Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Yerli ve yabancı tarihçiler şu konuda hemfikirdirler ki 49 yaşında ölen Mehmet on yıl daha yaşasaydı bütün dünya tarihi değişecek, Doğu ve Batı kavramları bugünkü anlamlarını yitirecekti.
Sayfa 659 - Kopernik Kitap, 1. Baskı: Mart 2019
“Az sonra geliyorum,” dedi Sultan Mehmet. Sonra tekrar yanındaki İtalyan ressama döndü. “Ama şimdi sen bana söyle bakalım, Jentil,” dedi, “Anladın mı neden Acem hükümdarı kendini sanata ve ilme vermiş?” Ressam merakla sultana baktı. “Çünkü ölümsüzlüğün tek çaresinin bu ikisinde yattığını anlamış. İşte bu yüzden asıl iktidar biz sultanlarda değil, alimlerde ve sanatkarlardadır. Biz göçüp gideriz ama eser kalır, ilim kalır. Bir gün ben de toprak olacağım, ama senin resmin kalacak.”
Sayfa 612 - Kopernik Kitap, 1. Baskı: Mart 2019
Reklam
Gerçek ise ancak farklı bakış açıları kullanılarak yakalanabilir, teker teker hiçbiri ama bir bütün olarak hepsidir gerçeklik ya da hiçbiridir.
Sayfa 611 - Kopernik Kitap, 1. Baskı: Mart 2019
“Bazen,” dedi Sultan Mehmet, “… Rahatsızlığımdan ötürü hiçbir yere hareket edememek beni kahrediyor. Ama tek tesellim, bu resimler ve kitaplar… Sanat ve ilim insanoğlunun ölümsüzlüğü yakalayabileceği tek çare. Yaptığı yollar olmasa Sezar’ı kim anardı, tarihçileri yazmasa İskender’i kim hatırlardı?”
Sayfa 610 - Kopernik Kitap, 1. Baskı: Mart 2019
“Ama ebediyeti yakalıyorum derken, anı kaçırıyorsunuz.” “Bakın işte, şimdi biraz bizim dilimizden konuşmaya başladınız,” dedi Sinan Bey. “Ama bu kainatı Yaratan, anı yakalanabilir bir şey olmasını isteseydi, onu sürekli sabit tutar, kullarını da bu kadar yormazdı. Halbuki an dediğiniz şey hiç yok ki. Sürekli hareket halindeki bir şeyi yakalayabilir misiniz?”
Sayfa 607 - Kopernik Kitap, 1. Baskı: Mart 2019
“Ama minyatürün görüntüsü sanki, nasıl desem, biraz çocuksu gibi…” “Bunu daha önce de başka bir Frenk’ten işitmiştim. Çocuksuluk.” Sinan Bey gülümsedi. “Bellini Efendi, şimdi size bir soru sorayım: çocuk göğe bakar mavi semayı görür, yere bakar kahverengi toprağı görür öyle değil mi?” “Evet, doğru söylüyorsunuz.” “Peki şimdi söyleyin, hangimizin resimlerinde gök mavi?” …
Sayfa 606 - Kopernik Kitap, 1. Baskı: Mart 2019
Reklam
“Mercan taşı suyun dibindeyken pek bir şeye benzemez,” dedi Mehmet. “Asıl görkemine sudan çıktıktan sonra kavuşur. Hayatta da bazen muzaffer olmak için tam da bu gerekir. Her zaferin bir bedeli vardır…”
Sayfa 585 - Kopernik Kitap, 1. Baskı: Mart 2019
“Anlıyorsun değil mi Zağanos?” dedi, “Ya ben Konstantinopol’ü alırım, ya da o beni alır!”
Sayfa 574 - Kopernik Kitap, 1. Baskı: Mart 2019
“Her kulun imtihanı inancı ölçüsünde zordur, Mehmet. Kul ne kadar inanırsa imtihanı o kadar çetin olur. Sabır ise bütün sıkıntıların anahtarıdır. Sabır sadece ilk toslamada değil, musibetler ardı ardına geldikçe gösterildiği zaman sabırdır. İlk ısırıldığında zehirli bir bitki kadar acı, ama sonucu yeryüzündeki bütün meyvelerden tatlıdır.”
Sayfa 560 - Kopernik Kitap, 1. Baskı: Mart 2019
Artık şuna karar verdim ki Mehmet’in Ak Şeyh’i, İskender’in Aristo’su kadar bilge bir insan.
Sayfa 536 - Kopernik Kitap, 1. Baskı: Mart 2019
Reklam
“Aşk, seni ancak aşkı yaratana yaklaştırıyorsa aşktır…”
Sayfa 536 - Kopernik Kitap, 1. Baskı: Mart 2019
İstisnai insanlar, istisnai zamanlarda hiç kimsenin düşünemeyeceği çözümler bulmalıdırlar. Bunu onlardan başkası hayal edemez.
Sayfa 493 - Kopernik Kitap, 1. Baskı: Mart 2019
İşte Türklerin seferi böyle azametli. Sultanın seferi hareket ettiğinde dünya hareket ediyor, durduğunda dünya duruyor.
Sayfa 464 - Kopernik Kitap, 1. Baskı: Mart 2019
… “Savaş milletlere ya da dinlere karşı olmaz,” dedi, “Tam aksine, halklara huzur ve adalet getirmek için olur. Sultanın hedefindekiler hem kendi halkına hem de kendilerininkilere zulüm eden liderler, yönetimlerdir. Nihayetinde eskisinin yerine geçen imparator yine aynı halka hükmetmeyecek midir?”
Sayfa 462 - Kopernik Kitap, 1. Baskı: Mart 2019
“Konstantinopol’de Papa’nın külahını görmektense Sultan’ın sarığını tercih ederim.”
Sayfa 412 - Kopernik Kitap, 1. Baskı: Mart 2019
529 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.