“Derin düşünen insanlar başkalarıyla ilişkilerinde komedyen gibi davranırlar zira anlaşılmak için daima yüzeyselmiş gibi davranmak zorundadırlar.” -Nietzsche
'"İnsanlar sizi çıldırtır, sonra da neden gülümsemediğinizi sorarlar." Friedrich Nietzsche
Reklam
Beni kötülüğe sürükleyen, düşüncelerimi toprak misâli ezen tek filozof, Nietzsche olmuştur.
Kendisinden bir şeyler öğrendiğim tek filozof, Friedrich Nietzsche olmuştur.
Nietzsche'nin
Felsefesi insanla başlar, insanla biter. Ona göre insan güçlü, mutlu, güvenli olduğu bir dönemde yaratıcı, doğurucu olabilir. Nietzsche’ye göre felsefe cılız güvensiz, korkak, kolay üzüntüye kapılan, beceriksiz kimselerin işi değildir. Bütün eylemler güçlü olmayı gerektirir. Felsefe bu gücün yorumudur. Ayrıca felsefenin konusu gerçek olandır. Gerçek ötesi (metafizik) gerçekleri göremediği için bu gereksiz bir çabadır ve insana yararlı değildir. Nietzsche’nin tek derdinin ve amacının kalıplaşan, değişmeyen, insanı gerileten geleneklerin yerine, insanın özgürlüğünü, kendini alt edebilen üst insanı gerçekleştirmek olduğunu söyleyebiliriz.
Umut üzerine
Her ideoloji ve her din yarına karşı duyulan bir umuttur. İslam, erkeklerin öldükten sonra 40 huriye duydukları umuttur. Sosyalizm sömürülenlerin yarına duyduğu eşitlikçi yaşama bir umuttur. Kapitalizm işçilerin zengin olma umududur. Turancılık Tirklerin ilkel duygularını tatmin edecel umutlarıdır. İdeoloji ve dinlere duyulan umut arttıkça bağnazlık artar düşünme ve sorgulama yerini tabulara bırakır. İşte umudun en büyük kötülüğü budur. Özgür insan biraz da umutsuz insandır. Nietzsche de umut duymadan yaşayamayanlara zavallılar der. Umut duymadan yaşayanların ise yaşamı ne derecede bir yaşamdır? Bu tartışılır.
Reklam
1.000 öğeden 21 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.