Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gönderi

347 syf.
8/10 puan verdi
TÜM İSKENDERİYE DÖRTLÜSÜ İNCELEME
Son okuma ile tüm dörtlünün toptan bir, hem okuma deneyimi hem de genel izlenimlerimi paylaşacağım ve bunu sizi sıkmadan yapmaya gayret edeceğim.
Justine
Justine
Serinin en anlaşılmaz, en ısınma turu olmasına rağmen zorlayıcı öte yandan beni en çok etkileyen ve en çok vurulduğum kitabı. Öykünün zamansızlığına giriş yapıyorsunuz ki bu biraz zor oluyor ama öyle bir tasvir ve kelime kullanımı var ki…bence saf bir edebiyat şöleniydi. Sıradışılığının imzasıydı da diyebilirim.
Balthazar
Balthazar
Aşka meşke girdiğimiz ve Justine’in devamı olan kitap diyebilirim. Olay örgüsü kopmuyor ama baştaki edebi şölenden ziyade burada daha ayakları yere basan ve ilk uçuşun tadının damağınızda kalacağı, aslında bildiğimiz alıştığımız normalleş yakın öyküye başladığı ve şöleni sıradan ziyafete çevirdiği aşama.
Mountolive
Mountolive
Ve kitabın başında Leyla ve aşkı. Ah o Justine betimlemelerini mumla aratacak tasvir zenginliğinin esamesi yok…bataklıkta başlayan aşk…neyse cümlenin devamı ağır spoiler olacak uçuk kaçık final. Hani burada zaman örgüsü yok ama zamansızlığın sihirli de yok çünkü bazı gelişmeler ‘zamansız’ falan değil gayet sıralı ve tahmin edilebilir bir geçmiş diliminin içinden geliyor. Bu kitap beni korkuttu. Yazarın da çekinerek iyice norma oturup, sıradan akşam yemeğine döndü mevzu.
Clea
Clea
Burada artık devreye zaman, akış ve gelişme giriyor…öncesinde böyle bir örgü yoktu. Hem Justine’deki müthiş edebiyat, hem kurgunun dönüşü (olumlu olarak) hem de güzel bağlantılar ile soluk kesici demesek bile tüm seriye yakışan final. Ve ezcümle; -Çağdaş sevgi tanımı falan geçiyor arka kapakta; değil çağdaş sevgi belki romantizmin dorukları olabilir. Ama ne anlattığı belli olmayan şu çağdaş sevgi kavramı…çıkartırsınız ama tartışmalıdır. -Yazarda öyle bir yetenek var ki, iplerinden boşaldığında eşi benzeri olmayan bir yazım tarzı ile karşılaşıyorsunuz…kurgu…ama kurgu işi biraz…şey…sıradan. -Tüm seri Justine ekseninde dönmüş, mesela Balthazar’ın müthiş girişleri ve çıkışları, kendine ait ciltten daha güzeldi…o da biraz zorlama olmuş. Aynısı Celal için de söylenebilir. -Son derece tatmin edici bir okuma ama zannederim kadınlar için daha tatmin edici. Çünkü ana kahraman figür ve/veya figürler kadın. -Daha kısa yazmak isterdim ama daha da yazabilirim… Ben okuduğuma çok memnun oldum ve tavsiyesi için
Betül
Betül
çok teşekkür ederim. Durum budur…Herkes okumalı sakın kaçırmayın eseri olmasa da, okuyanlarda çok ayrı bir yeri olacağını düşünüyorum.
Clea
CleaLawrence Durrell · Can Yayınları · 2022232 okunma
·
273 görüntüleme
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.