GİZLİ ÇEKMECE / AHMET OKTAY
Bu sefer Ahmet Oktay'ın kaleminden Gizli Çekmece adlı kitabını okudum. Kitabın uzun adı; "Gizli Çekmece: Basından, TRT'den, Bohemlerin ve Edebiyatçıların Dünyasından Resimli Hayatı Hakikiye Sahneleri". Selim İleri'nin önsözüyle basılan kitabın başında "Seni çok özlüyoruz be babam..." Oğlun Deniz Börtecene diyor. Resimli Hayatı Hakikiye sahneleri diye adlandırdığı fotoğraflarda kimler yok ki! Kasım Gülek, Arafat, Mesut Yılmaz, Mümtaz Soysal gibi siyasiler, Örsan Öymen, Doğan Hızlan, Zeynep Oral, Mehmet Ali Birand gibi dönemin gazetecileri, Halikarnas Balıkçısı, Cahit Irgat, Edip Cansever, Özdemir Asaf, İlhan Berk, Attila İlhan, Enis Batur, Selim İleri, Bedri Baykam gibi sanatçılar, TRT Kıbrıs bürosunun açılışı, Adis Ababa büyükelçilik daveti, ödül törenleri gibi dönemin siyasi, kültürel, sosyal hayatını okurlara hatırlatıyor. Ayrıca gazete küpürleri, dergi kapakları ve yeni basılan kitapların kapak tasarımları da yer almakta.
Kitabın ilgi çeken ismi birçok şey çağrıştırıyor. Okuduğumuz kitaplarda, seyrettiğimiz filmlerde karakterlerin kendilerine özel kilitli kutu, sandık, çanta, çekmece gibi yerleri var. Bu tabii eski dönemde kalabalık aileler içinde yaşayanlar kişiler için geçerliydi. Bugünün yalnız yaşayan bireyleri için gereksiz bir ayrıntı. Biz Oktay'ın Gizli Çekmece'sine dönelim, bakalım içinde neler varmış?
Bir Zamanlar TRT adlı bölümde "Erken Yiten Bir Yıldız" alt başlıklı yazıda Oktay'ın TRT günlerinde Kıbrıs bürosunun açılış fotoğrafı var. O dönem TRT Genel Müdürü İsmail Cem'de fotoğrafta. Birkaç sene önce İsmail Cem'in müdürlük dönemini anlattığı "TRT'de 500 Gün" adlı kitabını üzüntüyle okumuştum. Bazı kurumlara siyaset bulaşmamalı, ama maalesef elden bir şey gelmiyor. Bu bölümde bizlerin çocukluğundan hatırladığı Doğan