2025 69. kitabı
Okunma: 09 Kasım 2025 22:49
Hani bazı kitaplar vardır okurken aynı zaman filmini de çekersiniz kafanızda. Gözlerinizin önünde hep o filmin sahneleri oynar durur. Öyle güzel bir tat bırakan harika bir eser Jane Eyre. Anne-babasını kaybetmiş Jane, yanında kaldığı dayısının da vefatıyla yengesi tarafından istenmeyen bir kız çocuğudur. Daha sonra bir yatılı okula gider, burada uzun yıllar kalır ve öğretmen olur. Hayata atılan Jane’in dramatik hikayesi bundan sonra başlar. Jane eserde yoksul, sevgisiz büyümüş ancak ahlaklı, güçlü, kaderine boyun eğmeyen, kendi ayakları üzerinde durabilen, özgür ruhlu bir kadını simgeliyor. Charlotte Brontë sevgi,inanç,akıl dengesini çok iyi kurduğu bu karakteri ile kadını muhteşem bir şekilde resmetmiştir. Toplumdan silinmeye çalışan,baskılanan kadınların sesi olmuştur. Zaten yazıldığı dönem İngiltere’sinde de bu yönden önemli bir rol taşıyor. Aşk teması ön plana çıksada toplumsal cinsiyet rolleri, sınıf farklılıkları, dinin baskısı gibi temalar da yoğun bir şekilde işleniyor. Cinsiyetçi yapıya bir eleştiri niteliğinde muhteşem bir eser. Eser sade bir dil ile yazılmış ve akıcı bir şekilde ilerliyor. İçindeki sesi takip eden herkes, kendi olma yolunda mücadele eden her kadın bu klasik başyapıtı kesinlikle okumalı.
2020 10. kitabı
Bir nevi Batı'nın Çalıkuşu hikayesi. Okuyucuya karşılıklı konuşuyor havası veren bir kitap. Gerçek sevgi hiç bitmiyor, böyle kararlı sonsuz sevgisini veren hikayelere ihtiyacımız var. Asıl mesele senin olan sana geliyor her şekilde. Öyle içten anlatılmış ki insanın öğretmen olup köy köy gezesi geliyor..
2021 4. kitabı
Nasıl bir büyü var bu kız kardeşlerde anlayamıyorum. Emile ve Charlotte BRONTE... Victoria Dönemi ile başlayan kadın yazarlar döneminin bana göre en seçkin eserlerinden. Aslında eser değil de yazar konuşturuyor kendisini. Böyle akıcı,sürükleyici bir dil... Eseri elinize alacaksınız ve saatler içinde bıraktığınızda çoktan bitmiş olacak o büyüyü hissedeceksiniz. Dönemin erkek egemenliği ve kadına uygulanan o bayağı statüler dışında hiçbir konuma koyulamaz yargısının da Virginia Woolf ile birlikte bu üç kız kardeşinde beraberinde yıkılmasına ayrı bir gurur verici oluyor. Kadın yazarların kaleminin nasıl güçlü olduğunu tüm dünyaya göstermiş oldular. Jane Eyre, hep arzuyla okumak istediğim bir eserdi. Alır almaz okudum ve zaman nasıl geçti? Nasıl bitirdim saatler içinde bilemiyorum. Sayfayı okurken, diğer sayfa için heyecanla yerimde duramıyor, hemen hepsini okumak istiyordum.Öyle de oldu. Gururun ve sadakatin güzel bir simgesi olabilecek bir eser. Okuru Bronte kardeşlerin bütün eserlerini okumaya sevk ediyor.Çok keyifliydi,iyi okumalar diliyorum.
2021 21. kitabı
Okunma: 13 Nisan 2021 14:30
Şuana kadar okuduklarım arasında beni en çok etkileyen kitaptı.Kendimi Jane yerine koydum ve olayları ben yaşıyormuş gibi okudum.Bazı yerlerde kızsam da her zaman gurur duydum.En sonunda aşkının peşinden gitmesine,onunla mutlu olmasına çok sevindim.Umarım herkesin bir gün yolu Jane Eyre ile karşılaşır!
2019 20. kitabı
Okunma: 07 Aralık 2019 10:11
Severek ve zevk alarak okuduğum bir kitap oldu. Sadece isimler zaman zaman kafa karıştırıcı olabiliyor ama onun dışında kitabın anlatımını, duygu aktarımını ve olay döngüsünü çok sevdim. Rahatlıkla tavsiye edebileceğim bir kitap.
Puan vermedi·510 syf.·
2021 1. kitabı
Victoria dönemi İngilteresinde farklı sınıftan iki kişi arasındaki bir aşkı anlatan roman, toplumda yaşanan dini baskıyı, sınıf ayrımını ve erkek üstünlüğünü gerçekçi bir biçimde yansıtır. Kadın özgürlüğü ve haklarına sahip çıkan ilk romanlardan biri olarak kabul edilir. Yazar hayatından esinlenerek kaleme alınmıştır. Kitaptaki kız okulu, yazarın ablalarıyla birlikte öğrenim gördüğü Cowan Bridge’deki rahip kızları için açılmış okuldan esinlenir. Romanın ana karakteri, zorlu bir çocukluk geçirdikten sonra öğretmen olan ve toplumda kadına yakıştırılan edilgin rolü oynamayı reddeden Jane Eyre'dir.
2021 1. kitabı
Okunma: 06 Ocak 2021 20:29
Jane Eyre, öyle bir karakter ki kendimi hiç bir karaktere bu kadar yakın hissetmemiştim. Seçimleri, zekası, mantığı, duyguları, inançları hatta dış görünüşüyle tamamen kendime yakın hissettiğim bir karakter. Aklı ve mantığına hayran kaldığım için kendi kendime Jane olsa ne yapardı diye sormadan edemiyorum.
Puan vermedi·510 syf.·
2020 25. kitabı
Son dönemde yoğun çalışma arasında, çok ağır olmasın diye okumaya başladığım bir kitap. Yavaş yavaş , sindire sindire okudum. Ve hikayesi de aynı benim okumama benzer şekilde , dere yatağından aşağıya giden bir su kütlesi gibi akıyordu. Zor şartlar altında büyümüş bir kadının , sert ve sevgiden anlamayan bir adama aşkını ve o aşkın bir insanı derinden değişimlere sürüklediği bir hayat hikayesi. Aşk, sevgi ve soğuk yüzler arasında geçen bir yaşam. En sonunda sevginin kazandığı ve sadakatin ödüllendirildiği bir macera ...
Anket
2021 2. kitabı
Okunma: 30 Ocak 2021 23:25
Ah Jane hala duygusalım bu konuda , Kitabın dili çok iyiydi anlatırken bizimle konuşması onun yanındaymış ve onun bir dostu olduğumu hissettirdi. Jane yetim öksüz bir kız olarak küçüklükten beri zorluklarla tek başına mücale etmesi bir kadın olarak bana da güç verdi. Sonun da mutlu olması beni en sevindiren olaydı . Kitabın yazarı Charlotte Bronte'nin yaşadığı hayattan da izler taşıyordu ve bu da kitaba ayrı bir bağlanmamı sağladı . Güzel bir kitaptı ve kalbimde ayrı bir yer edindi uzun bir süre unutacağımı sanmıyorum. Okumanızı şiddetle tavsiye ediyorum.
2020 2. kitabı
Okunma: 22 Ocak 2020 19:18
Kitap incelemesi* Charlotte Bronte den okuduğum ilk kitap. Karmaşık olay örgüsü yerine sade ve tek düze olaylar silsilesi, romandan çok günlük sohbet tarzında bir anlatıma sahip, olaylar çok karmaşık olmasa da akıcı dili ile 600 küsur sayfa üç günde okunup bitirilebiliyor. Hüzün, dram, aşk nefis bir eser.. Jane Eyre Charlotte Brontë

Charlotte BrontëYazar · 25 kitap
Charlotte Brontë, 1816 doğumlu İngiliz yazar. İngiliz Edebiyatı'nın klasikleri arasına yerleşmiş eserleriyle tanınan 3 kardeşin (Charlotte Brontë, Emily Brontë, Anne Brontë) en büyüğü. En ünlü eseri 'Jane Eyre', bir asırdan fazla geçmişiyle halen büyük ilgi görüyor. Ayrıca ailenin kısa ve acıklı hayat hikâyesi de birçok esere konu oluyor. Charlotte Brontë, 21 Nisan 1816’da Yorkshire, İngiltere’de doğdu. Annesi Maria Branwell idi. Babası Partick Brontë, İrlandalı bir rahipti. Charlotte Brontë, çiftin 6 çocuğundan 3. olanıydı. Nisan 1820'de aile Haworth'a taşındı. Anneleri Maria, 15 Eylül 1821’de kanserden ölünce, 5 kız ve bir erkek çocuğuna bakma görevi teyzeleri Elizabeth Branwell’e düştü. 1824 yılında 3 kız kardeşiyle birlikte 'Clergy Daughters' adlı okula başlayan Brontë, buradaki sağlıksız koşullar dolayısıyla okuldan hiç hoşlanmadı. Yazarın sağlığı bozuldu, hatta kardeşleri 1814 doğumlu Maria'yı ve 1815 doğumlu Elizabeth'i de okuldaki koşullar yüzünden 1825'te tüberküloza kurban verdi. Bir yıl sonra okuldan ayrıldı. Gençlik yıllarında, sağ kalan 4 kardeş; Charlotte, Branwell, Emily ve Anne, babalarının kütüphanesinde bolca vakit geçirmeye başladılar. Kurgusal krallıklar kuruyorlar ve bu krallıklarla ilgili hikâyeler ve şiirler yazıyorlardı. Edebiyata karşı ilgileri de bu yıllarda başlamış, hayal güçleri kardeşlerin tümüne ileride geliştirecekleri araçlar sunmuştu. Brontë, eğitimine Mirfield’daki Roe Head adlı okulda devam etti. 1831 ve 1832 yıllarında burada okudu ve bu okul, en iyi arkadaşları Ellen Nussey ve Mary Taylor ile tanıştığı yer oldu. Eğitimini tamamladıktan sonra bu okula öğretmen olarak döndü ve 1835-1838 yılları arasında burada öğretmenlik yaptı. 1839’da Yorkshire'daki birçok ailenin evinde mürebbiyeliğe başladı ve 1841’e kadar bu işle uğraştı. 1842’de kardeşi Emily'yle Brüksel'e, Constantin Heger ve karısı tarafından işletilen okulda Almanca ve işletme dersleri almaya ve çalışmaya gitti. Önceleri öğrenci olarak katıldıkları okulda daha sonra bir miktar para ve kalacak yer karşılığında Brontë İngilizce, Emily de müzik öğretmenliği yapmaya başladı. Ancak Brüksel'de yeni kurdukları bu hayat, teyzelerinin ölümüyle yarıda kesildi. 1842'de bu yüzden İngiltere'ye döndüler ancak Brontë, 1843'te tekrar Brüksel'e gitmeye karar verdi. Brüksel'deki serüveninin 2. yarısı yazar için pek de iyi geçmedi. Yalnız kalmıştı, evine ve kardeşlerine karşı büyük bir özlem duyuyordu ve okulun sahibi Constantin Heger'e aşık olmuştu. Burada geçirdiği günleri, kitapları 'The Professor' ve 'Villette'ye ilham kaynağı oldu. Yazar, Ocak 1844'te İngiltere'ye geri döndü. 1846'da 3 kız kardeş Charlotte, Emily ve Anne, 'Currer Bell', 'Elise Bell' ve 'Acton Bell' isimlerini kullanarak ortaklaşa 'Poems by Currer, Elise and Acton Bell' isimli bir şiir kitabı çıkarttı. Kitap sadece 2 adet satarak büyük bir hayal kırıklığı yaratsa da kardeşler yılmadı ve ilk romanlarını yazmak için kolları sıvadı. Charlotte Brontë, ilk iki romanında 'Currer Bell' ismini kullanmaya devam etti. Ailenin tek oğlu olan Branwell, 1848'de bronşit yüzünden öldü. Aynı yıl Emily Brontë ve 1849'da Anne Brontë tüberkülozdan hayatını kaybetti. Charlotte Brontë, babasıyla kalmıştı. “Jane Eyre”in gördüğü büyük ilgi üzerine bir yayıncı, yazarı sık sık Londra’ya davet ediyordu. Bu ziyaretler sırasında Brontë geniş bir sosyal çevre edinmiş, Harriet Martineau, Elizabeth Gaskell gibi isimlerle tanışmıştı. Ancak sürekli olarak yaşlı babasının yanında olmak istediğinden Londra seyahatlerini birkaç haftadan daha uzun tutmadı. Haziran 1854'te Charlotte Brontë, babasının yardımcısı Arthur Bell Nicholls'la evlendi. Hamileliğinin dokuzuncu ayında, 31 Mart 1855'te öldü. Ölüm nedeni tam olarak bilinmese de tüberküloz, tifüs ya da hamileliğin ilk safhalarındaki bir rahatsızlıktan dolayı öldüğü sanılıyor. Brontë'nin eserleri halen büyük ilgi görüyor ve İngiliz Edebiyatı'nın klasikleri arasında sayılıyor. Aynı zamanda 'On the Death of Anne' ve 'Brontë' isimli iki şiir kitabı bulunuyor.