2021 45. kitabı
Okunma: 17 Temmuz 2021 15:29
Kitap, İber Yarımadası'ndaki Müslüman hâkimiyetinin zayıflaması neticesinde bir bir Hristiyan krallıkların eline geçen şehirlerde hala yaşamaya devam eden Müslümanların yani Müdeccenlerin maruz kaldığı soykırım, tehcir ve sonrasında gelişen olayları inceliyor. Kitabın konusu hususen Osmanlı-Müdeccen ilişkileri diyebiliriz. Bu bağlamda Müslümanların elindeki son toprak olan Gırnata'nın düşmesiyle birlikte Osmanlı'dan yardım talepleri, buna cevaben Osmanlı'nın Kuzey Afrika üzerinden Müdeccenlere yardımı ve İspanya ile Akdeniz'de girişilen mücadele ele alınıyor. Kitap "Osmanlı gücünün zirvesinde olduğu bir dönemde Endülüs Müslümanları için ne yaptı?" sorusunun cevabı mahiyetinde. Bu husus Osmanlı arşiv belgeleri kullanılarak detaylı bir biçimde açıklanıyor. Kitabın alt başlığı olan "direniş ve soykırım" kapsamına giren etnik temizlik, tehcir ve özellikle Müdeccenlerin gerek sivil gerek silahlı direnişi vs. konuları ise nispeten yüzeysel geçilmiş gibi. Bu konuları Kan ve İman 'da çok daha detaylı olarak okuyabilirsiniz. Netice itibariyle fazlasıyla istifade ettim, alana dair nitelikli bir kaynak eser. Kitabın ortalarında, okurken muhtemelen sizin de gözlerinizi yaşartacak olan Ebu'l-Beka er-Rundi'ye ait mersiyeden aktaracağım bir alıntı; neden bu kitabı, Endülüs'ü, okumalı ve anlamaya çalışmalıyızın cevabı: "Ey ibret dolu geçmişten ibret alacak yerde, günübirlik işlere dedikodulara batmış kişi! Sen uyu bakalım; ama zaman için ne demek dinlenmek ne demek uyku! ... Ölen asker, esir kadın, ufuklara bakıp bizden İmdat ummuş beklemişti, son ana dek. Hiç düşündünüz mü bunu?" Not: Her ne kadar kitabın girişinde tarihi arka plana dair özet verilse de başlangıç için önce yine Lütfi Şeyban hocanın Endülüs kitabını ya da Mehmet Özdemir hocanın Endülüs kitabını, ardından bunu okumanız daha faydalı olabilir. Son olarak Endülüs Müslümanlarının göstermiş olduğu direnişin bize neler söylediğini anlamak için yazara ait bir sohbetin linkini de bırakıyorum, muhakkak dinlemenizi tavsiye ederim: youtu.be/UofliBPQp7g
Tarih
EndülüsLütfi Şeyban · Muhit Kitap · 202119 okunma