Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Gönderi

112 syf.
5/10 puan verdi
Marksizm Nedir - Emile Burns
İdeolojiler, adeta bir din işlevi gören modern toplumlarda kurtuluşun reçetesi olarak sunulmuştur. Bunlardan biri olan Marks yanılıyordu, din halkın afyonudur diyordu. Bu yanlıştı ama benzer bir şekilde: Modern insanın afyonu sahip olduğu ideolojisidir, diyebiliriz. Karl Marks'ı, kendi silahı ile vurmaya ne dersiniz? Her neyse, incelemeye geçmeden önce kanaat notumuzu verelim: Beğenmedim. Çünkü Marksist ideolojiyi daha iyi anlatan kitaplara rastladım. Bu kitap, "Marksist ideolojiye giriş" gibi duruyor. Duruyor dedim; çünkü işin aslı öyle değil. Bu kitap daha çok, "Marksizm edebiyatına giriş" niteliğinde. Edebiyat diyorum, çünkü ideolojinin teknik kısmı yüzeysel, güzellemesi ise bol keseden anlatılmış. Marksizm, safsatadır; Marksizm edebiyatı, mutlak safsatadır. Marksizm, 20.yüzyılın gündemini işgal eden, totaliter bir dünyada yaşanabilir cennet toplumunu vaad eden materyalist bir cehennemin genel adıdır. Evet, marksizm budur. Her beşeri ideoloji gibi, ontolojik ve metafizik bir temeli yoktur, ve hikmetsizdir. Diyalektik temelli önermeleri zırvalıktır. Bu kitaba 5/10 veriyorum. Kitabı beğenmedim. Belki siyaset bilimciler araştırmalarında kullanabilir, lakin genel kitlenin pek bir işine yarayacağını zannetmiyorum. Özetle, okumanızı tavsiye etmiyorum.
Marksizm Nedir
Marksizm NedirEmile Burns · Yordam Kitap · 2012212 okunma
·1 alıntı·
264 görüntüleme
Batuhan okurunun profil resmi
Marx'ın "Din halkın afyonudur" sözünü anlamamış olman, Marksizmi çok daha iyi anlatan kitaplara rastlayıp okumadığını gösteriyor. Marx o sözde dine karşı çıkmıyor. Bir kere Marx her şeyi düşünüp de dine karşı çıkmanın yanlış olacağını düşünmemiştir sence? O sözde dinin sınıf savaşımlarını yok gibi gösteren, insanları ezilmeye alıştıran, bu dünyadaki haklarını istemelerini engellemesi yönüne karşı çıkıyor. Yoksa din kişinin kendi seçimidir; inanır inanmaz. Bundan kime ne? İnsanların hayatlarını mahvetmedikçe, çevreye zarar vermedikçe kimin neye inanıp neye inanmadığı kimseyi ilgilendirmez. Ve Marx da Marksizm de senin birkaç cümlende ifade ettiğin, anladığını sandığın bir kişi veya ideoloji değildir. Marksizm için kurduğun cümlelere bakarsak asıl safsata senin dediklerin çıkıyor. Tüm dünyada sermaye sahiplerini, para babalarını korkutan bir düşünce safsata mı yani? Tüm burjuva nitelikli yönetimler Marksizm'i nasıl da boğmaya çalışıyor bak! Sebep senin muhtemelen sıralayacağın saçma sebepler değil, tamamen kendi çıkarları olacak cevap.
21 okurunun profil resmi
Şuan yaşadığımız toplumdan daha ağır olduğunu düşünme yetisini anlamaktayım, çünkü idealist fanteziler ile gerçek olguların ışığında ele almayışından kaynaklı maddeci yapıya karşı gereksiz eleştiri yapmaktasın. Maddecilik grek döneminden başlar epikür ve diğerlerinin doğayı sorgulayarak bilimsel bir şekilde açıklamalar yaptığı dönemler maddeci dönemlerdir ''bir nehirde iki defa yıkanmaz gibi'' Yaşamın varlığını bilimsel gerçekliğe dayandırmaya amaçlayanlardır. Maddeci düşünürler. Tabi materyalist düşünce yapısı kökünü buradan alır. İdealist düşünce yapısının cehennemliği içerisinde yanıp kavrulan halk yığınlarını görmemezlikten gelip metafizik kurallar içerisinde, marksist yapıyı denneme yanılma veyahut diyalektik bir şekilde beyninin süzgecinden geçiremeyişinin cehennemliğinden daha fazla korkmalısın. Doğruluk dediğimiş şey varlıkların gözle görülen hareketi içerisinde bize yarattıkları çelişkilerden beslenir doğru arama evresinde nesnel ve objektif oluruz. Fakat diğer bir türlüsü ise şeylerin hareketi olsa dahi düşüncelerimiz ile hareket ettirdiğimizi öncülleriz. İşte bu bizim doğruyu arama metodumuzda her zaman hataya yanlışa götürmesi yönünü açıyor. Çünkü doğru subjektif ele almaktan. Senin içinde bu böyle din toplumların gelişim evresinde ileri bir konumda görevini tamamlamış ve daha sonra gerici yani toplumların gelişimini engelleyin bir duruma götürmüştür. Marksizm diyalektik içerisinde hareket eden bir düşünce yapısıdır. Marx kutsal bir öbek değildir. Koşullar içerisinde ele alınabilinecek bir metodolojidir. Kitap edebi bir eserdir. Fakat marksizm giriş kitabıdır. Toplumların okuyabileceği diyalektik ve tarihsel maddeciliği vb konuları basit yalın bir şekilde sorgulayacağı bir eserdir. Günümüz koşullarında hala önemli bir giriş kitabıdır. Okunulması önemli eserlerden biridir. Üstsel bakış açısı da unutmaki yozlaşmanın getireceği bir olgudur, daha iyi araştırma ve daha iyi bir bakış açısı ile bakacağın günleri umut ederim sana....
Semih Efe okurunun profil resmi
"Din halkın afyonudur" tezi yanlış ama ideolojilerin günümüzün afyonu olması doğru...Daha çok işime nasıl gelirse o kısmını benimserim tarzı,kişinin benimsediği idefikslerden kurtulamamanın yakınması gibi bir yorum olmuş.
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.