Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

e

e
@cytesus
6 okur puanı
Ağustos 2022 tarihinde katıldı
Şu anda okuduğu kitap
e

e

, bir kitap okudu
144 syf.
·
Puan vermedi
·
20 günde okudu
Kendime Düşünceler
Kendime DüşüncelerMarcus Aurelius
8.5/10 · 15,3bin okunma
Reklam
Senin için kötü olan bir şey başkasının yönetici ilkesinde, herhangi bir davranışında veya çevrendeki şeylerin değişiminde değildir. O halde nerededir? Senin kötülük üzerine düşünüp yargı veren kısmındadır. *** Oysa sadece bizim irademize bağlı şeylerin iyi ya da kötü olduğunu düşünürsek ne tanrıları suçlamamıza ne de insanlara düşmanca davranmamıza gerek kalır.
özgür irade ve yaptığı evren anlatısının aynı anda nasıl var olduğunu anlamıyorum çizdiği dünya determinist olmasına rağmen gene bizim irademizin iyiliği kötülüğü söz konusu oluyorKitabı okudu
[23] Her şeyin, var olanların ve olacakların ne kadar çabuk yitip gittiğini sık sık düşün. Madde sürekli akan bir nehir gibidir, şeylerin eylemleri sürekli değişir, nedenleri sonsuz çeşitliliktedir ve neredeyse hemen elinin altındaki şey de dâhil olmak üzere hiçbir şey durağan değildir. Geçmiş ve geleceğin her şeyi yutan sonsuz boşluğunu, dibi görünmez uçurumunu düşün.
of bunu neyi düşünerek işaretlemişim hiç hatırlamıyorumKitabı okudu

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
[14] Üç bin yıl ya da bunun binlerce katı fazlasını yaşayacak olsan da hiç kimsenin hâlihazırda sürdürdüğü hayattan başka bir hayatı kaybetmediğini ve kaybetmekte olduğu hayattan başka bir hayat yaşamadığını unutma. Bu yüzden hayatın en kısası da en uzunu da aynı kapıya çıkar. Çünkü şimdiki zaman herkes için aynıdır, bu yüzden geçmiş zaman da aynıdır ve yitip giden sadece bir andır. Herhangi biri ne geçmişi ne de geleceği yitirmemiştir. Birinin sahip olmadığı şeyi, herhangi birisi nasıl söküp alabilir ondan? Bu yüzden şu iki şeyin unutulmaması gerekir: İlki, ezelden beri her şey aynıdır, hep aynı döngülerdir tekrarlanan ve hiçbiri farklı değildir; herhangi biri, yüz ya da iki yüzyılda, ya da sonsuzlukta hep aynı şeyleri görür. İkincisi, bir kişi çok uzun yaşasa da çok kısa yaşasa da aynı şeyi yitirir. Bu da şimdiki zamandır ve insan sadece bundan mahrum olabilir; nihayetinde insan yalnızca buna sahiptir ve hiç kimse sahip olmadığı şeyi yitiremez.
birkaç kere okusam da tam oturmayan o kısım (ilerleyen sayfalarda evirip çevirip aynı şeyi 20 kere söylüyor ama olsun)Kitabı okudu
...kendine saygı duyan biri değil, diğer insanların ruhlarında kendi mutluluğunu arayan birisin.
he mentioned me MARCUS AURELIUS MENTIONED MEKitabı okudu
Reklam
Rusticus'tan retorikten tat alma eğiliminde olmamayı, kendime ait küçük ahlak konuşmaları yaparak salt varsayımlarımı yazmamayı öğrendim. * ...bunların hepsini ataların gelenekleriyle yapan biri olmayı ve ataların geleneğini gözetirken de onu gereğinden fazla öne çıkarmakla uğraşan biri olmamayı öğrendim. * Dışarıdan başına gelen herhangi bir olay mı üzüyor seni? İyi bir şey öğrenmek için kendine boş vakit yarat ve aylak aylak gezinmeye son ver. Diğer bir hataya da dikkat etmelisin artık: Hayatta yıpranmış, dürtüsünün ve düşüncesinin tamamını yönlendirecek bir amaca sahip olmayan kimseler, yaptıkları işlerde ahmakça davranır.
karma alıntıKitabı okudu
Kant, sentetik a priori bilginin nasıl mümkün olabildiğini (başka bir deyişle, tanıma bağlı ya da kendiliğinden apaçık olmadıkça bir şeyin tümel ve zorunlu olduğunun nasıl bilinebileceğini) sorar. Sentetik a priori bilginin gerçekte mümkün olduğu sonucuna varır. İşte şöyle: Kant'a göre deneyim, zihnimizde belirli kategoriler temelinde düzenlenir. O zaman bu kategoriler deneyimin hem zorunlu hem de tümel özellikleri haline gelir. Örneğin, doğada nedensellik bulamayız diye bir şey olmaz. Daha çok, nedensellik zihinlerimizdeki bir özellik olduğu için her zaman onu algılarız. Nedensellik bulmamız söz konusu değildir. Kant'a göre sentetik a priori, insanların somut bilgiyi nasıl geliştirdiklerini ifade eder.
İlk kez Platon'un tanıttığı tümeller, dünyada var olan yinelenebilir ve ortak karakteristiklerdir; özellikler (örneğin dörtgenlik) ve nitelikler (örneğin benzerlik) olmak üzere iki kategoriye ayrılır. Eğer varsa, çok az olan özellikler ve nitelikler her şeyde paylaşılmasına rağmen, gerçekçiler, tümellerin doğada gerçek bir ortaklık ortaya koyduğunu ve dünyaya sistematikleşmiş bir düzen sağladığını öne sürerler.
İnsan toplumları daha karmaşık bir hal aldıkça ve amour propre daha bir geliştikçe, özel mülkiyet ve emek gibi şeyler insanlar arasında bölüştürülür, bu da yoksulların sömürülmesine olanak sağlar. Ondan sonra yoksullar, zenginlerle savaş başlatarak böyle bir ayrıma son vermeye çalışırlar. Ne var ki, zenginler eşitlik sağlama iddiasındaki bir siyasal toplum yaratarak yoksulları kandırırlar. Bununla birlikte eşitlik sağlanmaz; onun yerine baskı ve eşitsizlik toplumun kalıcı demirbaşları haline gelir.
Reklam
İnsanlar gerçekten de yaşamlarının çeşitli yönleriyle ilgili birer seçim gibi görünen şeyler yapmalarına rağmen, buna dayanılarak özgürce hareket ettikleri sonucu çıkarılamaz. Seçim, nedenli bir olaydır. Bu yüzden, bir kişinin şu ya da bu eylemde bulunmayı seçmesi, başlı başına o eylemin biricik ya da ilk nedeni değildir; daha çok, belli bir koşullar dizisindeki son olay o eyleme neden olur. Bir kişi kırmızı bir gömlek giymeyi seçebilir ama onun öyle yapmayı seçmesi, başlı başına nedensel olarak belirlenmiş bir seçimdir.
seçimler nedenseldirKitabı okuyor
içsel ve araçsal
İçsel sözcüğünün kullanılması, araçsal sözcüğünün aksine, kendi başına değerli olan bir şeyi ima eder. Para, araçsal olarak değerlidir. Para sahibi olmak, ancak onunla bir şey satın alırsanız gerçek değer taşır. Oysaki haz, içsel olarak değerlidir. Bir kişi haz duyduğu zaman başka bir şeye ulaşmasa bile, ilk baştaki hazzın kendisi zevk vericidir.
105 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.