Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Çinli bilge Chuang-Tzu kendini kelebek olarak görmüş rüyasında ve uyanınca sormuş kendi kendine: ‘Acaba ben rüyasında kelebek olan bir insan mıyım, yoksa şimdi rüya görüp kendini insan sanan bir kelebek mi?’
Sayfa 261Kitabı okudu
Yollar gitmekle aşınmaz, her yolculuk kendini keşfetmektir.
. "İnsan hiçbir şeyi sevmediğinde, yaralanmaz olacaktır" (Chuang - Tzu). Derin olduğu kadar etkisiz bir söz. Duyumsamazlığın kendisi bir gerilim, çatışma, saldırganlık olursa, kayıtsızlığın bu en uç noktasına nasıl varılır ?
Reklam
Yol yüründükçe oluşur. | Chuang Tzu
Dark: Hoşuma Giden Sözler
Tanrım, bana değiştirebileceğim şeyleri değiştirmek için cesaret, değiştiremeyeceğim şeyleri kabul etmek için sabır, bu ikisi arasındaki farkı anlamak için akıl ver. (S1B1) Zamanın doğrusal olduğuna inanırız. Muntazam şekilde ebediyen ilerlediğini düşünürüz. Sonsuza dek. Ancak geçmiş, şuan ve gelecek arasındaki fark illüzyondan başka bir şey
"Chuang Tzu'nun orjinal teorisini takip ederek Ho Yen, "bilgenin ne zevke ne kızgınlığa ne üzüntüye ne de sevince sahip olduğunu" ileri sürdü. Ancak Wang Pi, başka bir kanaate sahipti. Ona göre, "Bilgenin normal insanlardan üstün olduğu şey, ruhtur. Bilgenin sıradan insanlarla ortak olarak sahip olduğu şey, duygulardır. Bilge, üstün bir ruha sahip olduğu için evrenle uyumlu olmaya ve Wu [yani Tao] ile birleşmeye doğru ilerlemeye muktedirdir. Ancak bilge, sıradan duygulara sahiptir ve bu yüzden zevk ya da acı olmaksızın eşyaya karşılık veremez. O, eşyalara karşılık verir, ancak onlar tarafından tuzağa düşürülemez. Bilgenin, onlar tarafından tuzağa düşürülememesi onun duygulara, bu yüzden de hiçbir heyecana sahip olmadığı anlamına gelmez."
Sayfa 317Kitabı okudu
"Birinci bölümde Chuang Tzu bağımsız insanı "evrenin normalliği üzerine binen, altı elementin dönüşümünü yönlendiren ve sonsuzluğa kısa seyahatler yapan kimse" olarak tasvir eder. Hsiang-Kuo, bu ifade ile ilgili olarak şöyle der: "Evren her şeyin genel ismidir. Evreni muhtevası olarak her şeye sahiptir ve her şey, kendi düsturları olarak Tzu Jan [tabii olanı] kabul etmelidir. Kendiliğinden böyle olan ve böyle olmaya mecbur edilmeyen, tabii olandır. Anka kuşu yüksek yerlerde uçar; bıldırcın alçak yerlerde. Ta-ch'un ağacı, uzun bir süre yaşayabilir, mantar ise kısa bir süre. Bütün bu yetenekler, tabii olan yeteneklerdir ve meydana getirilemez ya da öğrenilemez. Onlar böyle olmaya mecbur edilemezler, fakat doğal olarak böyledirler; onların normal olmasının sebebi budur. Bu yüzden evrenin normalliği üzerine binme, şeylerin doğasını takip etmektir. Altı elementin dönüşümünü gerçekleştirerek değişim ve evren yolunda seyahatler yapmaktır. Eğer bu yolda ilerlenirse, son hedefe nerede ulaşılabilir? Bir kimse, karşılaştığı her şeye biniyorsa, ondan bağlı olmaktan başka ne beklenir ki? Bu kendi nefsini zıttıyla birleştirebilen mükemmel insanın mutluluğu ve özgürlüğüdür."
Sayfa 305Kitabı okudu
Reklam
"Toplum şartlarla değişir. Şartlar değiştiğinde, kurumlar ve ahlak kuralları da onlarla değişmek zorundadır. Eğer değişmezlerse, şartlara uymayacak hale gelir ve "halk için bir gulyabani" gibi olurlar. Yeni kurumların ve yeni ahlak kurallarının kendiliğinden kendilerini üretmeleri doğaldır. Yeni ve eski, zamanları farklı olduğu için birbirlerinden farklıdırlar. Onların her ikisi de, zamanın ihtiyaçlarını karşılama hizmeti görür; bu yüzden de ötekinden ne üstün ne de aşağıdır. Hsiang-Kuo, Lao Tzu ve Chuang Tzu'nun yaptığı gibi kurumlara ve ahlak kurumlarına karşı çıkmazlar. Onlar sadece, zamanı geçmiş ve bu yüzden de şimdiki dünya için doğal olmayan hale gelen kurumlara ve ahlak kurallarına karşı çıkarlar."
Sayfa 299Kitabı okudu
Geri199
1.000 öğeden 991 ile 1.000 arasındakiler gösteriliyor.