Başlarken seveceğimden emindim. Beni yanıltmadı. Hatta bayıldığımı ve favori kitaplarım arasına girdiğini bile söyleyebilirim. Bir klasiğe göre gayet sürükleyici, yalın dilli ve –dönem eseri olmasına rağmen– tahayyüllendirmesi kolaydı.
Temin ederim ki Çalıkuşu 'nu okuduysanız bunu da en az onun kadar seversiniz. Her ne kadar birbirinden farklı ambiyanslar oluştursalar da Jane ile Feride benzer hikâyelere sahip. Aynı sıcaklık, içtenlikte. Araya da Genç Kız Kalbi 'ni sıkıştırmazsam olmaz, malumunuz birbiriyle bağlantılı bulduğum kitaplar.
Konusuna vesaire değinmek istemiyorum, o denli beğendim. Sadece yazar hakkında küçük bir bilgi vereyim: Charlotte, Bronte kardeşlerin en büyüğüymüş. (Diğerleriyse Emily ve Anne) Üç kız kardeş de yazarmış, daha doğrusu o dönemde egemen olan toplumun ataerkil yapısı sebebiyle romanlarını erkek takma adlarıyla yazarlarmış. Daha sonra eserleri ilgi görünce gerçek kimlikleriyle tanınmaya başlamışlar. Üçünün de romanlarındaki baş karakterlere kendi özelliklerini verdiği gözlemlenmiş. Örneğin bu kitabın yazarı olan Charlotte, Jane gibi herkes tarafından sevilmiş. Emily Uğultulu Tepeler 'deki baş karakter gibi şımartılmış ve Anne de Agnes Grey gibi içe dönük ve dinine bağlıymış.
İncelememde bağlantısını koyduğum (başta bu dahil olmak üzere) kitaplar birer öneri olarak aklınızda bulunsun. Bu arada ben kitabı Martı Yayınları'ndan okudum, çeviride veya baskıda kusur göremedim.