7 Ağustos 2018
Orijinal Adı:
The Blue Flower

2026 30. kitabı
Okunma: 29 Nisan 2026 12:11
Mavi Çiçek ~ Penelope Fitzgerald Merhaba sevgili kitapseverler, 18. yüzyıl Almanya'sı. Yazar, romanda genç şair Fritz Von Hardenberg’in daha sonra alacağı adla Alman Romantizminin büyük şairi Novalis'in gencecik, gösterişsiz ve sıradan bir kız olan Sophie'ye duyduğu akıl almaz, saplantılı ama bir o kadar da saf aşkına odaklanıyor. Kitaba adını veren mavi çiçek aslında hepimizin içindeki o ulaşılmaz olana, o sonsuzluğa ve asla tam anlamıyla avuçlarımızın arasına alamayacağımız arzulara duyduğumuz özlemin ta kendisi. Novalis'in Sophie'ye olan bu tuhaf adanmışlığı, insanın mantıkla açıklanamayan o karanlık ama büyüleyici boşluğunu sorgulatıyor. Yazar, karakterlerinin zihnine girmiyor, onları uzaktan, buğulu bir camın arkasından, neredeyse bir belgeselci soğukkanlılığıyla izliyor. Sophie neredeyse hiç konuşmaz. Ne düşündüğünü, ne hissettiğini bilmiyoruz. O sessizlik romanın en gürültülü sesi oluyor. Ama itiraf etmeliyim ki Fitzgerald'ın bu mesafeli, soğuk ve minimalist sesi bana hitap etmedi. Ancak bu kitap bana tam da aradığım şeyi verdi. Bir karakteri anlatmanın tek yolunun onun zihnine girmek olmadığını, suskunluğun da bir dil, mesafenin de bir anlatım tekniği olabileceğini gösterdi. Sanırım yazarın amacı da tam olarak buydu. Ve bence amacına fazlasıyla ulaşıyor. Kavuşmanın o dünyevi ağırlığındansa, ulaşılamayanın saf ve melankolik güzelliğine tutunmak... Zaten yola çıkmak da, dönmek de hep o adını tam koyamadığımız mavi çiçeği aramak için değil midir? diye düşündürttü.. Herkese keyifli okumalar dilerim, sevgiyle
Mavi çiçek
2021 43. kitabı
Çok ağır işleyen ve adapte olmakta zorlandığım kitaplardan biriydi. Kurgusu beni tatmin etmedi. Ben anlamamış olabilirim özünü fakat çok sıkıcıydı bana göre. Konusu ile de bağ kuramadığım için beni tatmin etmedi.
İnceleme
2024 81. kitabı
Egalité Büyük bir romantiğin harika bir üslupla yazılmış gençlik öyküsü. Penelope Fitzgerald gibi muhteşem bir yazarın diğer kitapları niye çevrilmeden bekler anlamak çok zor. Sonradan kendine "aydınlık, yeni ülke" anlamına gelen Novalis ismini kullanan genç şairin derinlen bağlı olduğu çok genç sevgilisi Sophie'nin 15 yaşında veremden ölümüne kadar süren bu öykü, tamamen tarihsel gerçeklerden yararlanılarak yaratılmış. İronik bir dili var. Eski Almanya'daki mahallelerde yaşayan soylu ailelerin halleri gülerek ve düşünerek okunuyor.
2019 51. kitabı
Okunma: 22 Temmuz 2019 23:32
Mavi Çiçek, Friedrich’in -Novalis takma adını almadan önce- sevgilisi Sophie ile olan ve trajediyle sonuçlanan ilişkisinin, Fitzgerald tarafından kurgulanmasıyla ortaya çıkan bir roman. Kitap, daha çok yazım stili -kurgusal biyografi- ve tarihi kurguyu etkileyici bir şekilde kullanmasıyla öne çıkıyor.
Anlam nedir
2023 3. kitabı
The Blue Flower Penelope Fitzgerald Novalis anlam arayışında kaybolur. Anlamı bir çiçekte, bir kadında, bir madende aramaya başlar. Anlam aslında Felsededir. Novalis Sophie üzerinden felsefe yaparak anlama ulaşmak ister. Sophie'i görmek ister ancak tanimlayamaz. O bir çocuk mudur yoksa bir kadın mi? Anlam o mudur acaba? Kız kardeşine onu tasvir etmesini ister, Mandelsloh bunu yapamayacağını söyler. O bile kardeşini tanıyamaz çünkü. Novalis onu resmettirmek ve bir ressamın gözünden görmek ister. Ancak ne yazık ki ressam onu cizemez, çünkü ruhunu göremez. Novalis ona bir şiir yazar ancak Sophie'den o kadar bı haberdir ki şiirde ondan bahsedemez ve ondan önceki hayatından bahseder durur. Anlam arayışı yeterli gelmez ve anlamı madende, doğanın derinliklerinde aramaya başlar. Maden'in doğanın hapsedilmiş canlıları olduğunu söyler. Anlam arayışında kendini öyle yitirmiştir ki, hasta yatağındaki sevgilisi Sophie'ye olan ilgisini aksatir. Mavi Ciçek herkese başka bir anlam verir. Caroline ona mavi çiçeğin ne olmadığını söyler, Mandelsloh için yalnızlıktır, Doktor içinse tüberküloz, küçük Bernard içinse masadaki herkesin zihninden geçenleri görebilmek. Mavi çiçek bu yüzden anlam arayisidir. Sonu yoktur, başlangıcı yoktur. Bulmakla başlar ve aramakla biter.
The Blue FlowerPenelope Fitzgerald · Mariner Books · 199791 okunma
2022 59. kitabı
Penelope Fitzgerald'ın 1997 yılında Ulusal Kitap Eleştirmenleri Ödülü alan eseri Mavi Çiçek, kısa kısa 55 bölümden oluşuyor ve sonradan "Novalis" ismini alan Fritz von Hardenberg’in yaşamını konu ediniyor. Kurgusal bir biyografi olan ve gerçek belgelere, mektuplara ve güncelere dayanarak yazılan kitapta genç şair Fritz, 'gerçek felsefem' dediği on iki yaşındaki Sophie von Kühn'e aşık olur. 'Mavi Çiçek' ise Fritz'in hiç bitiremediği öyküsüdür. 'Zengin olmak gibi bir hevesim yok, ama mavi çiçeği görmeyi çok istiyorum.' diye yazıyor öyküsünün önsözünde. Umudun ve idealizmin simgesidir Mavi Çiçek. Fitzgerald'ın 'The Bookshop' adlı kitabı 2017 yılında sinemaya uyarlanmıştır ve yılın en iyi uyarlanan film ödüllerinden birini almıştır. Ben de yazarı dilimize' 'Sahaf' ismiyle çevrilen bu filmle tanıdım sonrasında Mavi Çiçek kitabını okudum ve çok sevdim. Herkese tavsiye ederim, iyi okumalar. Penelope Fitzgerald
Mavi ÇiçekPenelope Fitzgerald · Can Yayınları · 199991 okunma