Yıllar Sonra Gelen Mutluluk

Jane Eyre

Charlotte Brontë

2019 1. kitabı
Öncelikle yazardan bahsetmek istiyorum. Kitabın yazarı Charlotte Bronte. Yazar kendi hayatından bazı parçaları bu kurgu yoluyla bizlere aktarmakta. Yazarın kız kardeşi Emily Bronte'nin Uğultulu Tepeler klasiğini hepiniz duymuşsunuzdur. Bahsettiğim yazarlar üç kız kardeş, hepsi yazar ve o dönemde -yine- erkek egemenliği baskın görüldüğü için kendi kitaplarının okunmayacağı düşüncesiyle, takma erkek isimleriyle eserlerini yayınlamışlar. Kitabın konusuna gelirsek; aşk klasiklerinin baş yapıtlarından biri. Romantizm ve Viktorya Dönemi kendini baskın olarak gösteriyor. Adından da anlaşıldığı üzere baş karakterin ismi Jane Eyre ve bu karakterimiz zorluklarla, öksüz bir çocuk olarak büyüyor. Olayların ayrıntılarına girerek kitabın tadını kaçırmak istemiyorum ama Jane, Bay Rochester'in evine mürebbiyelik yapmak için gittiğinde; zorluklardan sonra gelen mutluluğu, aşkı burada bulur. Kitabın ana fikrine gelecek olursak; erkeklerin kadınlardan üstün olmadığını, kadınların ise gerekli durumlarda seslerinin çıkması gerektiğini, zorlukların üstesinden bazı güzel ve önemli tesadüflerin gelebileceğini, dış görünüşün hiçbir zaman önemli olmadığını, üzgün olduğumuz zamanlarda illa ki mutlu rolü yapmamız gerekmediğinin ve duygularımızı gizlemeyip açıklığa kavuşturduğumuzda bir şey kaybetmeyeceğimizi okuyucuya iyi aktarıyor. Benim gibi klasikleri seven biriyseniz, kesinlikle bu kitabı okumanızı tavsiye ederim.
2022 48. kitabı
Okunma: 13 Aralık 2022 19:36
Jane Eyre bugüne kadar sürekli karşıma çıkan ama bir türlü okuma fırsatım olmadığı bir kitaptı. Bitirdikten sonra neden bu zamana kadar okumadığımı düşündüm. Keşke daha önce okumuş olsaydım. Sonunda çok şaşırmış olsam da çok güzel bir kitaptı. Acaba neler olacak diye merakla okudum. Jane'nin hayatını okurken acaba ben olsam bu zorluklar karşısında ne yapardım, aynı kararları verebilir miydim, o kadar güçlü durabilir miydim diye düşündüm hep. Her zaman kendi ayakları üstünde durmayı başaran, güçlü biri olan Jane, bütün bu zorluklarda asla umutsuzluğa düşmemeyi başarıyor. Yaşadığı zorlukların üstesinden gelen, güçlü bir kadın Jane Eyre.
2017 10. kitabı
Okunma: 08 Haziran 2017 19:22
Çok beğenerek okuduğum klasik bir roman. 19.yüzyılda yazılmasına rağmen ,kadınlara rol model olması gereken güçlü bir kadını anlatıyor.
2018 47. kitabı
Jane Eyre bir çok kez filmi çekilmiş yıllarca herkesin okuduğu ve beğendiği harika bir klasik. Okumaya başladığımda hiç elimden bırakamadım. Bir klasiği ilk kez bu kadar hızlı okumuştum. Jane hiç bir yere kendini ait göremeyen hep ezilen bir kız olmuştur. Bir evde mürebbiyeliğe başlayana kadar gün yüzü göremedi diyebiliriz. Mürebbiyeliğe başlaması da hayatını tamamen değiştiriyor. O zamanda ki genç bir kızın aşkını ve hayata tutunmaya çalışmasını okuduk bu kitapta. Jane’in nasıl güçlü bir kadın olmasının hikayesi bu klasik. Herkesin okuması gereken harika bir kitap. Okuduğum klasiklerin içinde Sefillerden sonra en sevdiğim klasikdir. Herkese şiddetle tavsiye ediyorum.
2017 26. kitabı
Brontë kardeşlerden olan Chrlotte'in en ünlü romanlarında olan "jane eyre" akıcı bir dile ve kahraman bakış açısına sahiptir. Roman Chorlette nin yaşamından bir çok kesitle doludur. Ve dram okumayı sevenlere rahatlıkla tavsiye edebilirim- aşk daha ağır bassa da-. Jane eyre erken yaşta babasını ve annesini kaybetmiştir. Ve kendisinden hiç hoşlanmayan yengesi ve kuzenleri ile birlikte yaşamaktadır. Kuzenleri eyre'nin başına sürekli bela açmaktadırlar. Yengesi eline geçen ilk fırsatta Jane' i yatili bir okula gönderir. Bu okulda 8 yıl öğrencilik yapar. Ve 2 yıl da öğretmen olarak okulda kalır. Fakat daha sonra bundan sıkılan jane bir iş başvurusu yapar. Başvurusuna cevap gelir ve Edwards rochester adında bir adamın malikanesinde murebbiye olarak çalışmaya başlar. Jane' in hayatının buraya kadar olan kısmı çok zorlu ve jane için acı doludur. Fakat bundan sonra onun için bir şeyler değişmeye başlar... Genelde aşk romanlarını pek tercih etmesem de bu romanın beni etkilediğini itiraf etmeliyim. İyi okumalar dilerim. =)
2020 152. kitabı
Okunma: 14 Aralık 2020 23:09
Çok sevmeli nefret etmeli, yalanlı entrilalı, hüzün dolu ama aşk kokan bir roman Jane Eyre. Charlotte Brontë'nin eseri İngiliz Edebiyat'ının klasik romantiklerinin başında gelir. Yazıldığı dönem olan 19. yüzyılda, Charlotte Brontë ve kardeşleri gerek birlikte, gerekse ayrı ayrı yazdıkları kitapları erkek takma isimleri ile yayımlattılar. Fakat yeteri başarı sağlayamamışlar, ta ki Jane Eyre yayımlanana kadar. Ondan sonra kendi kimliklerini kullanmaya başlamışlar. Üzücü bir hikâye gibi görünse de buraya kadarı aslında bana göre zafer öyküsü. Hâlâ da o zaferin yıldızı parlamakta... Her ne kadar benim favorim diğer kardeş, Emily Brontë'nin Uğultulu Tepeler'i olsa da Jane Eyre' i de çok beğendim. Yine diyorum yazarlık müthiş bir yetenek ve Brontë kardeşlerde bu fazlasıyla varmış. Charlotte Brontë genç yaşında doğum yaptığı sırada ölmemiş olsa idi sanırım birçok güzel eseri daha olurdu. Onun hayatını ve Jane Eyre'i okuyan herkes benzerliği mutlaka yakalar. Yazar kendi hayatındaki önemli bazı olayları temel alarak olay örgüsünü bunlar etrafına kurgulamış. Fakat kullandığı üslup adeta şiirsel bir hava katmış. Aşk romanı olması da cabası. Aslında çok bilindik ve tahmin edilebilir, fazla yormayan bir aşk kurgusu var. Aşkın olduğu yerde de mutlaka acı vardır ama... Neyse sonunun mutlu mu, mutsuz mu bittiğini yazmıyorum. Sadece "kavuşmanın zorluğu ve araya giren mesafe; gerçek aşkı daha da güçlü ve kenetlenmiş kılar" diyorum. Kitabın konusunu anlatmıyorum. Konu bilmeden okumayı sevdiğim için size de aynı şekilde yaklaşıyorum sanırım. İsteyen kolayca erişir diye düşünüyorum, ki zaten internete kitabın ismini yazdığınız anda karşınıza çıkıyor. Sırf kitap olarak da değil çünkü filmi de var. Tabii ki kitabın tadını asla vermiyor ama film kaba hatları ile kitap konusuyla aynı.
2018 30. kitabı
Yazıldığı dönem göz önüne alındığında feminizm öğelerinin böylesine yoğun olduğunu görmek insanı şaşırtıyor. Güçlü bir kadın karakterini, onun çocukluğundan başlayan zorlu hayat hikayesini ve her zaman ahlaklı kararlar verdiği aşkını okuyoruz. Kitap boyunca tüm yaşadıklarını, hissettiklerini Jane ile beraber yaşıyoruz okuyucu olarak. Hiç yorucu olmayan aynı zamanda çok içten, güzel bir dili var yazarın diğer kitapları gibi. Karakterimiz bağımsız bir kadın her açıdan. Bu da benim kitabı daha fazla sevmemi sağladı. Karşılaştığı gerçeği, sevdiği adamın ona yalan söylemesini sineye çekmiyor. Belki yaşadığımız bu çağa rağmen bazılarımızın cesaret edemeyeceği kararlar alıyor. Kitaptaki aşk da sade ama etkileyiciydi. Okumanızı tavsiye ederim.
2018 99. kitabı
Okunma: 08 Kasım 2018 00:57
Akici ilginc ve guzel bir kitapti.Jane Eyre nin cocukluk ve genclik donemini anlatiyor.Yazarin kendi hayatindan da alintilar yaparak kitabi yazmis oldugunu ogrenince daha bir merak ve ilgiyle okudum. En kisa zamanda filminide izliycem ins...okunasi bir kitap tavsiyemdir...🤗
2021 39. kitabı
Okunma: 19 Temmuz 2021 22:24
Bu kitap benim en uzun sürede okuduğum kitaplarımdan biri oldu. Bazen günde sadece yaklaşık olarak on sayfa okuyabildim. Çünkü o kadar altını çizdiğim beni tarif eden cümleler oldu ki, uygulamada tam 335 alıntı yapmışım, tabi bu hepsi degil. Kitapta bana özel cümleler de vardı, onları uygulamada paylaşamazdım çünkü onlar benim kişiliğimin anahtarıydılar, ancak sevdiceğim diyeceğim insanla paylaşabilirim bu cümleleri. Eğer duygusal ve kararlı bir yapıya sahipseniz bu kitabı muhakkak okuyun, size çok şey katacağına eminim.
2022 4. kitabı
Okunma: 11 Ocak 2022 01:57
Beni kalbimden vuran, mükemmel bir kurguya sahip (benim için) klasiklerin en başında yerini alan bir roman. Yeri geldi güldürdü yeri geldi ağlattı ve kendimi karakterler yerine koydurdu. Ama duygusal yoğunluk anlamında okuduğum ilk ve tek kitap oldu. Kitabın arkasında yazanlar veya benim buradaki ifadelerim kitabı anlatmakta ve o duyguları hissettirmede kifayetsiz kalacaktır. Kitap bitmesin istedim, özellikle son kısmı biraz daha uzun olabilirdi.

Charlotte BrontëYazar · 25 kitap
Charlotte Brontë, 1816 doğumlu İngiliz yazar. İngiliz Edebiyatı'nın klasikleri arasına yerleşmiş eserleriyle tanınan 3 kardeşin (Charlotte Brontë, Emily Brontë, Anne Brontë) en büyüğü. En ünlü eseri 'Jane Eyre', bir asırdan fazla geçmişiyle halen büyük ilgi görüyor. Ayrıca ailenin kısa ve acıklı hayat hikâyesi de birçok esere konu oluyor. Charlotte Brontë, 21 Nisan 1816’da Yorkshire, İngiltere’de doğdu. Annesi Maria Branwell idi. Babası Partick Brontë, İrlandalı bir rahipti. Charlotte Brontë, çiftin 6 çocuğundan 3. olanıydı. Nisan 1820'de aile Haworth'a taşındı. Anneleri Maria, 15 Eylül 1821’de kanserden ölünce, 5 kız ve bir erkek çocuğuna bakma görevi teyzeleri Elizabeth Branwell’e düştü. 1824 yılında 3 kız kardeşiyle birlikte 'Clergy Daughters' adlı okula başlayan Brontë, buradaki sağlıksız koşullar dolayısıyla okuldan hiç hoşlanmadı. Yazarın sağlığı bozuldu, hatta kardeşleri 1814 doğumlu Maria'yı ve 1815 doğumlu Elizabeth'i de okuldaki koşullar yüzünden 1825'te tüberküloza kurban verdi. Bir yıl sonra okuldan ayrıldı. Gençlik yıllarında, sağ kalan 4 kardeş; Charlotte, Branwell, Emily ve Anne, babalarının kütüphanesinde bolca vakit geçirmeye başladılar. Kurgusal krallıklar kuruyorlar ve bu krallıklarla ilgili hikâyeler ve şiirler yazıyorlardı. Edebiyata karşı ilgileri de bu yıllarda başlamış, hayal güçleri kardeşlerin tümüne ileride geliştirecekleri araçlar sunmuştu. Brontë, eğitimine Mirfield’daki Roe Head adlı okulda devam etti. 1831 ve 1832 yıllarında burada okudu ve bu okul, en iyi arkadaşları Ellen Nussey ve Mary Taylor ile tanıştığı yer oldu. Eğitimini tamamladıktan sonra bu okula öğretmen olarak döndü ve 1835-1838 yılları arasında burada öğretmenlik yaptı. 1839’da Yorkshire'daki birçok ailenin evinde mürebbiyeliğe başladı ve 1841’e kadar bu işle uğraştı. 1842’de kardeşi Emily'yle Brüksel'e, Constantin Heger ve karısı tarafından işletilen okulda Almanca ve işletme dersleri almaya ve çalışmaya gitti. Önceleri öğrenci olarak katıldıkları okulda daha sonra bir miktar para ve kalacak yer karşılığında Brontë İngilizce, Emily de müzik öğretmenliği yapmaya başladı. Ancak Brüksel'de yeni kurdukları bu hayat, teyzelerinin ölümüyle yarıda kesildi. 1842'de bu yüzden İngiltere'ye döndüler ancak Brontë, 1843'te tekrar Brüksel'e gitmeye karar verdi. Brüksel'deki serüveninin 2. yarısı yazar için pek de iyi geçmedi. Yalnız kalmıştı, evine ve kardeşlerine karşı büyük bir özlem duyuyordu ve okulun sahibi Constantin Heger'e aşık olmuştu. Burada geçirdiği günleri, kitapları 'The Professor' ve 'Villette'ye ilham kaynağı oldu. Yazar, Ocak 1844'te İngiltere'ye geri döndü. 1846'da 3 kız kardeş Charlotte, Emily ve Anne, 'Currer Bell', 'Elise Bell' ve 'Acton Bell' isimlerini kullanarak ortaklaşa 'Poems by Currer, Elise and Acton Bell' isimli bir şiir kitabı çıkarttı. Kitap sadece 2 adet satarak büyük bir hayal kırıklığı yaratsa da kardeşler yılmadı ve ilk romanlarını yazmak için kolları sıvadı. Charlotte Brontë, ilk iki romanında 'Currer Bell' ismini kullanmaya devam etti. Ailenin tek oğlu olan Branwell, 1848'de bronşit yüzünden öldü. Aynı yıl Emily Brontë ve 1849'da Anne Brontë tüberkülozdan hayatını kaybetti. Charlotte Brontë, babasıyla kalmıştı. “Jane Eyre”in gördüğü büyük ilgi üzerine bir yayıncı, yazarı sık sık Londra’ya davet ediyordu. Bu ziyaretler sırasında Brontë geniş bir sosyal çevre edinmiş, Harriet Martineau, Elizabeth Gaskell gibi isimlerle tanışmıştı. Ancak sürekli olarak yaşlı babasının yanında olmak istediğinden Londra seyahatlerini birkaç haftadan daha uzun tutmadı. Haziran 1854'te Charlotte Brontë, babasının yardımcısı Arthur Bell Nicholls'la evlendi. Hamileliğinin dokuzuncu ayında, 31 Mart 1855'te öldü. Ölüm nedeni tam olarak bilinmese de tüberküloz, tifüs ya da hamileliğin ilk safhalarındaki bir rahatsızlıktan dolayı öldüğü sanılıyor. Brontë'nin eserleri halen büyük ilgi görüyor ve İngiliz Edebiyatı'nın klasikleri arasında sayılıyor. Aynı zamanda 'On the Death of Anne' ve 'Brontë' isimli iki şiir kitabı bulunuyor.