Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Sembolik Etkileşimciliğin Üç Önermesi
Blumer'a göre, sembolik etkileşimcilik şu üç önermeye dayanır: (41) - İnsanlar, şeylere karşı, şeylerin kendilerine ifade ettiği anlamlara göre tavır alırlar. - Bu anlamalar, birinin muhataplarıyla olan etkileşimden çıkarsanır. - Bu anlamlar yorumsal bir süreçte değişime uğrar. (41) Polama, M.M.; Çağdaş Sosyoloji Kuramları, Çev. H. Erbaş,Gündoğan yayınlar, Ankara, 1993, s.224-7
Sayfa 42 - Ekin Yayınları, 17. BaskıKitabı okuyor
Kitlelerin çabaları tehlikeli hale geldiğinde topla tüfekle durdurulabilir ama zihnimizi konrtol eden ve inandığımız fikirler, vicdanımızı esir alan fikirler, kalbimiz kırılmadan kaçamayacağımız zincirlerdir; ancak onlara tabi olarak kurtulabildiğimiz iblislerdir.
Reklam
Kapitalistler daha fazla para kazanmakla meşgul olduklarından ve gözlerini para bürümüş olduklarından, işçilerle olan ilişkilerinin sömürü içerdiğinin farkına varmaz.
312 syf.
·
Puan vermedi
Milliyetçilik Kuramları
Kitabı okumadan önce çağdaş sosyoloji kuramcılarının görüşlerine hakim olmak ve farklı bakış açılarına sahip olmakta fayda var. Yani bir topluma baktığınızda o toplumu ne kadar semiyotik dilde ifade edebiliriz bu önemli. Özellikle milliyetçilik kavramı burada Althusser'in yapısalcılık ve Sassure'den de söz edilebilir. Kendini başkasının gözünden inşa eden göstergeler mevcuttur. Elbette Siyah Deri Beyaz Maske(Fanon) kitabında olduğu gibi bir self oryantalizm de mevcut. Şark-Garp kutuplaşmasını farklı sosyal bilimciler açısından farklı meselelerle tartışılmıştır. Marx'ın yanlış bilinç kavramından hareketle ezilenler açısından nasıl bir aldatmaca olduğunu da analiz etmekte fayda var. Yani ortak dil, din bizi bir millet yapar mı yoksa ulus-devlet sınırları sağlandığında (toprak, yönetim, uluslararası kabul görme, halk) mı millet oluruz bunların hepsi hala tartışmaya açık. Elbette kitabın başında neden bu konular tartışmaya değer görülmemiş güzel bir dille açıklanmış. Devlet mi milleti yarattı , millet mi devleti tartışmasında özellikle aklıma gelen Osmanlı devletinden Türk milletine geçtiğimiz bir süreç olduğunu gözlemledim. Janus Heykel benzetmesi oldukça yerindeydi. Şerif Mardin'in merkez-çevre makalesinde merkezde yer alan Batı merkezciliğini Wallterstein üzerinden görmekteyiz. Dünya Sistemler Teorisinde merkez ve çevrenin dengeli olmadığından ancak işbirliği sayesinde dengeden söz edilebileceğinden söz eder. Kitapta etno-sembol bağlamında iletişimsizlikten de söz edilmektedir.
Milliyetçilik Kuramları
Milliyetçilik KuramlarıUmut Özkırımlı · Doğubatı Yayınları · 2013110 okunma
645 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
33 günde okudu
Kitabı okumam uzun bir zaman aldı. Ders kitabı mahiyetinde olmasından dolayıdır diye düşünüyorum. Kuram okumak çok zevkli bir şey değil maalesef. Fakat "Çağdaş Sosyoloji Kuramları" bu süreci biraz daha mümkün kılıyor. Kitabın bölümlendirilmesi ve kronolojik planlaması çok iyi yapılmış. Yıllar önce yazılmasına rağmen güncelliğini koruyor. Sosyolojiye yeni başlayanlardan ziyade, sosyoloji altyapı olan için daha ideal olduğunu düşünüyorum. Hem önemli sosyologlar üzerinden okunabilir, hem de sosyolojinin üzerinde çalışmalar yaptığı aile, güç, özgürlük, çalışma hayatı, kadın hakları gibi konular üzerinden de okunabilir.
Çağdaş Sosyoloji Kuramları
Çağdaş Sosyoloji KuramlarıAlison Wolf · Doğu Batı Yayınları · 201248 okunma
Reklam
... karl marx'ın kapitalizm teorisi, sosyal teori tarihindeki en iyi teorilerden biridir ve marx'ın kapitalizmle ve onun içindeki emekçilerle ilgili güçlü şahsi fikirlerinden ortaya çıkmıştır. bu hisler marx'ı belli ölçüde kapitalist sistemin gücüne karşı körleştirmiş olsa da, aynı zamanda kapitalizmin dinamikleriyle ilgili güçlü bir teoriye de yol açmıştır.
... sosyal kuramcılar daha iyi kuram geliştirebildilerse, bunun sebebi kendilerinden önce gelenlerin fikirleri üzerine inşa ettiklerindendir.
Yemek, barınma ve korunma kapitalist toplumda daha kolay saglansa da sistemin baskıcı ve sömürü doğası, pek çok insanın kendi potansiyellerini gerçekleştirmesine engel olur.
Sayfa 19
260 syf.
10/10 puan verdi
·
41 günde okudu
Kitabı okumaya başlamadan önce pek çok üniversitede ders kitabı olarak kullanıldığını görmüştum. Okuduktan sonra kesinlikle sosyolojiye ilgili herkesin okuması gereken bir kitap olduğuna kanaat getirdim. 11 bölümden oluşan kitap her bölüm sonunda ozett ve tavsiye kitap listesi de vererek konu hakkında detaylı inceleme ve araştırma yapmak isteyenler için fırsat sunmaktadır.
Çağdaş Sosyoloji Kuramları
Çağdaş Sosyoloji KuramlarıGeorge Ritzer · De Ki Basım Yayım Ltd. Şti. · 201381 okunma
Reklam
Simülasyonun bu kadar yaygın olması gerçek ve hayali, doğru ve yanlış arasındaki farkın yok olmasının sebeplerinden biridir. Günümüz dünyasının neredeyse her unsuru gerçek ve hayali arasında bir karisimdir.
Sayfa 216Kitabı okudu
Sessizlik sorunları ortadan kaldırmadığından çatışma bir gün kaçınılmaz olarak patlak verecektir. Ancak, bir kez böyle bir çatışmaya girildiğinde konu dışı bazı öğeler de işin içine girer.
Kalıtım, yalnızca fırsat sağlar, birey için bir değerinin olabilmesi için, kişisel niteliklere dayanan eylemler gereklidir.
"Eğer insan statüleri gerçek gibi görürse sonuçları da gerçek olur. "
140 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.