Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gizem Çakıroğlu

Gizem Çakıroğlu
@gizeren
Üzerine baraj inşa edip nehrin akışına müdahale etmek, bunun ekolojik sistemde yaratacağı karmaşık sonuçları öngörmekten daha kolaydır.
Reklam
Kulağımızın dibinde vızıldayıp uykumuzu kaçıran sinekleri avlamak bildiğimiz bir şeydi fakat zihnimizi meşgul eden bir düşünceden ötürü uyuyamadığımızda, çoğumuz bu düşünceyi nasıl avlayacağını bilmiyordu.
384 syf.
·
Puan vermedi
·
15 günde okudu

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
“…ve ne yaparsan yap, gözlerini sakın kapama.” “Gözlerimi kaparsam ne olur?” “Bütün eğlenceyi kaçırırsın.”
166 syf.
·
Puan vermedi
·
3 günde okudu
Görme Biçimleri
Görme BiçimleriJohn Berger
8.1/10 · 5,7bin okunma
Reklam
…reklam imgesi alıcıdan, aslında onun kendisine karşı duyduğu sevgiyi çalar; sonra da bu sevgiyi ona, alacağı ürünün fiyatına yeniden satar.
Reklamlarla her birimize bir nesne daha satın alarak kendimizi ya da yaşamlarımızı değiştirmemiz önerilir. Aldığınız bu yeni nesne der reklam, sizi bir bakıma daha zenginleştirecektir - aslında o nesneyi almak için para harcayarak biraz daha yoksullaşacak olsanız bile!
Ne var ki bir şeye saplanıp kalan kişiye saplantısı, nesnelerin doğasında varmış gibi gelir.
Yüzler, giysilere uyan birer maskeye dönüşmüştür. Bugün bu gelişmenin son evresini sıradan siyaset adamlarının televizyondaki kukla görüntülerinde izleyebiliriz.
Reklam
Gösterdikleri “imgenin taşıdığı anlam” yüzünden değil bu. Resmin böyle etkileyici, gizemli oluşu, sayış değerinden kaynaklanıyor. (Genelleme değildir.)
Resmin böyle birdenbire tanınması bir Amerikalının onu iki buçuk milyon İngiliz lirasına almak istemesinden sonra oldu.
Fotoğraf makinası aracılığıyla artık resim, seyirciye gitmektedir, seyirci resme değil. Böylelikle resmin anlamı çoğalmaktadır.
Bir gözüm ben. Mekanik bir göz. Ben, makina, size ancak benim görebileceğim bir dünyayı açıyorum. (Yıl 1923)
Bu resimleri insan, insan davranışları, yüzler ve kurumlar konusunda kendi gözlemlerimizle çakıştığı için kabul ederiz. Buysa bugün de benzer toplumsal ilişkilerin ve ahlaksal değerlerin geçerli olduğu bir toplumda yaşamamızdandır. Resimlere bugün ruhsal ve toplumsal geçerlilik kazandıran da budur. Portresi yapılan insanları “tanıyabileceğimize” bizi inandıran “ressamın kandırıcı ustalığı değil” bu özelliktir.
415 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.