Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gönderi

167 syf.
9/10 puan verdi
·
23 saatte okudu
Zen Budizm - D.T. Suzuki'den Seçme Yazılar
Zen Budizm - D.T. Suzuki'den Seçme YazılarD. T. Suzuki
7.5/10 · 122 okunma
·
279 görüntüleme
saime okurunun profil resmi
«On beş yaşında zihnimiz araştırmaya, incelemeye yönelir, otuz yaşında nerede duracağımızı biliriz» (
Konfüçyüs
Konfüçyüs
)
saime okurunun profil resmi
"Mutlu olabilmek, birbirimize sevgi duyabilmek için bütün yeteneklerimiz var da genellikle bu gerçeğe gözlerimizi kapatıyoruz..."
D. T. Suzuki
D. T. Suzuki
saime okurunun profil resmi
Bugün sürdürmekte olduğumuz yaşam biçiminde gerçeğe uymayan bir kendi portremiz var, bir dünyanın portresi var, birde hiç bir zaman umduğumuz gibi gerçekleşmeyecek olan geleceğin portresi var. Gerçek ben’le kafamızda yarattığımız ben arasındaki, gerçek dünyayla kafamızda yarattığımız dünya arasındaki açıklığa, ille kendi gönlümüze göre oldurtmak için öylesine çaba harcadığımız gene de çok kez gönlümüze göre oluşmayan bir geleceğe katlanmak kolay değil. Nesnel gerçekle kendi yaratımız olan gerçeği üstüste oturtacağız, olması olanaksız olanı yapacağız diye harcadığımız bunca çaba, emek, ter ve göz yaşı, bunca eziklik, bunca acı... (Yol Yayınları, 3.Baskı: Temmuz 1997 İstanbul, Çeviri: İlhan Güngören)
saime okurunun profil resmi
" ... tetik düştüğünde, kafada bulunan her şey volkanik bir püskürtme gibi patlıyor veya bir yıldırım gibi fışkırıyordu. Zen buna 'kendi evine dönmek' diyor" ... (Suzuki, II, s. 33.) (
Nietzsche Üzerine
Nietzsche Üzerine
Sf.215)
saime okurunun profil resmi
Bir keşiş satari'ye "avluda yürürken sendelediği sırada" ulaştı. (Suzuki, III, s.253.)(
Nietzsche Üzerine
Nietzsche Üzerine
Sf.216)
saime okurunun profil resmi
Satori, "tam telaffuz edilmemiş sesin duyumundan, kavramlamayan bir saptamadan, açan bir çiçeği gözlemekten veya önemsiz ve günlük herhangi bir olayla karşılaşmaktan (düşmek, bir hasırı sarmak, bir yelpaze kullanmak, vs.) kaynaklanabilir." (Suzuki, II, s. 33.) (
Nietzsche Üzerine
Nietzsche Üzerine
Sf.216)
saime okurunun profil resmi
Suzuki «Zen bir akıl işi değil bir istenç işidir», dediği zaman bununla Zen gerçeğini yalnız aklımızla kabul edip istencimizin gücüyle yaşamımızla bütünleştiremediğimiz, varlığımızın bütünlüğüyle kaynaştıramadığımız gerçeklerden ayırıyor. Aklımızla yapmamamız gerektiğini kabul ettiğimiz nece davranışlarımız, nece yanlışlarımız vardır da onları bir kere, bir kere daha yapmaktan kendimizi alamayız. Yaşamımızı aklımızla bulduğumuz gerçeğe göre ayarlayamayız. Bu tür gerçek Zen gerçeği değildir. Suzuki «Zen gerçeği istençten büyür gelişir», dediği zaman tıpkı sevgi gibi, nefret gibi bir duygunun varlığımızın bütünlüğünü kavrayan bilinişi gibi bir bilgiyi söz konusu etmek istiyor, «Senin içinde büyümedikçe o bilginin sana yararı olmaz,» dediği zaman «takma akıl yarım adım gider,» diyen Türk atasözündeki anlayışı dile getirmiş oluyor.
İlhan Güngören
İlhan Güngören
(Önsöz'den)
saime okurunun profil resmi
Başka bir Haikuda, Yaprak dökmüş kuru bir dal Üstünde bir karga tünemiş - Şu sonbahar akşamı. Biçim yalınlığı her zaman içeriğin önemsizliğini gerektirmez. Yapayalnız bir kara karganın kuru dalın üstünde tünemesinde kuşkusuz insanı Ötelere götüren bir şey var. Her şey bir bilinmezlik bir gizemler uçurumundan geliyor. Biz her şeyin içinden bu bilinmezlik uçurumuna bakabileceğimiz ufacık bir yarık, ufacık bir aralık bulabiliriz.
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.