Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
İkinci Grup'un muhalefet ettiği iktidardaki Birinci Grup'un başında Mustafa Kemal Paşa gibi son derece karizmatik bir lider vardı.
280 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Davam
Necmettin Erbakan (29 Ekim 1926, Sinop - 27 Şubat 2011, Ankara), Türk siyasetçi, mühendis, akademisyen ve Türkiye başbakanı. Başbakanlık görevini 28 Haziran 1996 ile 30 Haziran 1997 tarihleri arasında sürdürmüştür. 28 Şubat sürecinden sonra istifa etmeye zorlanmıştır ve kendisine 5 yıl süreliğine siyaset yasağı getirilmiştir. Kayıp Trilyon
Davam
DavamNecmettin Erbakan · Mgv Yayınları · 20174,973 okunma
Reklam
638 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
9 günde okudu
Birinci TBMM’de iki grup bulunmaktadır. İki grubun temel smacı da yurdun düşman işgalinden kurtulmasıdır. Meclis’te oluşan tartışmalar neticesinde ikiye ayrılmış olup Birinci Grup Osmanlı’yı red ederken laik v reformcu bir tavır sergilerken İkinci Grup biraz daha Osmanlı düzeninin yanındadır. Ayrıca bu Grup örgütlü değildir ve kendi içinde de çeşitli grupları oluşturmaktadır. Ancak temel de bu İkinci Grup “gerici”, cumhuriyet ve bağımsızlık karşıtı bir ‘şer cephesi’ olarak damgalanmıştır resmî tarih de. Bu kitap ise bu Grup’un yapısal ve siyasî niteliklerini ve Cumhuriyet’in kuruluş devrindeki işlevini tahlil eden kapsamlı bir çalışmadır. Yazar, İkinci Grup’un kurumlaşma eğilimi gösteren otoriter yapıya muhalefet eden ve bu etkinliğiyle Cumhuriyet’in kurulmasına katkısı bulunan çok bileşenli bir oluşum olduğunu ortaya koyuyor. Bununla birlikte Savaş meclisi olarak da anılan Birinci Meclis dağılması ve sonrasında oluşan seçim döneminde ise Atatürk’ün istediği kişiler seçilmiş ve İkinci Grup’tan hiç kimse vekil olamamıştır. Bu İkinci Meclis ise inkılapları gerçekleştiren devrimci-reformist bir Meclis’tir. Eser Cumhuriyet dönemi Meclis tartışmaları ve döneme ışık tutan ayrıca resmî tarihin dayatmalarını alt üst etmektedir...Keyifli okumalar...
Birinci Meclis'te Muhalefet
Birinci Meclis'te MuhalefetAhmet Demirel · İletişim Yayınları · 201125 okunma
The End
İkinci Grup’un verdiği mücadele, Birinci Meclis’in, günümüzde de Türkiye’nin en demokratik meclislerinden biri olarak anılmasını olanaklı kılmıştır.
Sayfa 614Kitabı okudu
Tek Parti Dönemi
Yeni elit için, “muasır medeniyet düzeyine ulaşmak” Batılı liberal parlamenter sistemlere ulaşmak değil, Osmanlı gelenekçiliğinin yerine Batı ‘rasyonalizmini’ koymak anlamına geliyordu.
Sayfa 609Kitabı okudu
Tek Parti Dönemi
Halk Partisi tarafından gösterilen aday mutlaka seçiliyordu. O halde bu adaylar, ‘halkın seçimine sunuluyordu’ demektense, ‘halkın onayına sunuluyordu’ deyişini kullanmak belki daha yerinde olur.
Sayfa 575Kitabı okudu
Reklam
Kazım Karabekir Paşa
Gazi ‘ben muhalif istemiyorum’ diyerek, kendisine, sözle veya yazıyla en çok sadakat gösterenleri vekil olarak aday gösterdi.
Sayfa 573Kitabı okudu
İkinci Grup'un Amacı
“kanunları memlekette tamamen hakim kılmak, herhangi bir kudret-i mutlakanın doğmasına mani olmak
Sayfa 559Kitabı okudu
İkinci Grup’a isnad olunan irtica, hakimiyet-i mutlaka taraftarlığı gibi fikirler tamamen bir isnad ve iftiradır
Sayfa 559Kitabı okudu
Vekili öldüren Topal Osman’ın cesedinin Meclis önünde asılarak teşhir edilmesine karar verildi.
Sayfa 511Kitabı okudu
Reklam
İlginç olay!!
Trabzon Milletvekili Ali Şükrü Bey’in, Mustafa Kemal Paşa’nın muhafız alayı komutanı Topal Osman tarafından öldürüldüğünün anlaşılması üzerine, Topal Osman da girişilen silahlı çatışma sonucunda öldürülmüştür.
Sayfa 508Kitabı okudu
Hüseyin Avni Bey
“benim fikrim dışında söz söyletmem” anlayışıyla istibdat yapıldığını ve fikir özgürlüğüne karşı çıkıldığını söylemiştir. bu zihniyeti taşıyan efendilere yaşamak hakkı yoktur, hürriyet yoktur.
Sayfa 499Kitabı okudu
83 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.