Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
“Tasavvuf; nefsânî arzulardan temizlenmek, kalbi Cenâb-ı Hakk’a râm etmek, bütün güzel vasıflarla ahlâklanmak ve daima Allah’ın rızâsı istikâmetinde olabilmektir.” Bâyezîd-i Bistâmî hz. (k.s.a)
Sünnete Uygunluk
”Görseniz ki bir Adam seccadesini suya sermiş yüzüyor veya bağdaş kurmuş oturuyor,zinhar iltifat etmeyiniz. Onun hal ve hareketinde ki istikamete ve onların da sünnete uygunluğuna bakınız.” Bayezid-i Bistami Hz. k.s.
Reklam
Hz. Ebû Bekir-i Sıddık'tan (r.a) sonra bu yola "Sıddıkıyye" ismi verildi. Bâyezid-i Bistâmî'ye (k.s) kadar bu isimle anıldı. Ondan sonra "Tayfûriyye" ismi verildi. Tayfur, Bâyezid-i Bistâmî'nin adıdır. Hâce Abdülhâlik-ı Gucdüvânî hazretlerine kadar bu isimle anıldı. Ondan sonra, "Hâcegâniyye" ismi verildi. Şah-ı Nakşibend hazretlerine kadar bu isimle anıldı. Şah-ı Nakşibend hazretlerinden sonra "Nakşibendiyye" ismi verildi. Bu yol bu isimle İslâm âlemine yayıldı, meşhur oldu. Diğer kollardaki isimler zamanla unutuldu. Bu yol, Mevlânâ Hâlid-i Bağdadi'den sonra "Nakşibendî-Hâlidiyye" ismiyle de anılıp yayıldı. Bugün Anadolu'da yaygın olan kol "Hâlidiyye" koludur. Bu yol, günümüzde Şah-ı Nakşibend hazretlerine nisbet edilen meşhur ismiyle "Nakşibendilik" şeklinde anılmaktadır.
248 syf.
·
Puan vermedi
·
43 günde okudu
Baba düzyazıdır; anne şiir...
"Baba, düzyazıydı benim için; anne, şiir! Babamı daha çok retorikle ilişkilendirmişimdir; oysa annem lirik'tir bu anlamda. Evet lirik! Onu kesinliyorum şimdi. Derûnî ve mistik olanı annemle yaşadım. Babam konuşarak, annem susarak dönüştürdüler tînimi."
Defterler
Defterler
s.148 Bu ayı kendimce #ahdevefayı ilan etmiştim. Bu bağlamda
Hilmi Yavuz
Hilmi Yavuz
hocamın eserinden bahsetmeden geçmek olmazdı. @soylesi_yorum_ekibi 'nden arkadaşlarımla daha önce okumuştuk. Yorum yazmak bu aya kısmetmiş. Hilmi Yavuz hocam yine entelektüel bir ziyafet sunuyor bu eserinde de. Tarih, felsefe, mitoloji, müzik, edebiyat ve genel kültür alanlarında beyin fırtınası yaptırıyor adeta okuruna. Kimler yoktu ki eserde? Hz. İsa, Hallac-ı Mansur, Cüneyd - i Bağdadi, Bayezid-i Bistamî, Tanpınar, Behçet Necatigil, Wittgenstein, Mozart, Homeros, Borges, Berkeley, Locke, Güne, Freud, Nietzsche, Sartre, Max Müller, Milan Kundera, Roland Barthes, Unganetti, Calvino, Proust, Rilke, Baudelaire, T.S. Eliot, Lacan, Poe, Bergson, Heraklitos, Parmanides, Spinoza, Kant, Hegel, Marx, M. C. Anday, Yunus Emre, Edip Cansever, İlhan Berk, Nesimî, Fazlullah, Mevlânâ, Fuzûlî, Nedim, Esrar Dede, Şeyh Galip, Ahmet Haşim , Yahya Kemal... Hocamızın yaz mevsimi sevgisi, dağlara olan tutkusu, hep aynı müzikleri dinlemesi, aynı mekânlara gitmesi ( semper eadem), hayatı kasten daraltması, mitoloji bilgisi, Yahşi 'deki M. Motel, Siirt'teki konak, İstanbul günleri, ilk gençlik anıları, ailesi, akrabaları, Halikarnassos, Karm işlediği ve bizlerin de benimsediği başat konulardı. Emeklerine sağlık hocamızın. Daim olsun kalemi. "Eksik oluş, ancak yok- oluş'la giderilebilir. " s.245
Defterler
DefterlerHilmi Yavuz · Everest Yayınları · 202117 okunma
Bayezid-i Bistâmî Hazretleri hacca gidiyormuş. Şimdiki gibi kolay değil hac yolculuğu o zamanlar, büyük meşakkat, aylar sürüyor. Kervanlar yolculuk boyunca dinlenmek için bazı yerlerde mola veriyorlarmış. Hz. Bayezid (k.s.) anlatıyor: - "Nerede mola versek bir arif zat arardım duasını almak için. Bir gün konakladığımız yerde ihtiyar bir
"...Biri Sana İyilikle Bulunursa Devamlı Surette Allah'u Teâlâ'ya Şükret. Çünkü O Adamın Kalbini Sana Çeviren Cenab-ı Hakk'tır." Bâyezid-i Bistâmî Hz. - k.s
Reklam
Sultan'ül-Arifin Şeyh Bâyezid-i Bistâmî (K.S.) buyurdular ki: "Kimin üstadı yoksa şeytan o kimsenin üstadıdır."
Sayfa 418 - Arslan YayınlarıKitabı okudu
Ey güzeller padişahı! Söyle kimin ülkesindensin? Ey gülen gül dalı! Söyle kimin bahçesindensin? Sultan’ül Ârifin Bâyezid-i Bistamî Hz.(k.s.)
242 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.