Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Gönderi

652 syf.
·
Puan vermedi
·
9 günde okudu
"om mani padme hum"
"Eski devirlerde şair demek herşey demekti; insanlar çok dar bir çevrede yaşarlardı, bilgileri, tecrübeleri, töreleri, karakterleri birbirine daha yakındı. Böyle gönlü tok insanların bu dünyada elbette fazla bir iddiaları yoktu." diyor Novalis... İddiasız olmak, asıl mesele budur. Sözün ritminin, şiir'e vardığından habersiz, keyifle, coşkuyla söylemişler... Pek çoğunun ismi bile bilinmiyor. Kızmışlar, fena halde taşlamışlar, yorulmuşlar, yoğrulmuşlar, yılmışlar... Fakat en nihayetinde 'insan'mışlar.. Kimseyi altüst etmeye çalışmamışlar, olağanüstü bir dille büyülemeyi düşünmemişler... Büyüye inanmışlar, hatta kendi sırlarının ardına da düşmüşler... Yeri gelmiş mistitizmin ve ezoterizmin esiri olmuşlar... Göklerin ve kitonik güçlerin üstünlüğüne inanmışlar... Yeri gelmiş bir çekirgeye, kurbağaya, timsaha, geyiğe şiir yazmışlar... Rüzgara, taşa, toprağa... Çünkü hayretler içindeymişler, gerçekmişler... Bir süredir, Dünya Şiir Antolojileri'ni okuyorum ve bazı ülkelerin şiir diline az çok aşinayım, bu şiirlerin kökenine uzanmak oldukça keyifliydi... Örneğin Afrika şiirinin ilk dönemlerinde, hep toprağı işlemenin bereketi, kardeşliğin ve bilgeliğin destanları yazılmışken, bir dönemden sonra şiirler hep kara tenli olmanın ıstırabını, acıyı ve hüznü dillendirmiş... İslamiyet'in ilk kabul edildiği yıllarda ki Arap şiirleri özellikle ilgimi çekenler arasındaydı... Bazı şairleri deli ilan edebilirdiniz, bazıları değme mizah ve hiciv ustalarını gölgede bırakırdı... Bazıları şiirlerini o kadar eğlenerek yazmışlar ki, 600 sayfayı yalnızca o yazsa, okumaktan büyük keyif alırdınız... :) Sadelik göz alıcıydı... Söz oyunlarının olmadığı dönemlerde meğer insan ne kadar zarif, sade ve netmiş. Bunun keyfi tarifsizdi... Okunu atmış bir kızılderilinin, heyecan içinde nemlenen gözlerini, eskimo bir babanın evine gelecek çığa yazdığı, 'canım çığ, güçlü çığ, kıyma bize.' dizelerini, efsunlu Sanskrit şiirinin ve Haikuların tadımlık örneklerini bulabileceğiniz çok kıymetli bir derleme... Savaşlar ve yıkımlar insanı ruhu doyuran derin içlenişlerden koparıp almış, şiirin genleriyle oynamış, tatsız ,tutsuz bir şey kalmış olsa da geride, şiir her çağda bir çift kanat sesiyle avutuyor bizleri... Hasılı; "İnsanın gerçek özüne selam."
Eski Uygarlıkların Şiirleri
Eski Uygarlıkların ŞiirleriTalat Halman · Türkiye İş Bankası Yayınları · 201023 okunma
··
2.251 görüntüleme
özlem okurunun profil resmi
İnsanın zamanla en çok aradığıdır sadelik ve hayat boyu gürültüler o denli çoğalırken bir nefeslik şiir paydası olsun ister. Lakin belki yine her insanın ortak serzenişidir kendi dönemini ağırlığınca tutması.. Hayır, hiçbir dönemin bizlerin dönemi kadar kayıtsız ve lakayıt olduğuna inanmıyorum. :) Şiir.. belki küçük bir kız çocuğuna verilebilecek bir isimdir aynı minvalle :) lakin ne çok örselenmiştir o kanatları, ne çok sahiplenilmek istenmiştir ya can.. Her bir duygu yoğunluğunda ve o her aşkın parıltısında bir şeyler çiziktirilmiştir ve gönlü incinmiştir bir kez daha satırların ve bilgisayar olsun yine teknolojinin hafızasında insanın hodbinliği yer etmiştir. Bir nefeslik ve keşiflerle, rüzgara dost yelkenliyle yeni kıtalar bulmak gibi sevinç :) Ve diliyorum, altını çizdiğin, sevincine, heyecanına ortak olduğum yolculuklar da düşsün payıma... zira mevzu yalnız ve yalnızca; " İnsanın gerçek özüne selam " ile💐🍀 Ufkuna, gül gönlüne, kalemine şifa... Öyle özledim :)
Eylül Türk okurunun profil resmi
Amin, hep birlikte inşallah Gülbeşekerim.🤗🌹İncelemeyi kaldırıp, yorumunu ekleyesim var :) Kalbine hürmetle...
1 sonraki yanıtı göster
K. okurunun profil resmi
Oldukça ilgili çekici bir kitap. Çok hoşuma gitti bu incelemele, kalemine kuvvet abla. :)
Eylül Türk okurunun profil resmi
Vaktine bereket Kübra, şimdiden keyifli okumalar dilerim 🌿🎉
DERYA okurunun profil resmi
Sen okurken biz de nasiplendik o sade ve hoş cümlelerden. Naif ve zarif, abartıdan uzak kimi zaman mütebessim kimi zaman net. Sen okurken bende çok beğendim abla gerçekten kıymetli bir eser. Güzel yüreğin varolsun. En güzel insan özünün selamı olsun.
Eylül Türk okurunun profil resmi
Ve aleykümselam Deryam, bilmukabele...☘️🌹
Yunus Özdemir okurunun profil resmi
İnsanın duyusal ve düşsel karakteri algı/duygu yönüyle şiirin derinliği ile ölçülür. İnsanlığın hissiyatına şiir tercüme/gösterge olmuştur. Sadelik ve güzellik süslemeleri, şiir sayesinde tadını alırız. Bu tadın olgunluğunu geliştirene; ne mutlu, ne bahtiyarlık.
Eylül Türk okurunun profil resmi
Eyvallah hocam, teşekkür ederim, zaman ayırdığınız için.
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.