*Spoiler İçermez*
Evime döndüğüm gibi aşırı meraktan elime alıp okumaya başladığım bu kitap, gerçekten farklı bir kitaptı. Açıkçası böyle bir şey beklemiyordum. Birtanem Emre Erdoğmuş'tan çaldığım bu seriye artık başlamam gerektiğini hissediyordum ve bir anda buradaki onca kitabın arasından bu kitabı okumaya başladım. Aslında başta seriyi de karıştırdım. Dura Mater, Arachnoid Mater, ve Pia Mater beynimizdeki zarların isimleri aslında. Ben dıştan içe doğru başlamamız gerektiğini düşünüyordum ancak içerden dışarıya doğru yazılmış. Neyse ki Dura Mater'in arka kısmında uyarı yazısı vardı ki son anda ilk bu kitabı okumam gerektiğini gördüm. Başkaları da karıştırmasın diye çıktığı yıllar ve kitap sıralaması şu şekilde:
1.Kitap: Pia Mater (2019)
2.Kitap: Arachnoid Mater (2020)
3.Kitap:Dura Mater (2021)
Bir tıpçı olarak çıktığından beri açıkçası almak ve okumak aklımdaydı. Özellikle ismi ve yazar başta dikkatimi çekti, aldıktan sonra ise kitabın bir nöro-roman olduğunu öğrendim. Nöro-romanın tanımı da şu şekilde;
Sinirbilimsel gerçeklerin, belli bir kurgu ve hayali karakterler eşliğinde okuyucuya sunulduğu bir roman türüdür.
Şimdi burada belirtmek istediğim bir kısım var. Belirtilen sinirbilimsel gerçekler her ne kadar gerçekten en basite indirgenip yazılmış olsa da, ben tıp öğrenimi görüyor olmasam muhtemelen o kısımların bazıları gerçekten ilginç gelirken -daha hayatla bağlantılı olanlar- daha teorik bilgiye dayalı olan kısımlar daha havada kalırdı ve okumaktan sıkılırdım muhtemelen. Bu anlamda herkese hitap eden bir kitap olduğunu düşünmüyorum.
Onun haricinde eleştirilerimden bir diğeri ise, kitap aslında güzel kurgulanmış olmasına rağmen dilinin edebi dilden ziyade daha basit bir dille yazıldığını düşünüyorum. Açıkçası bana sorarsanız dil açısından Wattpad hikayelerine benzettim. Ve bu beni biraz üzdü açıkçası. Sevgili yazar Serkan Karaismailoğlu bizim fakültemize de bir ders vermeye gelmişti ve çok sevmiştim. Beklentim daha yüksekti sanırım.
Onun dışında kurgusu çok güzeldi, ayrıca seçilen karakter isimleri beni benden aldı.. Gerçekten sevdim. İleride bir çocuğum olursa isim koyarken bu kitaptan seçebilirim bile. Çok güzel isimler var gerçekten. Tek sıkıntı şuydu ,ki bu durum birçok kitapta var ama bu kitap bölüm bölüm ayrıldığı için daha çok göze batmış, ilk 3-4 bölüm isimlerin birbirleriyle bağlantısını çözmeye çalışıyorsunuz. Bu kız kim, bu bunun neyi falan gibi. Sonradan alışıyorsunuz ama ufak bir sıkıntı diyelim.
Son olarak şunu belirteyim, sonu çok çarpıcıydı, nefesimi tutarak okudum son sayfaları. Ve resmen bir sonraki kitabı okumanız için sizi yönlendiriyor, bu yönü çok hoşuma gitti. Ben de bu kitaptan sonra Arachnoid Mater ile devam edeceğim.
Okumayı düşünen arkadaşlarıma fikir olması açısından tavsiye ederim, okuduğumdan pişman değilim asla ve devam etmeyi de planlıyorum... Bakalım olaylar nasıl gelişecek:)
Herkese iyi okumalar.