Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gönderi

280 syf.
9/10 puan verdi
·
12 saatte okudu
Kitabı Listen to Yedi Güzel Adam - Özlem - Entrümantal by Yedi Güzel Adam #np on #SoundCloud soundcloud.com/yediguzeladamtv... müziği eşliğinde okumak ayrı bir huzur verdi. Ölümden korkanlar asla bu tip şiirler yazamaz ancak ölüme seranad yazanlar bu hislerle şiir yazıp okuruna hissettirir. 46 yaşında hayatını yitirmiş. Otuz beş yaş yolun yarısı etmemiş onun hayatı için. Fakat Otuz Beş Yaş şiiri ile hayatını sonsuza çevirdiği kesin. Her bir şiirinde ayrı yaşlara geçtiğim, şairin ağlamasını hissettiğim ve ağladığım, bunalmışlığın arasında huzuru keşfettiğim bu şiir kitabını okumak ve okutmak gerek. Bazen diyorum. Lisede bize bu insanların hangi akıma mensup oldugunu anlatmak yerine kitaplarını okutup hislerimizi sorsalar, daha sonra hislerimizi alevlendiren yazar ve şairlerin hayatlarını merakla biz araştırsaydık edebiyata olan ilgimiz daha derin olurdu sanırım. Ne yazık ki Lys sınavinda edebiyat sınavına girecek öğrenciler mecburen ezbere bilgileri bilmek ve bıktırıcı soğuk testleri çözmek zorundalar. Bir öğrencim neredeyse edebi eserlerin çoğunu okumuştu, yazar ve şairlerin hayatını okuduğu kitaplara duyduğu ilgiden dolayı kendiliğinden öğrenmişti. Ben ona matematik çözerken "edebiyatı yetiştirebiliyor musun? Aran nasıl?" diye sorduğumda yukarda anlattıklarımı cevap olarak almıştım. Sonuç ne oldu: bu öğrencim edebiyat sınavından sadece bir boş bıraktı gerisi doğru idi.Bunları neden anlattım yaşayarak yaşatarak öğrenmenin önemini göstermek için. Kendi hayatıma bir göz atacak olursam bir öğretmenimin bize Sezai Karakoç'un "Mona Roza" şiirini okurken ki hislerini yaşatması, adeta kendi yazmışcasına hissettirmesi, sesinin tonundaki titremeler... Beni şiirle tanıştıran bu öğretmenimdi. Branşı edebiyat da değildi. Hayatımda bir yol çizmeme sebeptir bu olay. Demek ki edebiyata ilgili olmak için edebiyatçı olmak zorunlu değil. Ve yaşayan bir kitap olup öğrencilere anlatmak gerek. Keyifli okumalar.
Otuz Beş Yaş
Otuz Beş YaşCahit Sıtkı Tarancı · Can Yayınları · 202011,5bin okunma
··
61 görüntüleme
K. okurunun profil resmi
''Bazen diyorum. Lisede bize bu insanların hangi akıma mensup oldugunu anlatmak yerine kitaplarını okutup hislerimizi sorsalar, daha sonra hislerimizi alevlendiren yazar ve şairlerin hayatlarını merakla biz araştırsaydık edebiyata olan ilgimiz daha derin olurdu sanırım.'' Lİseden mezun olduktan 3-4 sene sonra edebiyat öğretmenlerimden birinin karşısına geçip ''Size çok kızıyorum hocam'' demiştim. Şaşırmıştı. ''İyi kitaplara ulaşabilmek bir sürü gereksiz şey okudum. Halbuki sadece siz bizlere 20 iyi kitabı gösterseydiniz ben bunları ararken başka iyi kitaplara ulaşırdım. Bizleri şu şu şairden, şu şu romandan haberdar etmeliydiniz. Bunları okumamış olmanız imkansız.'' Haklısın demişti bana, o kadar. Geçen zamana yanarım. Son paragrafınız da çok güzeldi... Güzel öğretmenlerimizin sayısının artması dileğiyle, bu güzel incelemeyi yazan elleriniz dert görmesin...
Metin T. okurunun profil resmi
Halbuki alıntılarından izliyordum bu kitabı okumalarını. Finalini kaçırmışım nasıl olduysa. Haklısın gerçekten de. Hani "Ölümden korkanlar asla bu tip şiirler yazamaz ancak ölüme serenat yazanlar bu hislerle şiir yazıp okuruna hissettirir," dedin ya. Tam orada işte. Çok şiir kitabı okumam aslında. Eskilerde var okumuşluğum. CST da içindedir okuduklarımın. Hele şu "Gün Eksilmesin Penceremden" var ya, onu işte, pek bir severim. Mayakovski şiirlerini hiç sevmem. Onun şiirlerine meylettiği zamanları vardı ya Nazım'ın, o şiirlerinin de sevmem. Aslında bir ölçüm de yoktur şiir karşısında. Yani aruzla ölçüsüyle yazılmışını da severim, hece ölçüsüyle de. Ölçüsüzünü de. Yeter ki bam telime dokunsun. Sezai Karakoç'u duymuştum da, okumamıştım. Hala okumuş değilim aslında. 2005 ya da 2006 yılıydı. Memlekette yaşarken daha. Çamlıca'da oturuyorduk. Acıbadem'in tepesinde. Radyoların birinde anlatıyorlardı. Aşkını. Ya rabbim demiştim, ne aşklar var. Kararmış akşamda, yol kenarına park etmiş, o çok sevdiğim Tarihi Yarımada'ya, Kemal Tahir'in Az ışıklı ihtiyar şehrin'e baka baka dinlemiştim programın tamamını. Sonra öğüttük o aşkı da. Yahya Kemal'in aşkı gibi. Nilgün Marmara bir de. Yasak aşkı. Daha nicelerini. Hepsi internette. Onun devasa yiyici taşlarının arasında. Öğütüyor o da. Böyle bir yolculuğa çıkardın beni işte. Kalemine sağlık, ömrüne bereket.
Mathmazel okurunun profil resmi
Çok değerli metin abim. İnsanda tebessüm uyandıran güzel yorumlarınız icin sizin kaleminize ve yüreğinize saglik. :)
Aurora okurunun profil resmi
...yeter ki gün eksilmesin penceremden ve Ahmet Haşim'in Ağır ağır çıkacaksın bu merdivenlerden diye başlayan bu iki şiiri ardı ardına okuduğumdaki mutluluğun tarifi yok. Cahit Sıtkı gelmiş geçmiş en iyi şairlerden bana göre. Kaleminize sağlık. Harika bir kitaptır.
Mathmazel okurunun profil resmi
Kesinlikle şimdi ahmet haşim i de okumalıyım tavsiye niteliğinde oldu.
Bu yorum görüntülenemiyor
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.