18.yyda kaleme alınmış olmasına rağmen (günümüzdeki BAZI kadınların da); kendilerini haz vermeye yarayan, ev işine, süse püse adayan kişiler olarak yaşamasının tek sebebinin ataerkil düzenin bunu dayatması ve eğitimde kadına görevinin bu olduğunun gösterilmesini anlatan güzide bir eser.
Kitapla ilgili kötü eleştirilerin çoğunluğu ya da yarıda bırakılmasının nedeni olarak, aynı şeyleri tekrarlaması söylenmiş ama Mary Wollstonecraft bunu yaparken özellikle bölüm 5te (kadınlara neredeyse horgörüyle yaklaşan, onları acınası varlıklar olarak çizen bazı yazarların eleştirisi) kadınların görevini anlatan yazarlara verdiği eleştirel cevaplardır. Aynı olmasının sebebi ise her sorunun cevabının aynı olmasıdır. Bu günümüzdeki sorunların cevabının aynı olması gibi. İnsanlar birbirine saygısız davranıyor; eğitim sistemi sorunlu - otobüs beklerken, bir işlem için beklerken sıraya girmiyor neden eğitim eksikliği yüzünden, işini ahlaki duygularla yapmıyor neden eğitim eksikliği yüzünden vs.
Kadınların da cahil kalmasının, süse püse meraklı olmasının, erkeğin arkasından entrika çevirmesinin tek nedeni de kadına sadece haz vermesi gerektiği eğitimi verilmesi,Okullardan uzak tutulması ,görevinin kocasının mutlu etmesi olduğu ve ailenin ondan sonrada kocasının sözünden çıkmaması gerektiğinin öğretilmesi olduğunu örnekleriyle gerekçeleriyle bize sunuyor.
Kitabı yarım bırakanlara özellikle son bölümleri okunması gereken yerler olduğunu bilmesini isterim. Tüm bunları anlattıktan sonra kendisi gözlemleri ve o dönemde okuduğu bilimsel yazılar üzerine çözümler sunuyor. Özellikle de o dönemde dinle yozlaştırılan halkın - pek tabi kadınların- Tanrının yarattığı insan cinsinde ayrım yapmayacağını, aklı kullanan bireyler olarak eşit olacağını anlatması takdire şayan.
Günümüz için eksikleri olsa da 18yyda bunları kaleme alması büyük cesaret ister. Eleştirdikleri kişiler arasında Jean Jacques Rousseau da var. Özellikle Rousseau'nun bu kadar ince düşünceli bir birey olduğu halde, kadınların eğitimi konusunda döneminden farklı düşünmemesi onda çok büyük kırgınlık yaratmış.
Yazarla kendimi benzettiğim nokta ise, hem cinslerimin hala kendini yetersiz görtermesi konusunda kendimi gülmekten alıkoyamamam. :) tatlı kız pozları kesmek için, kendini güçsüz gösterip karşı cinsin ilgisini sadece o şekilde çekebileceğini düşünen kadınlar hala günümüzde de mevcut. Birey olunuz, size düşünceleriniz için saygı duyulsun, pek tabi bunu yanında süse meraklı olabilirsin, ev işine de meraklı olabilirsin. Bunları sadece senin görevin gibi algılama sadece. Oku oku oku
Mary Wollstonecraft kendi mutlu aile tablosunu çizerken, yine kadını evde çocuklarına bakan, kocasını yolunu gözleyen karakter olarak çizse de bu ailenin maddi sorunun olmaması gerektiğine de inanıyor. Çünkü diyor, kadın evde olsa da kendisi ve ailesi için her türlü okuma yapmaya zihnini geliştirmeye mecburdur. Kitap almak için para kazanın kadınlar!!