Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Abbasi halifesi Kådir-Billáh, Buveyhiler'in häkimiyeti altin daki Abbasi topraklannda Ehl-iSunnet akaidini yeniden hakim kılmak için dört hak mezhebin reislerinden birer muhtasar fıkıh eseri hazırlamalarıni istedi. Bu maksada hizmet icin devrin Hanefilerinin reisi olarak Ebü'l-Hasan el-Kuduri, el-Muhtasar' Sâfiî mezhebinin reisi Ebü'l-Hasen Ali b. Muhammed el-Mâverdi el-a', Máliki mezhebinden Kadi Abdulvehhab da baska bir muhtasar eseri hazırlayarak halifeye takdim etti. Hanbeli mezhebinden vazife alan âlim varsa da eserin ismi bilinmemektedir
İslam'da Birlikte Yaşamanın Ahlaki Temelleri
İnsan tabiatı hakkında kötümser bir anlayış taşıyan ünlü Şafiî fakihi Ebu'l-Hasan el-Mâverdî 'ye göre insandaki bencillik, saldırganlık ve başkalarına zarar verme gibi yıkıcı eğilimler, onun doğasından gelmektedir; onu uysallaştıran şey ise kendi başına yetersizliğinin farkına varmasıdır. Bu sebeple insanların bir arada yaşamasını isteyen ilahî irade, onları hemcinslerine muhtaç ve onlardan yardım bekleyecek bir durumda yaratmıştır. Böylece insanların, hem tek başlarına bütün ihtiyaçlarını karşılamaktan âciz bulunmaları hem de Yüce Allah tarafından değişik yeteneklerle donatılmaları ve farklı imkânlara sahip kılınmaları, onları aralarında iletişim (tevâsul) kurmaya, birbirleriyle kaynaşmaya, yardımlaşıp dayanışmaya yöneltmiştir.
Sayfa 24 - DİB Yayınları (2015)Kitabı okudu
Reklam
"Gününü bir hakkı ödemeden, bir farzı eda etmeden, şerefini pekiştirip güçlendiren bir iş yapmadan, hamd edilecek bir iş başarmadan, hayırlı bir işin temelini atmadan, bir ilim öğrenmeden geçiren kişi gününü zayi etmiş, kendisine de haksızlık etmiştir." [Ebu'l Hasan el-Mâverdi]
Sayfa 62 - TakdimKitabı okudu
" Ümmetim için en çok korktuğum şey, etkileyici bir dili olan ikiyüzlü alimdir."
Sayfa 140 - İlke yayınlarıKitabı okudu
Bozulma Nedenleri
* Hükümdarların musibeti, kötü uygulamalardır. * Bakanların musibeti, kötü niyetleridir. * Devlet adamlarının musibeti, itaatten ayrılmasıdır. * Askerlerin musibeti, komutanlarına karşı çıkmaktır. * Halkın musibeti, kötü yönetimdir. * Alimlerin musibeti, yöneticiliği sevmektir. * Hakimlerin musibeti, açgözlü olmaktır. * Adaletli olanların musibeti, şüphelerden sakınmamaktır. * Devletin musibeti, kendisini koruyanların aykırı düşmesidir. * Yiğidin musibeti, kararlılığını kaybetmektir. * Güçlünün musibeti, düşmanı zayıf görmektir. * Çalışkanın musibeti, kaderin engelleridir. * Danışmanın musibeti, farklı görüşlerin olmamasıdır. * Kendisine nimet verilenin musibeti, minnettarlık duymamaktır. * Günah işleyenin musibeti, kötü zan beslemektir. * Liderlerin musibeti, siyaseti bilmemektir.
Sayfa 100 - undefinedKitabı okudu
"Hükümdar adaletten yüz çevirirse, halk da kendisine itaatten yüz çevirir."
Sayfa 98 - İlke yayınlar~Kitabı okudu
Reklam
" Dünya lehte veya aleyhte döner durur. Dünya eğer lehine dönecek olursa, güçsüz dahi olsan yine de ondan payına düşeni alırsın. Eğer aleyhine dönecek olursa, onu güç ve kuvvetinle kendinden uzaklaştıramazsın"
Sayfa 97 - İlke yayınlarıKitabı okudu
Hak Etmediği Makamlara Yükselen Kişiler İçin:
"Kendi asaletini kaybeden kimseye babasının asaleti fayda vermez."
Sayfa 62 - İlke yayınlarıKitabı okudu
Eski iranlıların bir atasözünde şöyle söylenir: "Altı şey vardır ki hiç sabit durmaz: Bulutların gölgesi,kötülerle arkadaşlık, kadınlarla sohbet, yalan söyleyene övgü, zulmeden sultan, çok mal"
Sayfa 50 - İlke yayınlarıKitabı okudu
Hükümdar tabi olunan, halk ise tabi olandır.
Sayfa 28 - İlke yayınlarıKitabı okudu
Reklam
Ziraatle uğraşanlara iyi davranınız; çünkü onlar iyi yaşadıkları sürece siz de iyi yaşarsınız
Sayfa 27 - İlke yayınlarıKitabı okudu
19 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.