Tanrı İmparator II. Leto’nun(Tiran) ölümünden 1500 yıl sonra, evren tamamen değişmiştir. Eskilerden bildiğimiz tek kişi Duncan Idaho’dur ve diğer tüm karakterler yenidir. Bu yeni çağda hanedanlıklar, Atreides ve Harkonnen gibi isimler eski önemini yitirmiş, yerlerini Bene Gesserit, Tleilaxu ve Ix gibi birliklere bırakmıştır. Saygın Analar adıyla bilinen yeni ve güçlü bir topluluk ortaya çıkmış, bu birliklerin arasındaki karmaşık ittifaklar, suikastlar ve planlar hikâyenin merkezine yerleşmiştir.
"Tanrı ölmeni isterse seni öleceğin yere götürecek adımlar atmana yol açar."
Bu dönemde Arrakis, yeni adıyla Rakis, kumalabalıklarının iklim değişimini durdurmasıyla eski haline dönmeye başlamış, kum solucanlarının geri dönüşüyle baharat üretimi yeniden başlamıştır. Ancak güç dengeleri tamamen değişmiştir; insanlar evrenin her yerine göç etmiş, bazıları geri dönmüştür. Baharat bağımlılığını kırmayı başaran Ixliler, Seyrüsefercilerin yerini alabilecek bir makine üretmiş ve bu, tüm dengeleri alt üst etmiştir. Bu yeni düzen, Saygın Analar gibi toplulukların yükselişiyle daha da karmaşık bir hâl almıştır.
''Tedbirler al ama onların gölgesinde yaşama... Sürekli kaçamak yaşama.''
Bu karmaşık çağda, eski değerlerin ve yeni düzenin arasında sıkışmış bir isim öne çıkar: Başar Miles Teg. Onun zekâsı, stratejik dehası ve sadakati, yeni dünyanın karanlık labirentlerinde bir ışık gibi parlamaktadır.
''Disiplinlerin büyük bölümü gizlenmiştir ve insanı özgürleştirmek değil kısıtlamak için tasarlanmışlardır. Neden diye sormayın. Nasıl sorusunu sorarken dikkatli olun. Neden sorusu, mutlaka paradoksa götürür. Nasıl sorusuysa insanı bir sebep-sonuç evreninde kısılı bırakır. İkisi de sonsuz olanı inkâr eder.''