Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gönderi

128 syf.
10/10 puan verdi
·
2 saatte okudu
Anayurt Oteli
Anayurt Oteli
yazardan okuduğum ikinci kitap. Bundan yaklaşık 10 sene önce bir arkadaşımın önerisiyle
Aylak Adam
Aylak Adam
'ı okumuştum. Kitabı -yaşım da düşünüldüğünde- yine de keyif alarak, farklı bir metin okumanın hazzına vararak okumuştum. Ancak Anayurt Oteli'ni çok ama çok sevdim. Kitap postmodern* türde bir eser olup, 1973 yılında yayımlanmıştır. Kitapta Zebercet karakteri üzerinden yazar; yalnızlık, bunalım ve yabancılaşma temalarını işlemiştir. Zebercet oldukça içine kapanık bir karakter olmasının yanı sıra, cinselliği keşfetmiş ve bunun toplumda tabu olduğunu bilerek hareket etmektedir. Kitapta bu durumda oldukça yalın ve farklı şekillerde ele alınmaktadır. Bundan dolayı da, 2008 yılında müstehcen ifadeler içerdiğinden 100 Temel Eser listesinden çıkarılmıştır. Romanda geçen yerler bildiği ve kişilerde tanıdığı kimselerden esinlenmiştir. Örneğin; Anayurt Oteli, Manisa'da bulunan Anavatan Oteli'nden gelir. Bu otelde Cumhuriyet'in ilanından sonra konaktan otele çevrilmiştir.
Yusuf Atılgan
Yusuf Atılgan
, Zebercet'in içine kapanık, bunalımlı halini daha iyi aktarmak için "bilinç akışı*" tekniğini ve okurun karakteri daha iyi anlamasını sağlamak içinde "iç monolog*" tekniğini kullanmıştır. Okurken ilk etapta ne, nasıl, ne oldu gibi soruları sıkça soruyorsunuz ancak kafanızda oturmaya başladığında kullandığı tekniklerin karakteri daha iyi anlamamıza nasıl yardımcı olduğunu çok net bir şekilde farkına varıyorsunuz. İçerisinde müstehcen farklı şekilde müstehcen yerler olsa da, kitap aslında bir karakter üzerinden aile yapısının çocuk üzerindeki etkisini -bu noktada başka şeyler söylemek istemiyorum spoiler olabilir-, sevgisizlik, psikolojik durumların dikkate alınmamasının ne sonuçlar doğuracağını gösteren kısacık bir novella. Oldukça hızlı bir şekilde okudum. Ancak bu kitabın "çerezlik" olduğu anlamına gelmiyor asla. İnanılmaz bir merakla; nasıl olacak, nasıl bitecek diyerek büyük bir dikkatle okudum. Üzerinden konuşulacak çok şeyi olan kitaplardan biri ancak ne söylesem eksik kalacak gibi hissediyorum. Çok sevdiğim bir roman oldu. Yusuf Atılgan'ın kalemini seven, Türk edebiyatında farklı eserlere şans vermek isteyenlere tavsiye ederim. *Postmodern:20. yüzyılın ikinci yarısında ortaya çıkan, kesin gerçekleri ve evrensel anlatıları sorgulayan bir felsefi ekoldür. Modernizmin kesinliklerini, akılcılığını ve evrensel değerlerini eleştirir. *Bilinç Akışı: Bilinç akışı tekniği kişinin aklından geçenlerin birinci kişi ağzından yansıtılması tekniğine denilmektedir. *İç Monolog:Roman ve öykü kahramanlarının kimse tarafından işitilmeyen konuşmalarına “iç monolog” ve “iç diyalog” denir.
Anayurt Oteli
Anayurt OteliYusuf Atılgan · Can Yayınları · 202329,9bin okunma
·
208 görüntüleme
Yüksel Yüksel okurunun profil resmi
Yararlı ve güzel bir yazı... teşekkür ederim.. insan da okuma hevesi yaratıyor.. listem o kadar dolu ki.. bu kitabı da kayd ettim.. bakalım kısmet..
Yelizz okurunun profil resmi
Teşekkür ederim 😊
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.