Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
560 syf.
8/10 puan verdi
·
15 günde okudu
Her şeyi içine hapseden bir beyin, sizi hangi noktaya götürür? İsimleri beyin katmanlarından gelen bir Nöro-Roman kitapları hepsi. En son “Dura Mater” kitabı hikayenin devamını merak ettiren cinste olup daha çok yapay zeka ile ilgili içeriğe sahip. İlk kitabı daha çok olay örgüsü ve bildiğimiz romanlar gibi olsa da tüm seri okunmaya değer Biyoloji öğretmeni olarak ilgimi çeken bir seri oldu. Aynı yıl içinde 3 kitabı da bitirmenin mutluluğunu yaşıyorum diyebiliriz EPPUR Sİ MUOVE- YİNE DE DÖNÜYOR “Dünyada hiç bir şey insanı ‘kin besleme duygusu’ kadar yıpratmaz. Peki duyduğu kin duygusunun kaynağı bir zamanlar en çok sevdiklerin olursa! İşte o zaman sadece yıpranmıyorsun. Kimsenin seni bir daha bir araya getiremeyeceği şekilde dağılıyorsun.” ”Bir insanın kendine karşı en büyük görevi hakikati keşfetmektir.” ”Işık herkes parlak gösterir. Bir insanı gerçekten tanımak istiyorsanız ona karanlığın en siyah olduğu anda bakın.” ”Yeryüzünün en yüksek tepesine bile çıksanız üzerinizde her zaman bir gökyüzü olacaktı.” ”Bazı ifadeler vardır. Ne kadar kısa gözükseler de dünyanın en uzun hikayelerinin bile aktarmayı başaramadığı anlamları içine sığdırabilirler.” ”Zaten alışkanlık denen şey de beynin zaman içinde öğrendiği birtakım kalıplardan başka bir şey değildi.”
Dura Mater
Dura MaterSerkan Karaismailoğlu · Elma Yayınevi · 20215,1bin okunma
92 syf.
9/10 puan verdi
... Eppur Si Muove!
Dünyanın sonu ne zaman gelecek? Son bir an mı yoksa sonun içerisine çoktan girmiş durumda mıyız? Son, olumsuz bir yargı mıdır? Semavi dinleri düşündüğümüzde dünyanın sonunun, insanlığın olumsuzluk adledilen davranışlarının çoğalmasıyla geleceği ifade edilir. Bir de "Sonunda!" vardır ki beklemenin mükafatı olup çoğunlukla sevinç
Dünyanın Sonu Geldiğinde
Dünyanın Sonu GeldiğindeTuba Kumaş · Doğan Kitap · 201735 okunma
Reklam
128 syf.
9/10 puan verdi
Galilei: Yıldızların Habercisi Galilei'nin bilim hayatını ve kiliseyle olan fikir ayrılıklarını anlatan bir kitap. Aslında Galilei Katolik ve kilise ile hiçbir problemi yok. Dünyanın güneşin etrafında döndüğünü düşünüyor. Yaptıklarıyla, düşünceleriyle bunu kanıtlıyor ve savunuyor. Fakat kilise ve öğreti böyle söylemiyor. Daha sonra bildiğiniz üzere Galilei kafir ilan edilip engizisyon tarafından yargılanıyor. Galilei'nin savaşı tamamen din- bilim savaşı değil aslında. Galilei bulgularıyla İncil'e farklı bir bakış açısı getirmeye dahi çalışıyor. Fakat bu durum zamanla din adamlarının, profesörlerin ve şehrin ileri gelenlerinin arasında gerçekleşen bir güç gösterisine dönüşüyor. Galilei de onların düşüncelerini teorileri ve mantığıyla yanlışlayarak istemeden de olsa onların kendisine cephe almalarına neden oluyor. Yaşlı ve hasta olan Galilei'yi hücreye atarak tövbe etmediği takdirde işkence göreceğini söyleyen kilise, aslında bağnazlığın ölüm fermanını hazırladığının farkında bile değildir. Galilei çaresizce şunları söylemek zorunda kalır : '' Ben Galileo Galilei, geçmişteki tüm yanlış ve aykırı düşüncelerimden dolayı huzurunuzda kendimi lanetler, bir daha öyle saçmalıklara düşmeyeceğime, kutsal öğretiye aykırı hiçbir fikir taşımayacağıma yemin ederim. '' Rivayete göre Galilei mahkemeden çıktıktan sonra önce gökyüzüne, sonra yere bakar ve şunu söyler: '' Eppur si muove '' (Yine de dönüyor) Galilei'nin bilim için yaktığı mum ışığı gittikçe güçlenerek yanmaya devam ediyor.
Galilei, Yıldızların Habercisi
Galilei, Yıldızların HabercisiJean-Pierre Maury · Yapı Kredi Yayınları · 201334 okunma
218 syf.
·
Puan vermedi
İlk gökbilgini Thales yada bu bilimin temellerinde emeği bulunan Hipparkos... Fakat yine de Galileo ile başlıyor birçok şey. Onun en zor şartlar altında dahi 'Eppur si muove' dediğini öngörüyoruz ve bundan daha efsunlu ve güçlü başka bir söz yok. Hukukçu kimselerin bilime olan bakış açısını ve yaklaşımını seviyorum, bu yüzden Reşit Aşçıoğlu'nun bu kitabını okurken bazı tekrara düşen yerleri hariç sıkılmadım, bilgi açısından oldukça doyurucu bir eser. 4 bölüme ayrılmış, karşılaştırma ve incelemeler yapılmış. Galileo'nun doğrularına, Galileo ile bilime ve düşünceye açılmak isteyenler için faydalı bir eser.
Galileo Bilimsel Devrim
Galileo Bilimsel DevrimReşit Aşçıoğlu · Cumhuriyet Kitapları · 20041 okunma