Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Enes Aytekin

Enes Aytekin
@enesaytekin·Bir kitabı okumayı düşünüyor
Unutulmaz Nasihatler 2
Unutulmaz Nasihatler 2Hüseyn Hilmi Işık
10/10 · 3 okunma
Reklam
Zikrin Günlük Sayısı
Zikrin günlük sayısı en az beş bin olmalıdır. Fakat bu kadarı azdır. Ramazan-ı şerîfe mahsûs olmak üzere onbeş bin, Ramazan hâricinde, işin olduğu takdîrde yedi bin, olmadığı zaman yine onbeş bin olması evlâ ve ahrâdır.
Sayfa 563 - 2. CildKitabı okuyor
Zikrin fazileti
Zikirler içerisinde huzûru celbde ve gafleti tardda ALLAH ismini zikretmekten daha fâidelisi yoktur. Çünkü bu âlemde ağyardan [yabancılardan] hiç kimseden bu istenmiyor. Ya'nî hep dostlardan zikretmeleri isteniyor. Nitekim Şa'rânî hazretleri "El-cevâhir ved-dürer" kitâbında: "Allahü teâlâyı çok zikredin" âyetinin tefsirinde der ki: Ya'nî bu ism-i şerîfi çok çok tekrar edin. "Allah'ın zikri çok büyüktür" âyetinin tefsirinde de: Allah'ın ismini zikretmeniz, içinde mezkûr olan gibi büyüktür, demektir. Bunun için büyükler bu lafz-ı celâli [ALLAH kelimesini] vird-i zebân eylediler. Zira o, esrârın yüzünden ağyar [yabancılık] tozlarını siler. İşte bu Allah zikri, nakşibendîlerin istidatlı mürîde ilk telkîn ettikleri vazifedir. Zikri yapacak olan yere KALB derler. Nâdir Risâleler I, syf. 77

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Muhabbet
Allahü teâlâ ile olan münâsebetini hesaba katmadan birini seven kimsenin bu sevgisi, Allahü teâlâya âid ma'rifetindeki kusur ve cehlindendir. Nâdir Risâleler I, Rûh-ul Ârifîn Risâlesi | syf. 230
Muhabbetin Sebebi
... Beşinci sebeb: Muhible mahbûb [sevenle sevilen] arasında gizli bir münâsebetin [bağlılığın] bulunmasıdır. Zirâ iki kimse arasında kuvvet bulan muhabbetin sebebi, yüz güzelliği ve haz [lezzet] değil, ruhların tenâsübudur, uyuşmasıdır. Nitekim Resûl-i ekrem (sallallahü teâlâ aleyhi ve sellem) buyurdu: "Ruhlar kenetlenmiş ordulardır, iyilerinin beraberliği, kötülerinin ayrılığı esas teşkîl etmez". ... Nadir Risâleler I, Rûh-ul Ârifîn Risâlesi, Syf. 230
Reklam
Zevk
“Zevk ise, sofiyye hâline amelî olarak vâkıf olmakla olur. Bu zevk, istidâdı orta derecede olanlara ancak on sene bir mürşid-i kâmilin sohbetinde devam ile hâsıl olabilir.”
2. Cild, Syf. 589Kitabı okuyor
Bu tarîkın sâlikine...
Bu tarîkın sâlikine iki şey zarûri lâzımdır. Birisi, sohbetin edeblerine riâyetle şeyh-i muktedâya muhabbet, diğeri devâm-ı zikirdir.
İmam Taberânî'nin bildirdiği hadîs-i şerîfte buyuruldu: “Allahü teâlâ mahlûkatı yarattı. Onlardan Âdem oğlunu seçti. Onlardan da Arab kavmini seçti. Arabdan da beni seçti. Her zamanda hep iyilerden, seçkinlerden seçkinlere intikal eder gelmişim. Arabı sevenler beni sevdiği için severler. Araba düşman olanlar, bana düşman oldukları için düşman olurlar.”
2. Cild, Syf. 67Kitabı okuyor
109. MEKTÛB
Allah adamları “kaddesallahü teâlâ esrârehüm”, kalb hastalıklarının tabîbleridir. Bâtın hastalıklarının giderilmesi, bu büyüklerin tedâvisi ile olur. Bunların sözleri ilâcdır Bakışları şifâdır. Onlarla beraber bulunanlar kötü olmaz.
Sayfa 161Kitabı okudu
38. FIKRA
... Şunu da söyliyelim ki, felsefî ilmler, mu'teber [kıymetli] ilmlere dâhil değildirler. Çok konuları lüzumsuzdur ve kişiye bir şey vermezler. İslâm kitablarından aldıkları bir kaç konuyu da değişdirmişlerdir. Bunlarda da hâkim olan cehl-i mürekkeb olmakdır. Çünkü aklın oralarda işi yokdur. Nübüvvet [Peygamberlik] hâli ve bilgileri, normal insanların aklının çok üstündedir.
İmâm-ı Rabbânî “kuddise sirruh” | Mebde ve Me’âd Risâlesi
Reklam
56. FIKRA
Bir gün cinnîlerin hâllerini bu fakîre gösterdiler. Gördüm ki, cinnîler sokaklarda insanlar gibi dolaşırlar. Her cinnînin başının üzerinde müvekkel [onunla vazîfeli] bir melek vardır. Her bir cinnî o meleğin korkusundan başını kaldırıp, sağına, soluna bakamaz. Bağlı ve tutuklular gibi dolaşırlar ve aslâ o meleğe muhâlefet edemezler. O zamân bildirildi ki, sanki o meleğin elinde demirden bir gürz vardır ki, eğer cinnîden az bir muhâlefet görse, bir vuruşla onun işini bitirir. Beyt: O Allah ki, alçağı, yüksekleri yaratdı, Her elin üzerinde bir başka el yaratdı.
Nadir Risâleler I, Mebde ve Me’âd Risâlesi Syf. 217’den alıntıdır.
Hazreti Alî’nin, Oğullarına Son Deminde Vasiyyeti
Oğullarım, Zâhirî [dıştan] şer ve kerîh görünüp, işlenmesiyle Cennete girilen işi işleyin. Zâhirî güzel görünüp, Cehenneme girmeğe sebeb olanı terk edin. Cennet ni’metinin altında bulunan her ni’met hakîrdir. Âhiret azâbının altında kalan belâ âfiyettir.
Sayfa 55 - 2. CildKitabı okuyor
Esneyen Kimse
[Esneme hâli gelince, müslimânlar Peygamber efendimizin (sallallâhü teâlâ aleyhi ve sellem) hiç esnemediklerini hatırlarlarsa, esnemeleri geçer. Tecrübe edilmiştir.]
110 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.