Sen bu 1000 sayfayı nasıl yazdın ey Dostoyevski?
2021 12. kitabı
Okunma: 10 Şubat 2021 00:25
Fyodor Pavloviç Karamazov ailenin babasıdır. Kendisi kadın düşkünü ve oldukça asalak bir insandır. Kitabın ismine konu olan üç oğlu vardır, bunlar Dmitri, Ivan ve Aleksey Karamazov kardeşlerdir. Tabii bir de günah mahsulu olan Smerdyakov adında gayrimeşru bir oğlu vardır, bu oğul da evde uşaklık yapmaktadır. Kitabın konusu en kısa ve net olarak büyük oğul Dmitri Karamazov’un, annesinin mirasından tam olarak alamadığını payını babasından almaya uğraşmasıdır. Diyeceksiniz 1000 sayfa bu mu anlatılıyor, tabii ki hayır. Dostoyevski eserlerini aslında iki bölüme ayırabiliriz. İlk dönem eserleri oldukça kısa ve yalındır. İkinci dönem olarak nitelendirebileceğimiz dönemdeki eserleri ise oldukça hacimli kitaplardan oluşur. Her ne kadar Dostoyevski’nin başyapıtı olarak Suç ve Ceza kabul edilse de, birçok kişiye göre Karamazov Kardeşler son ve ustalık eseridir. Peki bu çılgın yazar 1000 sayfa ne anlatıyor bize? Aslında Dostoyevski ana hikayeye ilk sayfadan giriş yapıyor ama sonra bir 500-600 sayfa bu ana hikayeyi pek de ilerletmiyor. Hikaye küçük oğul Aleksey üzerinden Katolik ve Ortodoks kilisesinin o günkü yapısına bağlanıyor. Her iki kilisenin de o günkü yapısı kurgu üzerinden eleştiriliyor. Katolik kilisesinin eleştirildiği Büyük Engizisyoncu bölümü en az kitap kadar meşhurdur. Burada İsa’dan bir hikaye anlatılır. Ortodoks kilisesinin durumunun anlatıldığı bölümde ise yeni bir karakterle tanışırız. Bu kişi, din adamı Staretz Zoişima’dır. Bu din adamı o dönemin geleneklerini kabul etmeyen ve Dostoyevski’nin kilise ilgili fikirlerini söylettiği karakteridir. Kitabı ilk 600 sayfada okumayı bırakmadıysanız, tebrikler, başardınız, buradan sonrası sular seller gibidir. Dostoyevski artık vermek istediği mesajları vermiştir ve ana hikayeyi işlemeye başlar. Buradan sonrası oldukça akıcıdır, burada söyleyeceğim şey spoiler sayılmaz, o yüzden söyleceğim, çünkü kitabın ilk sayfasında bu olay gerçekleşiyor. Asalak baba Fyodor Pavloviç kitabın ilk sayfasında kim vurduya gider ve ölür. Kitap aslında “Katil kim?” sorusuyla son sayfaya kadar kafamızı meşgul eder. Aradaki 600 sayfa biz bu sorunun cevabını düşünürkün de akıp gidebilir. Bu da Dostoyevski’nin ne kadar zeki bir yazar olduğunu bize gösteriyor. Okuyucuyu kitaptan koparmamak adını bulduğu müthiş bir çözümdür bu. Sayfalar ilerledikçe üç (ya da dört) kardeşin yanında bir sürü daha yan karakterle tanışırız ve bu da katilin kim olduğu konusunda bizi sürekli yanılgıya düşürür ama aradığımız cevabı kitap bitmeden Dostoyevski bize vermez. Kısa yazacaktım, yine uzatmışız ama ne yapalım idare edin artık. Son olarak Dostoyevski’den okuyacağınız ilk eser kesinlikle bu olmasın. Suç ve Ceza başlamak için en ideal eseridir ama sayfa sayısı gözümü korkutuyor derseniz Beyaz Geceler ya da Kumarbaz ile başlayabilirsiniz. Keyifli okumalar efendim, ben bu incelemeyi yazarken yoruldum, sen bu 1000 sayfayı nasıl yazdın ey Dostoyevski?
Karamazov KardeşlerFyodor Dostoyevski · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202545,4bin okunma