Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Şehir devletler arasındaki Mezopotamya savaşları, tanrıların arasındaki bilinen ilk yarışma oldu. Tanrıların kısmen dünyevileşmesiyle eşzamanlı olarak, dünyevi otoriteler de (bu durumda krallar) kendileri için bazı ilahi yetkiler üstlendiler. Böylece kutsal ile dünyevi, yani din ile siyaset en başından iç içe geçmiş oldu.
Din
Dinin geçmişte belki de işimize yaramış olması günümüzde küresel bir uygarlık kurmamızın önündeki en büyük engel olma ihtimalini ortadan kaldırmaz.
Sayfa 252 - PalomaKitabı okudu
Reklam
Yazılı olarak, yani tartışmasız bir şekilde kayıtlara geçmiş olan ilk tanrı, Mezopotamya’daki su tanrısı Enki idi.
“En büyük gizem, yeryüzünün ve galaksilerin bereketi ile tesadüfen dünyaya fırlatılmamız değil, bu hapishanede kendimize dair, hiçliğimizi inkâr edecek kadar güçlü imgeler yaratabilmemizdir.” Andre Malraux
“Tanrılar başlangıçta insan yöneticilerdi, zamanla kendi cemaatleri tarafından gittikçe kutsallaştırıldılar.” Euhemerus
Yakın tarihli genetik ve dilbilimsel araştırmalar, Avrupa’ya tarımı getirenlerin kökleri güneydoğu Türkiye ve Bereketli Hilal’e uzanan insanlar olduğunu ve Avrupa tarımının bağımsız olarak geliştiğine dair bir kanıt bulunmadığını doğrulamıştır.
Reklam
“ Belki de tüm dertlerimizin kökeni,insanlığın temel derdi,sahip olduğumuz tek gerçek olan ölüm gerçeğini inkâr etmek için kendimizi totemlerin, tabuların, haçların, kanlarını akıttığımız kurbanların, çan kulelerinin, camilerin, ırkların, orduların, bayrakların ve ulusların içine hapsedecek ve hayatımıza ait tüm güzellikleri feda edecek olmamızdır.” JAMES BALDWIN
Bütün insan faaliyetleri ölüm kaygısı ile çevrilidir ve kaçınılmaz ve zorlu varoluşçu gerçekleri çözümlemek için topluca ve bireysel olarak gösterdiğimiz çabalarla renklendirilir.
“Ölümü iliklerine kadar tanır o, Çünkü insandır ölümü yaratan.” William Butler Yeats
“İnsan bir anomali, evrenin bir ucubesidir… doğanın bir parçasıdır, doğadaki fizik yasalarına tabidir ve bunları değiştirme gücünden yoksundur ancak yine de doğayı aşar.” Erich Fromm
Reklam
“Şimdi ile geçmiş zaman, ikisi de gelecekte sürüyor belki, Ve gelecek de geçmişin içinde.” T.S. ELIOT
“Bir insan, çok iyi biri olmak için… kendini bir başkasının ve diğer pek çok kişinin yerine koymalıdır; kendi türünün acılarını ve hazlarını sahiplenmelidir.
“Kozmik bir felaket dinozorları kurban etmeseydi belki de yaşadığımız gezegende bilinçlilik hâli evrilmeyecekti. Büyük ve akıl yürüten memeliler olarak varlığımızı kelimenin tam anlamıyla şanslı yıldızlarımıza borçluyuz.” Stephen Jay Gould
Tanrılar, yaklaşık iki milyon yıl süren bir hamilelik sonrasında doğdu. Hominin beyinlerinin yapısal ve işlevsel olarak, primat benzeri beyinler olmaktan çıkıp modern Homo sapiens’in bilişsel kabiliyetlerine sahip olan beyinler hâline gelmesi bu denli uzun sürdü.
1.116 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.