Şimdi terörizmden yeni bir tartışmalı örnekler kümesine, seri katillere geçelim. Burada da seçenekler çok. Seri katiller belli bir siyasal amaca ulaşmak için değil, öldürmekten haz aldıkları için cinayet işlediklerinden teröristlerden bile daha rahatsız edici olabilirler. Pek çok seri katil öldürmeden önce kurbanını saatler, hatta günler boyunca bir yere kapatır ve işkence eder. BİÖ katili Dennis Rader ile Fred ve Rosemary West vakaları böyledir. Pek çok seri katil, kurbanlarının hayatını korkunç cinsel saldırılar sırasında sona erdirir. Ted Bundy, John Wayne Gacy, ayrıca Hanover hesabı olarak bilinen ve en az 24 kişi boğazını keserek öldüren Fritz Haarman vakalarında bu cinse saik vardır.
Seri katillerin yaptığı şeylerin ayrıntılarını öğrenmek gerçekten mide bulandırıcıdır. Bu cinayetlerden çoğu o kadar tüyler ürperticidir ki onları iğrenç bulmakla kalmayız aynı zamanda dumura uğratıcı ve anlaşılması imkansız şeyler olduklarını düşünürüz. Bu yüzden insanlar siyasi sayıklarla hareket eden teröristlerin aksine seri katillerin kötü değil, ruh hastası olduğunu düşünür çoğu zaman. Ruh hastası olan pek çok kişi hukuken ve ahlaken yine de eylemlerine sorumludur.
Sayfa 10 - Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları·Kitabı okudu
"Sözcükler bize birbirimizi tam olarak değilse de, iyi kötü anlamamız için verilmiştir," dedi Fritz büyük bir heyecanla.
"Ve şiir yazmak için."
"Evet, elbette. Ama bir idlden çok fazla şey beklememelisin, Justen. Dil neyse odur, daha yüce bir şeyin anahtarı değildir. Dil konuşur elbette, çünkü konuşmak onun zevkidir, ama bundan başka bir şey yapamaz."
"Bu durumda onun bir saçmalık olduğunu söyleyebiliriz öyleyse," diye karşı çıktı Karoline.
"Neden olmasın? Saçmalık da bir başka dil değil mi?"
Boğaziçi’ndeki Aşiyan Mezarlığı’nda Curt Kosswig ile Prof. Dr. Erich Frank’ın mezarları yan yanaydı. Ünlü mimar Bruno Taut Edirnekapı Şehitliği’nde, arkeolog Clemens Bosch ise Feriköy Mezarlığı’nda son uykularını uyuyorlardı.
Profesör Fritz Neumark İktisat Fakültesi’ni kurmuş, Türkiye’de on dokuz yıl kalmıştı. Sonra Almanya’ya dönmüş, Frankfurt Üniversitesi’ne iki kere rektör seçilmişti.