır. Yalnız bâzı âlimler burada bir inceliğe dikkat çekerler. Resûlullah Efendimiz: "Allah'tan başkası için boğazlayana Allah lânet etsin" buyurmuşlardır. Başkası için demek, başkasının adı zikredilerek boğazlanmak, yani "Bismillah=Allah'ın adıyla" yerine "Bismi filan=falanın adıyla, falanın adına" diyerek kesmektir. Bi­nâenaleyh, "bir büyük zâtın gelişine, ev ya da araba almasına duy­duğu sevinçten ötürü kurban keserse bu küfür olmadığı gibi, ke­silen hayvan da leş hükmüne girmez, eti yenir" der­ler. Durum böyle olmakla beraber bunun mahzûrsuzunu, mahzûr­lusundan ayırmak zor olduğu ve âvâm insanlara bid'at kapısını açmamak için bu tür vesîlelerle kurban kesmemek gerekir. İlle de kesmek istenirse, gelişine sevindiği kimsenin yolunda yada önünde değil, böyle sevinçli bir günü kendisine bahşeden Allah için ayrı bir yerde kesip etini tasadduk etmeli veyâ yemelidir. Aksi hâlde "Bismillah=Allah adına" diyerek kesse dahî bir kimse­nin yoluna, bir evin temeline, bir arabanın tekerine vs. kesilen, kanı oraya buraya sürülen kurban en azından çirkin bir bid'attır. Küfrü gerektirmese dahî günahı gerektirir ve etinin yenmesi de şüpheli olur. Zaten bu kurbanı görenler, filan falanın gelişi için, ya da filan iş için kurban kesti derler ki, bu da onun kesiliş gayesinin Allah için olmadığını gösterir.
Fetvalarla Çağdaş Hayat
Fetvalarla Çağdaş Hayat
Reklam
SUÂL: Küpe, kolye ve yüzük gibi takılar zekâta dahil edilir mi? Altında 14, 22 ve 24 ayar hesabı nasıl yapılır? • Altının nisâbı 96 gramdır. 👉🏻 Bir kişinin 96 gram değerinde ister takı, ister vazo gibi eşya, ister külçe altını olsun, hepsi nisâba dâhil edilir. 👉🏻 İslam fıkhında; bir mâdenin % 51'i altın ise, tamamı altın hükmündedir. Farklı ayarlarda olmasına bakılmaz. Eğer % 49'u altınsa, sadece altın olan miktarı i'tibâra alınır. 👉🏻 Bu anlamda nisâb için 14 veya 22 gramın bir önemi yoktur. ⚠️ Kişinin elinde 50 gram 22 ayar altını, 46 gram da 14 ayar altını olsa, toplandığında 96 gram yapar ve nisâba ulaşmış olur. 👉🏻 Evet, altınlar içinde 14 ayar altının bulunması değerini aşağı çekmektedir. Ancak gramının 96 grama ulaşmış olması, kişiye zekatı farz kılar.
HOŞUMUZA GİTMEYEN RÜYA GÖRÜLDÜĞÜ ZAMAN... Bir kimse hoşuna giden bir rüya gördüğü zaman Allah'a hamd etsin. hoşuna gitmeyen bir rüya görür ise onun şerrinden Allah'a sığınsın. Dilerse gördüğü rüyayı güvendiği birine anlatır, dilerse de anlatmaz ve rüyası konusunda bir ta'bire gitmeyerek susmayı tercih eder [EL MÜLTEKA / 43]
Namaz kılanın elbisesiyle oynaması mekruhtur; Peygamber Efendimiz [sallallahu aleyhi ve sellem] şöyle buyurdular: "Şüphesiz Allah Teala namazda bir şeyle oynamanızı çirkin saymıştır." (1) Ayrıca bu tür hareketler huşuya zarar verir. Peygamber Efendimiz [sallallahu 'aleyhi ve sellem], namazda bir şeyle oynayan kişiyi. gördüğünde şöyle buyurmuştur: "Bu kişinin kalbi huşu etmiş olsaydı azaları da huşu etmiş olurdu."(2) ------------- (1)Müsnedü's-Şihab/1087 (2) İbn Ebi Şeybe/2;289 ,El-İhtiyar li-Ta'lili'l-Muhtar
74 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.