"her şey anlamını yitirmişti, artık aynı insan değildim. eskiden de umursamaz biriydim ama bu sefer farklıydı durum. o an iç sesim beni resmen bıraktı, hiçbir şeyin sesini duymuyordum, sadece saf görüntü vardı. cenaze haberlerine tepkisiz kalıyordum, var olmak ölümü de kendi içinde doğurur ve bu normal. nereye gittiğimi bilmeden uzun bir süre yürüdüm. gelen aramalara ve mesajlara cevap vermiyordum, konuşmak yük geliyordu, arafta gibiydim. biliyordum, berzahta olanlarla aramdaki tek fark benim nefes alıyor olmamdı. artık hiçbir dostluğu, arkadaşlığı istemiyorum."
96 syf.
9/10 puan verdi
·
30 saatte okudu
Havagazı, sis, karanlık örtü.
Kör Baykuş, öyle tahmin ediyorum, Modern (1950 Öncesi) Fars Edebiyatının en bilindik eserlerinden olan “Kafka Ekolüne” dönük yazılmış bu kitabı okurken aklına Puslu Kıtalar Atlası gelmeyen kimse yoktur. Tabii, bu çalışma diğerine kıyasla daha monoton ve daha az tarihsel (hatta neredeyse hiç) vurgunun yapıldığı bir anlatım tekniğine sahip. Süslenmek kaygısıyla değil, ruhu darlamak için yazılmış bir eser. Boğucu bir atmosfer, karanlık ifade tarzları, içsel bunalımlar, bitmeyen gel-gitler.. Kısa bir kitap olmasına karşın, alt planında işlediği ölüm (eserde geçtiği şekliyle cenaze) teması sayfalar süresince insanı kasvete sürüklemeyi başarıyor. Tastamam bir kasvet. Hayatını tetristeki ters l harfi misali nereye gideceğini düşünmeden sürdüren bir adamın karşısına çıkan tabiatüstü bir deneyim. Gerçek-hayal, ölüm ve yaşam, her şey içiçe. Şahsen edebi çalışmalarda işlenen ölüm vurgusundan hiç kaçınmadım. Neden kaçalım? İnsanın bir parçası. Hem her zaman esenlik olmaz, bazen de ruhu okuyarak daraltmak gerekebilir. Esasında, eserde sayfalar boyu karşımıza çıkan her bir karakterin, yazarda bir karşılığı olduğunu düşündüm. Hepsi kendisinde mevcut olan ayrı bir boyuta atıf yapıyor. Onun, Paris’te havagazı olan bir köhne odada intiharla son bulan ömrünün tüm veçhelerini yapboz parçası misali tanımlayan ruhsal geçişler kitapta birer karakter olarak karşılık buluyor. Olaylar arası geçiş hızlı bu nedenle biraz takibi zor gelebilir. Zaten tam da bu nedenle ikinci bi okumayı hak ediyor. Çünkü üzerinde sis var, dağıtılmayı bekleyen. Eminim ki, her okuyuşta yeni yeni detaylar yakalayacaksınız.
Kör Baykuş
Kör BaykuşSadık Hidayet · Yapı Kredi Yayınları · 202328,7bin okunma
Reklam
Boğazımda ne var bilmem; bir cenaze alayındaymış gibi hüzünlüyüm.
... +8
OTUZ BEŞ YAŞ Yaş otuz beş! yolun yarısı eder. Dante gibi ortasındayız ömrün. Delikanlı çağımızdaki cevher,
Otuz Beş Yaş
Yaş otuz beş! yolun yarısı eder. Dante gibi ortasındayız ömrün. Delikanlı çağımızdaki cevher, Yalvarmak, yakarmak nafile bugün, Gözünün yaşına bakmadan gider.
192 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
Merhaba sevgili kitap dostlarım nasılsınız? Bugün sizlere aşırı keyif aldığım kahkahalar eşliğinde okuduğum
Birsen Tankaya Dinç
Birsen Tankaya Dinç
kaleminden Bir Acayip Cenaze Töreni kitabı ile geldim. Bu eğlenceli eseri herkese tavsiye ederim. #kitabınkonusu İki farklı cenaze iki farklı sınıf insanlar. Cenazeye gelenlerden bir taraf siyahlar içinde çelenklerle gelirken,
Bir Acayip Cenaze Töreni
Bir Acayip Cenaze TöreniBirsen Tankaya Dinç · Siyah Beyaz Yayınları · 202030 okunma
Reklam
1.000 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.