Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Fatih Selçuk

Fatih Selçuk
@fatihselcuk
Tarihçi Doktora Öğrencisi Edebiyat Tutkunu İzmir
Araştırmacı Tarihçi
Ege Üniversitesi
İzmir
İzmir, 12 Eylül
79 okur puanı
Ağustos 2018 tarihinde katıldı
HARF DEVRİMİ
Alfabe devriminde asıl gaye, Batı kültürünü benimsemekten çok, İslam kültürünün entelektüel köklerini kurutmaktır. Amaç Türklerin Shakespeare'i ya da Paris gazetelerini daha kolay okuması değildir: Kuran'ı ve Osmanlı kaynaklarını okumalarını önlemektir.
Sayfa 298 - Everest YayınlarıKitabı okudu
Reklam
"Laiklik" adı altında girişilen şey, bir tasfiye hareketidir: Milli Mücadeledeki ortaklığı sayesinde Osmanlı devletinde yüz yıldan beri sahip olamadığı bir güç ve ağırlığa kavuşan, devlet iktidarına ortak olan popüler İslamiyetin, siyasi sahneden silinmesi hedeflenmiştir.
Sayfa 297 - Everest YayınlarıKitabı okudu
Busbecq'in Gözlemiyle İstanbul'da Veba Salgını (1560'lar)
Türkler vebaya karşı kayıtsız kalmalarını ve bu hastalıktan korunmalarını engelleyen bir düşünceye sahip. İnsanın ne zaman ve ne şekilde öleceğinin tanrı tarafından alınlarına yazılmış olduğuna inanıyorlar.(...) İşte bu düşünceyle vebadan ölen birinin elbisesini, çarşafını henüz üzerinde hastanın teri kurumadan eklemekten kaçınmazlar hatta bunlarla yüzlerini bile silerler. "Eğer Tanrı bana ölümü takdir ettiyse öleceğim, etmediyse bir zarar gelmez" derler. İşte salgın böylece her yanı sarmış ve bazı ailelerin tamamını silip süpürmüştü.
Sayfa 203Kitabı okudu

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Çoğu zaman insanlar, hatta caniler bile, haklarında verdiğimiz yargılardan çok daha saf, temiz ruhlu olurlar. Biz de öyleyiz.
Sayfa 6 - İş Bankası Kültür Yayınları, 23. baskıKitabı okuyor
Değirmeni kaldırmış olabilirsiniz, fakat rüzgâr esmeye devam eder.
Reklam
Mustafa Kemal Atatürk'ün Turancılık Akımına Bakışı
Mustafa Kemal her fırsatta Islamcılığı olduğu kadar Turancılığı da kınayıp reddediyordu. 21 Eylül 1919'da Sivas'ta General Harbord'a şöyle demişti; "Turanizm'in zararlılığına inanıyoruz. Sınırlarımız dışındaki amaçlar için maddi ve manevi güçlerimizi dağıtmak için değil, yalnız anavatanın ve onun kalbi olan saltanat ve hilafetin savunulması için çalışıyoruz."
Sayfa 47 - Mustafa Kemal'in belirttiği hilafeti ve saltanatı savunma konusu aslında o dönem için tepki çekmemek, bilakis destek bulmak amaçlı ortaya atılan bir konuydu. Aslında Mustafa Kemal hem saltanata hem de halifelik makamına karşı bir insandı.Kitabı okudu
36 öğeden 31 ile 36 arasındakiler gösteriliyor.