Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Gönderi

152 syf.
10/10 puan verdi
·
33 saatte okudu
Her şeyi mahveden bizim endişelerimizdir!
Hemen herkesin aile ve sosyal çevresinde bir “hastalık hastası” vardır. Bu kişiler, yeterli tıbbi tetkikler yapılması ve herhangi bir hastalığa rastlanmamasına rağmen sürekli kendilerini dinler ve doktor doktor dolaşırlar. Duydukları her hastalığın kendilerinde de olabileceğini düşünür ve sürekli kaygılanırlar. Bedensel şikâyetleri hiçbir zaman bitmez, sürekli televizyonların sağlık programları, internet ve forum siteleri ile gazetelerin sağlık köşelerini takip ederler. Yakınma ve şikâyetleri öyle bir noktaya varır ki hem kendilerinin hem de çevrelerinin yaşam enerjisini tüketirler. • • •
Molière
Molière
’in 1673 yılında yazdığı ve oynadığı son eseri “
Hastalık Hastası
Hastalık Hastası
”, bu tür insanları en iyi anlatan eserlerden biri. Molière, üç perdeden oluşan oyununda orta yaşlı, zengin, iyi niyetli ve hassas bir insan olan Argan’ın düştüğü halleri anlatıyor bizlere. Onun, hasta olmadığı halde doktoru tarafından büyük bir hastalığa sahip olduğuna inandırılarak nasıl istismar edildiğini gözler önüne seriyor. Çevresi çıkarcı, bencil ve ikiyüzlü insanlarla kuşatılan Argan’ın, hastalığına çare bulabilmek ve muayenelerini ücretsiz olabilmek amacıyla öz kızını bile sevmediği biriyle nasıl evlendirmeye kalktığını bir bir ortaya koyuyor.                 • • • Molière birçok eserinde olduğu gibi “Hastalık Hastası”nda da insanların çıkarcılığını, ikiyüzlülüğünü, para hırsını, acımasızlığını, yalancılığını ve içine düştükleri garip halleri gerçekten de harika bir şekilde resmediyor. Birkaç ciltlik kitapla anlatılabilecek konuları herkesin anlayabileceği diyaloglar ve veciz sözlerle açıklıyor. Özellikle oyunun yazıldığı dönemin bilgisiz doktorlarını ve tıp camiasını “Ölen insanların hemen hemen hepsi hastalıktan değil tedaviden ölüyor” sözünde de olduğu gibi yerine göre sert, yerine göre de çok ince bir üslupla eleştiriyor. Dönemin insan ve toplum psikolojisini, sevgiye, aşka ve evliliğe bakışını Argan ve oyunun diğer kahramanları aracılığıyla bizlere aktarıyor. • • • Benim için bu eseri ilginç kılan yönlerinden biri de oyunun içeriğiyle Molière’in hastalığı arasında derin bir bağın olması. Nitekim oyunda Argan rolünü oynayan Molière, oynanan dördüncü temsil sırasında fenalaşmış ve oyunu zar zor tamamlayabilmiş. Verem hastası olan Molière, evine götürüldükten birkaç saat sonra da yaşama gözlerini yummuş. Bu durum bile başlı başına otuz yıl boyunca tiyatro eserleri yazan, oynayan ve yöneten Molière’in ölene dek tiyatroya nasıl bir tutku ve aşkla bağlı olduğunu gösteriyor. Doğrusu eserlerini okuyup kendisini tanıdıkça Moliere isminin neden Shakespeare ile birlikte anıldığını daha iyi anladığımı belirtmeliyim. • • • Daha önceden beğenerek okuduğum “
Cimri
Cimri
”de olduğu gibi “Hastalık Hastası” da diyalogları, veciz sözleri ve eleştirileriyle insanı güldürürken düşündürüyor, düşündürürken de güldürüyor. Öyle ki okumaya başladığınızda insana tiyatroda seyrediyormuş hissi veriyor ve haliyle kitabı ne zaman bitirdiğinizi anlayamıyorsunuz. Okurken çok büyük keyif aldığım, yüzyıllar geçmesine rağmen dünyadaki pek çok ülkede hâlâ sahnelenen ve tiyatro severler tarafından da ilk günkü gibi severek izlenen bu eseri, tüm okurlara mutlaka okumalarını tavsiye ederim.    “Eğer şans tanırsak doğa kendini içine düştüğü düzensizlikten kurtarmayı bilecektir. Her şeyi mahveden bizim endişelerimiz, sabırsızlığımız” sözlerinin ne anlama geldiğini merak eden okurlara…   Keyifli okumalar dilerim!
Hastalık Hastası
Hastalık HastasıMolière · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20216,1bin okunma
··1 alıntı·
6,4bin görüntüleme
✮✩Sirius✮✩ okurunun profil resmi
Teşekkürler 🙏🙏🙏
nalkan okurunun profil resmi
Ben de teşekkür ederim. 🙏📚
Lα̂lin okurunun profil resmi
🧿👏👏
nalkan okurunun profil resmi
🙏📚🦋
it’s mehmet okurunun profil resmi
çok güzel bir inceleme olmuş. Sayende saygıdeğer Moliere'yi çok merak etmeye başladım. Kalemine sağlık.
nalkan okurunun profil resmi
Teşekkür ederim.🙏📚
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.