Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Gönderi

504 syf.
9/10 puan verdi
·
15 günde okudu
Elimizle Verdiğimiz Dünyadaki 8.Harika
Sene 1878. Osmanlı Rus Savaşı yani tarihe adını 93 harbi olarak yazdıran o savaşın yapıldığı sene. 2.Abdulhamid padişah o dönem malumunuz. Panslavizm muhabbeti yani sıcak denizlere inme merakı olduğu dönem Rus tatilcilerin. Pardon askerlerin. Malumunuz sonrasında yani günümüzde biz Türklerin alamadığı o güzelim villaları, yazlıkları onlar alabiliyor oldu. Yani savaşmadan isteselermiş veriyormuşuz! Peki bu konuya neden başladım? Çünkü bu sene doğuda Kafkas cephesinde, Batıda Tuna da Ruslarla savaşırken, içimizde de Almanlar bugün İzmir Bergama diye bilinen bölgede, kafalarına göre, 3 te 1 i sizin olacak gerisi bizim olacak anlaşması üzerine topraklarımızı kazmaya başlamışlar.Sonra kazıcılardan birisi çok değerli bir şey bulduklarını anlamış ve Osmanlı Hükümetine ödedikleri 20 bin frank ile bulduğu tarihi eseri Berlin e gemiler marifetiyle yollamış. Yolladıkları şey neymiş biliyor musunuz arkadaşlar? Bugün Dünyanın 8.harikası olan Zeus Altarı. 20 bin franka satılan şeyin yıllık bugünlerde geliri kaç biliyor musunuz arkadaşlar? 200 milyon tl den fazla. Ya biz işte tarihimize böyle sahip çıkarız! Savaş lazım tabi tarihi eser mi düşünecektik yav diyenler varsa onlara şunu da söyleyim: Biz biliyorsunuz o savaşı da kaybettik. 120 bin askerimiz öldü, çoğu vatan toprağı da kaybedildi. Yani hem altar gitti, hem canlarımız, hem topraklarımız. Çünkü bence de Osmanlı Hükümeti o dönem bunu düşündü. Yani savaştayız, altarı mı düşüneceğiz dediler. Şimdi asıl mevzuya gelelim: Kitaba.
Ahmet Ümit
Ahmet Ümit
bu yukarıda anlattığım olaya benim gibi bozulduğu için bu kitabı yazmıştır.Yani cinayet kısmı falan hep faso fiso. Adamın derdi, giden tarihimiz kısaca. Bu nedenle kitap yazmaya başlamış ve bence derdini de harika anlatmış. Ne diyeyim ben polisiye konusunda özellikle sıkıntılı bi adamımdır. Fazla ince eler, sık dokurum. Çünkü bu konuda çok bilgiliyim, kendimi övecem izninizle. Mantık hatası 1 2 tane vardı. Ama kurguyu etkileyecek hatalar çok yoktu. Ayrıca dünya markaları
Jean-Christophe Grangé
Jean-Christophe Grangé
ve
Dan Brown
Dan Brown
dan da esintiler vardı. Onlarla yarışabilecek seviyeye gelmiş Ümit. Bi Türk olarak gurur duydum kalitesinden.
Ahmet Ümit
Ahmet Ümit
, Türkiye deki en iyi polisiye yazarı desek yanlış olmaz sanırım. Ayrıca bir kitabı yazabilmek için onlarca kitap okuduğunu da biliyorum. Komünist olduğunu ve TKP üyesi olduğunu da biliyoruz. Başkomiser Nevzat ismini kitaplarında çok görürüz, sosyal medyada da bu adı kullanır. Mahlası olmuştur yani artık onun. Tarihe, geziye, mitolojiye, arkeolojiye ve bilime karşıda ilgilidir. Birçok eseri tiyatro, radyo, sinemaya çevrilmiştir.
Kayıp Tanrılar Ülkesi
Kayıp Tanrılar Ülkesi
kitabına gelecek olursak : Almanya Berlin de başlayan hikaye, Türkiye de son buluyor. Yıldız Başkomiser ve ekip arkadaşı Komiser Tobias cinayet masa polisleri olarak cinayetlerini mitolojik unsurları kullanarak işleyen seri katilin peşine düşerler. Konu kısaca budur. Kitabın girişinde Palmira Antik Kentin yerine düşmana söylemeyen Halid Esad ın anısına yazar. Burada da bu Zeus Altar ı konusuna ne kadar üzüldüğünü Ümit in görebilirsiniz. Küçük bir iğneleme vardır bu cümlede aslında. Kitapta Zeus, Olimpos, Bergama, sevgilisi Ganymedes,Hades gibi A dan Z ye tüm mitolojik karakter ve mekanları görebilirsiniz.Mitolojiyi de kısacık öğrenebilirsiniz.Zincire Vurulmuş Prometheus ve Frigya Kralı Midas ın hikayeleri mesela kitapta mevcut. Ahmet Ümit'in mitoloji bilmemek çok saçma ve cahilce gibi bi tavrı var, bazı cümlelerde bu beni açıkçası rahatsız etti. Ayrıca polis dahi olsa Türklerin Almanya da yaşadığı 2.sınıf muameleyi de çok iyi işlemiş yazar. Benim gurbetçi akrabalarımın anlattıkları gibi söyledikleri.Tespitleri kusursuz.Ayrıca bi ülkede yaşamayan kişilerin, kendi ülkelerine dönüp oy kullanmaması gerektiğini belirtmiş. Bu düşüncesini alkışlıyorum. Katıldığımı söylemeden geçemeyeceğim. 80 darbesi dönemi mağdurları ve Almanya ya göç eden Türkler unutulmamış kitapta. Başka bir satırda ise Sivas Katliamını anmış bu da hoşuma gitti. Faşizm örnekleri için uygun bi konu. Halle ve Hanau da ırkçı saldırıdaki ölen Türkleri de bizlere tekrar hatırlatmış sağ olsun.Faşizm konusuna bunu da bir diğer örnek olarak veriyor. Almanya diyince tabi Otta ve Neo naziler yani Hitler yanlıları unutulur mu? Bu konuya da değinmiş. Faşist kafaların güncel dönemde de aynen devam ettiğini bizlere göstermiş. Pergamonun hikayesini taaaa İskender in dönemine inerek anlatmaya başlamış. Agamemnon, Helen, Truva Savaşı yine kitapta mevcut. Bir hata özellikle komikti. Bayılan bir adam sandelyeye getiriliyor. Uyandıktan sonra polise bayıldıktan sonra sandelyeye getirilene kadar olan mevzuyu da anlatıyor. Gözümü açtığımda sandelyedeydim de geç yani. Burası bariz bi hataydı. Genel anlamda iyi kitaptı. Puanım 9.
Kayıp Tanrılar Ülkesi
Kayıp Tanrılar ÜlkesiAhmet Ümit · Yapı Kredi Yayınları · 202320,4bin okunma
··
41,3bin görüntüleme
Semra YAPAL okurunun profil resmi
Kitabı çok severek okudum. Yorumunu da aynı güzellikte okudum, fikirlerini çok çok beğendim. Tebrik ediyorum 👏👏
Emre Bulut okurunun profil resmi
Çok teşekkürler Semra 😇😇
Büş ❀ okurunun profil resmi
Ahmet Ümit'in bir çok kitabını okudum. Ülkemiz adına bence de bir gurur kendisi. Lakin Kayip Tanrılar Ülkesi benim için diğer kitaplarından çok daha zor bir okumaydi. Hem tarih hem mitoloji benim okuma hızını çok yavaslatti. Mitolojiye pek ilgim yok belki de ondan boğuldum biraz. Ya da okuduğum zaman yanlıştı. Diğer kitaplarını herkese deli gibi önermek isterken bu kitap beni biraz geride tutuyor. Ama dediğim gibi belki de sorun bendedir. Çünkü incelemeniz o kadar güzel, detaylı ki aynı kitabı mi okuduk demeden geçemedim :) kaleminize yüreğinize sağlık 🙏 Beyoğlu Rapsodisi, kırlangıç çığlığı, Beyoglunun en Güzel abisi de benden tavsiye olsun. Keyifli okumalar dilerim.
Emre Bulut okurunun profil resmi
Çok teşekkür ediyorum. Okuma grubunda en çok
Patasana
Patasana
yı önerdiler. Bende size öneriyim onu o zaman 😇👍🏽
1 sonraki yanıtı göster
Selami Arı okurunun profil resmi
Ahmet Ümit ülkemizin en popüler polisiye yazarı malum. Birçok kitabını da okudum. Su gibi okunuyor amenna. Ancak polisiyesi beni yeterince tatmin etmedi hiç bir zaman. Hemen her kitabında katili daha kitabın ortasında fark etmem bunda etkili olmuş olabilir, Başkomser Nevzat'ın -bence- zorlama bir karakter olması etkili olmuş olabilir. Velhasıl okumaktan sıkılmadığım ama çok da birşey beklemediğim bir yazar Ahmet Ümit. Ancak bu kitap için farklı düşünüyorum. Patasana ile birlikte yazarın en başarılı iki kitabından biri bence. İkisi de konusunu mitolojiden alıyor ve ikisinde de ana karakter Nevzat değil. Belli ki yazar bu kitabı yazmadan önce dersine çok sıkı çalışmış. Yunan mitolojisi, Pergamon antik kenti ve Zeus Altarı hakkında doyurucu bilgiler edinmiş, bu kez kitabın sonuna dek koruyabildiği bir esrarın içine güzelce yedirmiş. Kitap hem Bergama'yı, hem Berlin'i hem de Berlin Müzesini görme isteği uyandırıyor bünyede. Okurluğuna, tavsiyelerine güvendiğim bir kaç dostun zorlamasıyla okudum bu hacimli kitabı. Kesinlikle pişman değilim. Bir iki kitabını daha okutacak kredisi oluştu Ahmet Ümit'in gönlümde. Gerçi Ahmet Ümit'in çok da umurundaydı benim kitaplarına kredi açıp açmadığım😂😂
Katre i Matem okurunun profil resmi
Ahmet Ümit'in okuduğum ilk kitabıydı bu. Yani böyle tanıştım yazarla, hem soluksuz okudum hem çok beğendim. Tarihi eserlere sahip çıkmama sadece Türkiye'de değil maalesef. Bir çok ülke bu şekilde sömürülmüş, o tarih yerinden sökülüp dünyanın bir ucunda para karşılığında insanlara sunuluyor. Düşünmeden edemiyorum eğer bir çok ülke eserlerine sahip çıksaydı, Zeus Altarı kapalı bir beton binanın içinde, dört duvar arasında değil de, görkemli bir şekilde o tepede yükselseydi nasıl olurdu.
Emre Bulut okurunun profil resmi
Harika olurdu eminim..
Mesude Nur Angınoğlu okurunun profil resmi
Az önce bitirdim Kayıp Tanrılar Ülkesini hemen incelemelerine bakmak istedim yorumunuzu çok beğendim fikirlerimiz uyuşuyor kitaptaki hata benimde dikkatimi çekmişti şuna da değinmek istiyorum kitapta neo nazilerin katil olabileceği hakkında yıldız karasu çok fazla durdu ki bence bariz onların katil olmadığı belliydi beni rahatsız eden tek şey buydu ayrıca sekizinci harikanın bizde olmayışı üzücü bir durum giden tarihimize üzülüyorum
Emre Bulut okurunun profil resmi
Tarihi eserlerin yüzde 60 ı ne yazık ki yurtdışında.
1 sonraki yanıtı göster
F.K. okurunun profil resmi
Mitoloji ve polisiye iki sevdiğim unsur bir kitapta toplanınca beklentim yuksekti açıkçası umduğumu bulamadım. Nazi olayını fazla buyuttugunu düşünüyorum diğer kitaplarında katilin peşinden gitmemiz için ipuclari veriyor bizi kitapta tutuyordu.Fazlasiyla mitolojik bilgiye girip olay döngüsünden çıktığı kanısındayım.
Emre Bulut okurunun profil resmi
Katili sonuna kadar bulma duygusunu bizde diri tuttu bence. Ben tabi erken buldum biraz ama. Diğer kitaplarını okumadığım için bir şey diyemeyeceğim tabi.
2 sonraki yanıtı göster
Özlem ÇAN okurunun profil resmi
Ahmet Ümit kitaplarini hiç okuma fırsatım olmadı. Bu incelemeyi okuduktan sonra karar verdim ilk fırsatta okuyacağım ☺️
Bu yorum görüntülenemiyor
Bu yorum görüntülenemiyor
13 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.