Flaubert'e Kulak Verelim
"Her birimizin gönlünde krallara layık bir oda vardır. Ben, kendiminkinin çevresine duvarlar ördüm." s. 29 "Su balık için neyse, gözyaşları da kalp için odur." s. 30 "Kadın olsaydım," diye yazar Gustave altı yıl sonra, "kendimi bir sevgili olarak istemezdim. Bir gecelik bir ilişkiye, evet; ama yakın bir ilişkiye, hayır." s. 30 "Görüyorum ki, erkek ya da kadın, hiç kimseyi onu sevdiğim kadar sevmemişim." Yirmi beş yıl sonra şöyle yazar: "Tek bir günüm geçmiyor ki onu düşünmeyeyim." s. 30 "Kalbim bir kent mezarlığına dönüşüyor. s. 32 Gustave Flaubert Flaubert'in Papağanı
Alıntı
Flaubert'in aşk tanımı: "Merak. Birine karşı, ansızın, bir merak duymaya başlarsınız, korkunç bir merak... Onu tanımak, onunla doğmak, dünyaya onunla yeniden gelmek tek amacınız haline gelir... Aşka en uzak cümle, senden nefret ediyorum değil, bilmek istemiyorumdur..."
Her çiçeğin bir mevsimi, her kitabın bir zamanı vardır. Haziranın tadını yeni hikâyelerle çıkarın.
Aptallık olmadığı zaman diğer ikisi de işe yaramaz
Temel'e sormuşlar: - Evleneceğin kadının güzel olmasını mı yoksa aptal olmasını mı tercih edersin? Temel hiç düşünmeden cevap vermiş, - Güzellik geçicidir, demiş. Genel olarak yaşama baktığınızda aptallığın önemini daha fazla kavrarsınız. Madam Bovary'nin yazarı Flaubert'in yaşamı nasıl değerlendirdiğini belki bilirsiniz. Fransız yazar şöyle demiş... "- Aptallık, bencillik ve sağlık mutlu yaşamın üç temel gereksinimidir. Ama aptallık olmadığı zaman diğer ikisi de işe yaramaz." Bireysel ve toplumsal davranışlardaki aptallığın ölçümünü yapacak testler yok.
Yalnız belliydi ki, şu mutluluk denen şey, bütün isteklerin uğrayacağı umutsuzluklar için düşünülmüş bir yalan. Gustave Flaubert
Flaubert'e göre aşk, merak etmektir. Birine karşı ansızın merak duymak, korkunç bir merak... Onu tanımak, onunla nefes almak, dünyaya onunla yeniden gelmek istemek... Ona göre aşka en uzak cümle, senden nefret ediyorum değil, bilmek istemiyorumdur.
Erdemin ilk şartı burjuvalardan nefret etmektir. Gustave Flaubert
Hayata Dair