Bahadır Ertop

Bahadır Ertop
@bahadirertop
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı
Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi/Sosyal Hizmet
Sakarya
8 okur puanı
Temmuz 2020 tarihinde katıldı
Belki bütün Müslüman din bilginleri demeleyelim ama uzunca bir süreden beri Batı'ya karşı savunmacı, hatta reddiyeci bir tutum geliştiren günümüz bilginleri Kur'an'da zikredilen peygamberlerin hemen hemen tümünün adlarının Eski Ahit'ten alınmış olmasına; yine onda anlatılan olayların, hikayelerin büyük bir kısmının daha önce Eski Ahit'te anlatılmış olmasına, onların kısa bir versiyonu olmasına, onların kısa bir versiyonu olmasına; İslam şeriatıyla büyük benzerlik göstermesine, hatta bazı konularda tıpatıp aynı olmasına (kısas, sünnet, helal et vb.); belki bütün bunlardan daha da önemli olmak üzere İslam ve Museviliğin Tanrı, insan, Tanrı ile insan arasındaki ilişkiler, dinin insan ve toplum hayatındaki yeri, işlevi vb. üzerinde birbirine son derece yakın bir bakış açısına sahip olmalarına rağmen onlar arasında herhangi bir ilişki kurmaya, karşılaştırma yapmaya; ona, zaman bakımından kendisinden önce gelen Musevilikten, aynı ölçüde olmamakla birlikte Hristiyanlıktan gelen birtakım etkileri araştırmaya, tespit etmeye, değerlendirmeye kesinlikle isteksizler ve Müslüman din bilgilerinin İslam üzerine konuşmalarını daha işin başında engelleyen, verimsiz kılan, üstelik bir de üstesinden gelinemez güçlüklerle karşı karşıya getiren şey, bu isteksizlik. İslamı zaman-dışı, tarih-üstü, mutlak, biricik bir olay olarak ortaya koyma, anlatma ve açıklama arzusu...Ama onun özü itibariyle tarih-üstü, zaman-dışı, mutlak, mucizevi bir olay olduğu düşünüldüğünde, İslamla ilgili herhangi bir şeyi herhangi bir biçimde anlamaya, açıklamaya girmenin zaten bir anlamı olmamaktadır.
Sayfa 322 - Serbest KitaplarKitabı okudu
Reklam
Dinin en azından şimdiye kadar başka hiçbir şeyin, yani ne sanatın, ne bilimin, ne siyasetin veya felsefenin bu kadar başarılı bir biçimde karşılaşamadığı bazı en temel, en hayati işlevlerini birkaç ana başlık altında ifade edebilirim: 1) Din, birinci olarak veya her şeyden önce insanın yaşamasının, hayatını sürdürmesinin en temel koşulu olan
Sayfa 307 - Serbest KitaplarKitabı okudu
Ben bir Aristoteles aşığı olmakla birlikte yıllar geçtikçe insanın ne onun söylediği kadar akıllı, özü akıl olan bir varlık olduğunu, ne de toplumun da yine onun söylediği gibi pratik akla, basirete dayanılarak meydana gelmiş olan, gelmesi mümkün olan doğal bir şey olduğunu görüyorum. Felsefenin veya bilimin insanlık tarihinin ta başlangıcından bu yana var olmamasına veya kendisini göstermemesine karşılık hemen her toplumda dinin ortaya çıkması ve tarihte karşılaştığımız hemen hemen hiçbir toplumun pratik akla veya basirete değil, hemen hemen her zaman belli bir dine dayanılarak kurulmuş olması bana bunları gösteriyor. Daha önce zikrettiğim bir özlü söz " bu dünyada son tahlilde evrimle ilişkisi olmayan hiçbir olayın ortaya çıkmasının mümkün olmadığını"nı ileri sürmektedir. Şimdi evrim, hayatta kalma arzusu ve mücadelesi demektir ve bence bu önemli söz de görüldüğü gibi insanın aklına, akıllı olma özelliğine değil, yaşamak, varlığını devam ettirme konusundaki arzu ve ihtiyaçlarına, duygu ve içgüdülerine göndermede bulunmaktadır.
Sayfa 306 - Serbest KitaplarKitabı okudu

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Toplum, devlet, Aristoteles gibi İbni Haldun için de doğaldır çünkü insanın doğal olan temel bir ihtiyacına cevap verir: yaşamak, varlığını devam ettirmek ihtiyacına. Hayvanlar bunu sahip oldukları bazı özellikleriyle(hızıyla, güçleri, cüsseleri, havada uçma kabiliyetleri vb. ile) sağlarlar. Ama insanlar bu konuda hayvanlardan daha az şanslıdır.
Sayfa 299 - Serbest KitaplarKitabı okudu
İslamla, İslam kültürü veya uygarlığıyla ilgili hangi konuda araştırma yapacaksınız yapın, İbni Haldun'a başvurmadan, onun bu konuyla ilgili düşüncelerini bilmeden, görmeden doğru bir yerden başlayamazsınız ve doğru bir yere varamazsınız. İslamda ister siyaset, ister hukuk, ister felsefe, kurumlar veya halifelik çalışın, önce İbn-i Haldun'a bakmak zorundasınız.
Sayfa 290 - Serbest KitaplarKitabı okudu
Reklam
Reklam
39 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.