2. Kitap

Orijinal Ülke:
9786257112079

2020 61. kitabı
Okunma: 30 Temmuz 2020 21:49
Bir romanın arkasında 50 tane kaynakça olan kaç kitap okudunuz? Ön siparişe sunulduğu anda aldığım ve Pia Mater adlı kitabın devamı olan kitaptı. Kolay kolay bir kitap için incelemelerde bulunmuyorum. Fakat gerek bilimselliği, gerek de bilimsellik üzerine oluşturulan kurgusuyla buna mecbur kaldım, kesinlikle inceleyip size önermem gerekiyor çünkü :)) 9/10’un altında vermek bence büyük bir haksızlık. Bilim kurgu üzerine roman yazmak hiç de öyle kolay değil. Hele bir de nöro-roman olacaksa daha da zor. Bir Türk yazardan-bilim adamlarından ( aslında bir sinirbilimci, Serkan Karaismailoğlu) bu tarz bilim kurgu kitaplarını okumak gerçekten sevindirici ve gururlandırıcı. Belki de bir eşiği yavaş yavaş aşıyoruz. 480 sayfalık bir kitaptan birçoğunu elememe rağmen 19 alıntı yapmışım. (Alıntıların hepsinde kaynakçaya sahip olan bilgilere yer vermedim, alınıp bu şekilde ulaşılması daha doğru olacaktır.) Tamamen altı çizilecek cümlelerle dolu. İlk kitap olan “Pia Mater”e göre çok daha anlaşılır (herkesin zorlanmayarak okuyacağı) bir dil kullanılmış ve ilk kitaptaki gibi gereksiz çok fazla “nöron, amigdala, korteks” gibi bilimsel kelimeler kullanılmamış. Karakter tiplemeleri yine müthiş. Ayrıca yeni ortaya çıkan karakterlerin isimleri de yine ilk kitaptaki gibi (İlias, Meryam vb.) zorlama - biraz çakma - olmamış. Fakat ilk kitaba göre verdiği bilimsel bilgiler ilk kitabına göre daha sönük kalmış bana göre. Bu kitapta ağırlıklı DNA ve Genetik üzerine bilgiler verilmiş (Herkesin anlayabileceği şekilde). Bir eliniz Google’de olacak ve araştırmak için hevesleneceksiniz. Yine kurgusuyla ve kitabın sonunda o bıraktırdığı şaşkınlıkla mest etti. Sadece bilim için (İnsanlık ve geleceği için çok önemli) feda edilenler, bu uğurda ölenler... Bir şey uğruna kaybedilenler, kazanılanlar. Sadece bilim
2020 70. kitabı
Okunma: 15 Ağustos 2020 17:11
479.sayfa ve kitap biter. Emine'nin ağzı bir karış açık kalır.. Saniyede " Böyle olmamalıydı, hayır, nasıl?, neden?, kim ? " kelimeri beyninde uçuşmaya başlar.. Kitabı okuduğum süreç boyunca tüm nöronlarım artık şaşırma yetisini yitirmişti ama son sayfalarda nasıl hareket edeceklerine karar verememiş olmalılar ki bir çok duyguyu aynı anda yaşattılar. İlk kitap Pia Mater ile tanıdığımız karakterlerin yanına eklenen yeni karakterler, olayların kurgusu, bilim insanlarının bulgularının net şekilde açıklanarak aktarımı, bilim için verilen emek, bilim uğruna kaybedilen muazzam beyinler. Etkilenmemek imkânsız.. Başlangıçta yazar yine beni en ince çizgide yakaladı. " Sarılma sonucu oluşan oksitosin hormonunun ne kadar mucizevi bir hormon olduğunu çok iyi biliyordu. " dedi ve sarılarak yaralarımızın nasıl bu kadar hızlı soğuduğunu ispatladı.. Şimdi beynimin içindeki o sevimli küçük arkadaşları büyük bir handikap bekliyor... Bir köşeye çekilip serinin üçüncü kitabını hiç ses çıkarmadan beklemeyi başarabilecekler mi ??? Deneyimlemenizi çok isterim...
2021 1. kitabı
Okunma: 02 Eylül 2021 03:56
Arachnoid Mater üç serilik bir kitabın ikinci kitabı. Serinin ilk kitabı olan Pia Mater'i çok beğenerek okumuş ve herkese övgüyle bahsetmiş biri olarak ikinci kitabı bu kadar geç okumamın tek sebebi serinin tamamlanmasını bekliyor olmamdı. Son kitapta kitaplığımın raflarında yerini bulunca Arachnoid Mater'in sayfalarını heyecanla araladım. Büyük beklentilerim ve buna eşlik eden korkularım vardı ve kitabın son sayfasını da okuduğumda korkularımın haklı çıktığını üzülerek fark ettim. Yazarın daha önce seriden bağımsız iki kitabını da okuyarak zekasına hayran kalmış bir okur olarak kalemine bir yorum yapmak haddim değil ancak bir okuyucu olarak da birkaç söz söyleme ihtiyacı hissediyorum. Pia Mater adlı eserinde nöro-roman kelimesinin anlamını bize öğreten usta bir yazar, nasıl olur da ikinci kitabının 'roman' tarafını bu kadar göz ardı eder inanamadım doğrusu. Kurguya giriş kısmını ilk kitapla geride bıraktık. Artık karakterlerin çoğunu tanıyoruz, biliyoruz, artık bir takım gelişmelerin olmasını beklediğimiz taraftayız. Ancak ilk iki yüz hatta üç yüz sayfa boyunca hiçbir gelişme olmadan yolumuza bilimin kanatlarında devam ettik. Karakterlerin sırf 'sinir bilimsel gerçekleri' anlatması için yazılan sahneleri okuduk. Bu gerçeklerin olaylarla birlikte verilmesinin bir yolu yok muydu ki yalnızca bunları anlatmak üzere yazıldığı açıkça belli olan sahneleri okudum, bilmiyorum. Romanın böylesine bilim kısmından ayrılması ilk kitabın güzelliğine gölge düşürecek kadar belirgindi. Tüm olayların son sayfalarda karıştırılması üzülerek söylüyorum ki bana bir sonraki kitabı meraklandırma çabası gibi görünüyor. Dört yüz sayfa boyunca her karakterin en az bir kere 'su moleküllerini' yüzlerini çarpmasını ayrıntılarıyla okuyarak bir gelişme olmasını bekledim ancak son sayfalarda bir
Arachnoid Mater
2025 36. kitabı
Okunma: 01 Ağustos 2025 21:35
Arachnoid Mater Macera devam ediyor. İlk kitap benim için 1.Sezon Pia Mater ın sonu bir sürpriz ile sonlanmıştı. 2.sezon diyeceğim buna Arachnoid Mater de yine bir sürpriz ile sonlandı okurken bitmesin diyeceğim bir roman oldu. Serkan Karaismailoğlu bu serilere nöro-roman demiş haklı da çünkü romanı okurken bilgi vermeye devam ediyor. Genelde bir meslek sahibi olup roman yazan yazarlar kendisinin en iyi bildiği bilgiyi yani mesleğini yazıya dökerler bu da bazı okuyucuları sıkar o kitap zaman ilerledikçe okuyucunun okuma iştahını tıkar ama ben bu kitabı okuken sinirbilimci bir yazar en iyi bildiği bilgileri yazısına dökmüş ve ben hiç sıkılmadan, tıkanmadan merakla okumaya devam ettim. Buda yazarın ne kadar iyi bir kurguyla mesleğini harmanlamış olduğunu gösteriyor. Bunu kitabı okurken de aklımdan geçirmiştim hani iki tür öğretmen vardır biri dersini öyle güzel anlatır ki sevmediğin o dersi sana sevdirir hiç bitmesin o ders dersin diğeri ise sevdiğin bir dersi sana öyle sıkıcı anlatır ki o dersten biran evvel çıkıp teneffüs zili çalsın lütfen diye dua edersin. İşte Serkan Karaismailoğlu benim sevmediğim dersi sevdirmiş bir hoca gibi çok başarılı bir eser ortaya koymuş. Bu kitabın devamı yani 3.Sezonu yani Dura Mater i çok merak ettim. Okuyacaklara şimdiden iyi okumalar.
Roman
-SON-
2026 21. kitabı
• Arachnoid Mater (Mater Serisi 2. Kitap) - Serkan Karaismailoğlu Pia Mater’in devamı niteliğinde. Tesla yaralı haldeyken olaylar kızışır. Ilias işlediği cinayet sonrası kaçışa geçer ve genç hacker Coccyx’in yanına sığınır. Hikâye; beyin, nörobilim, yapay zekâ-insan hibritleri, siber saldırılar ve aile sırları etrafında dönen gerilim dolu bir kurgu sunuyor. Neon örgütü ve geçmiş travmaların beyni nasıl etkilediği gibi temalar işleniyor. Serinin üçüncü kitabı Dura Mater’e bağlanıyor. • Benim yorumum: İlk kitaba göre daha aksiyonlu ve sürükleyici. Bilimsel unsurlar akıcı şekilde kurguya yedirilmiş, kısa bölümleriyle hızlı okunuyor. Karakterler ve olay örgüsü biraz karmaşık olsa da bağımlılık yapıyor. Nöro-gerilim sevenler için keyifli bir devam romanı. Özgür Yüce • Herkese keyifli okumalar diliyorum ..! • ⁠Kitaplarla kalınız..!
·488 syf.·
2024 15. kitabı
...Kızın ruhu az önce yanan binada yaşamını yitirmişti ve geriye kalan bedene uzaktan son bir kez ölen ruhuna bakıyordu... Bu cümlelerle biten ve üçüncü kitabı olan Dura Mater 'i okumak için sabırsızlanıyorum. İnsanı içindeki bilgiler ile aydınlatan, sıkıcı bir dil anlatımı olmadan olaylar içinde kaybeden bir etkisi var. Ve bence bölümlerin kısa olması da insanı okuma yönünde daha da heyecanlandırıyor. Sizde Pia'nın hayatı ile ilgili gerçekleri öğrenmek istiyorsanız bu kitabın serisine bir an önce başlayın. Çünkü olaylar çok akıcı ve kitabın sonu da dahil baştan sonra her bir detay olacaklar konusunda son derece merak uyandırıcı... Kitap nöro-roman diye bakıp geçmeyin. Romanın içinde Pia ile sizde ordan oraya savrulup, tüm gizemli gerçeklere tanık olmqya var mısınız?
2025 23. kitabı
Okunma: 20 Kasım 2025 02:01
Arachnoid Mater üç serilik bir kitabın ikinci kitabı. Serinin ilk kitabı olan Pia Mater'i biraz beğenerek biraz da beğenmeyerek okumuş biri olarak ikinci kitabı bu kadar geç okumamın tek sebebi kararsız olmamdı. Sonra kararsızlığımı kırarak Arachnoid Mater'in sayfalarını heyecanla araladım. Büyük beklentilerim ve buna eşlik eden korkularım vardı ve kitabın son sayfasını da okuduğumda korkularımın haklı çıktığını üzülerek fark ettim. Yazarın daha önce seriden bağımsız iki kitabını da okuyarak zekasına hayran kalmış bir okur olarak kalemine bir yorum yapmak haddim değil ancak bir okuyucu olarak da birkaç söz söyleme ihtiyacı hissediyorum. Pia Mater adlı eserinde nöro-roman kelimesinin anlamını bize öğreten usta bir yazar, nasıl olur da ikinci kitabının 'roman' tarafını bu kadar göz ardı eder inanamadım doğrusu. Kurguya giriş kısmını ilk kitapla geride bıraktık. Artık karakterlerin çoğunu tanıyoruz, biliyoruz, artık bir takım gelişmelerin olmasını beklediğimiz taraftayız. Ancak ilk iki yüz hatta üç yüz sayfa boyunca hiçbir gelişme olmadan yolumuza bilimin kanatlarında devam ettik. Karakterlerin sırf 'sinir bilimsel gerçekleri' anlatması için yazılan sahneleri okuduk. Bu gerçeklerin olaylarla birlikte verilmesinin bir yolu yok muydu ki yalnızca bunları anlatmak üzere yazıldığı açıkça belli olan sahneleri okudum, bilmiyorum. Romanın böylesine bilim kısmından ayrılması ilk kitabın güzelliğine gölge düşürecek kadar belirgindi. Tüm olayların son sayfalarda karıştırılması üzülerek söylüyorum ki bana bir sonraki kitabı meraklandırma çabası gibi görünüyor. Dört yüz sayfa boyunca her karakterin en az bir kere 'su moleküllerini' yüzlerini çarpmasını ayrıntılarıyla okuyarak bir gelişme olmasını bekledim ancak son sayfalarda bir anda canlanan olaylardan anladığım kadarıyla bunu bana
2023 33. kitabı
Okunma: 24 Eylül 2023 18:43
SERKAN KARAİSMAİLOĞLU - ARACHNOİD MATER Öncelikle hepinize merhabalar kitap dostlarım. Bugün sizlere Pia Mater kitabının devamı niteliğinde olan Arachnoid Mater kitabının incelemesini yapacağım. Öncelikle kitabın konusuna bakacak olursak; Pia Mater kitabının devamı niteliğinde bir eser olarak karşımıza çıkıyor. Kitapta konular iyice kördüğüm oluyor ve biz okuyucuyu farklı bir okuma serüvenine sürüklüyor. Heyecanı doruklara taşıyor ve olaylar hiç tahmin edemeyeceğimiz şekilde devam ediyor. Olaylar sürekli gelişiyor ve biz okurları merak içinde bırakıyor. Zihnimizin sınırlarını aşacak bir şekilde konular işleniyor ve olay silsilesi sürekli devam ediyor. Kitabın dil ve anlatımına bakacak olursak kullanılan dil çok akıcı, anlatımda nöro - roman olma özelliğini taşımakta ve çok güzel. Okuduğumuz diğer kitapların aksine burada kullanılan dil fizyolojik temellere dayandırılarak biyolojik terimlerle bizlere sunuluyor. Bir yandan kurgu bir eser okurken diğer yandan insan fizyolojisini bizlere öğretiyor. Sinir bilimsel gerçekler bizlerin önüne muhteşem bir şekilde bilimsel kaynaklara dayandırılarak açıklanıyor ve bunu aynı zamanda kurguyla beraber yaptığı için mükemmel bir deneyim sunuyor. Kullanılan dil çok akıcı ve merak unsuru oldukça diri tutulmuş bir halde karşımıza çıkıyor. İkinci kitapta olaylar iyice kördüğüm oluyor ve biz okuru üçüncü kitap için hazırlıyor. Ben bir arkadaşımın ısrar ve tavsiyesi üzerine bu seriye başladım. İyi ki de başladım, çok farklıydı, çok güzeldi. Çok farklı bir deneyim oldu ve ben bu eseri de birincisi gibi oldukça sevdim. Ben bu eseri okurken hiç sıkılmadım, çoğu kısımda nefesimi tuttum, ne olacak diye meraktan sayfaları değiştirdim. Farklı ufuklarda gezindim. Sevdiğim eserleri bir yenisini daha kattığım için çok memnun oldum ve
Nöro Roman
Mater Serisinin 2. Kitabı
2023 49. kitabı
Okunma: 08 Ağustos 2023 11:50
Pia Mater Arachnoid Mater Dura Mater Bu nöro roman serisi gerçekten nefes kesici. Umarım Galen ölmemiştir,bir mucize olmuştur. Off,yaa! Ölmesinnn. Pia Mater'in devamı olan bu kitapta ; Alef'in ölmesinden sonra Neon'un Pia'nın peşine düşmesini anlatıyor. Neon, kökleri çok derinlere uzanan uluslararası bir teşkilat. Asıl amaçları bilime hizmet olsa da Neon'un başındaki adam yani Origon Noah , elinin altındaki bu gücü başka bir amaç için kullanmak istiyor. Amacı sadece güzel,zeki ve güçlü insanlardan oluşan Homo Neon ırkını yaratmak ve 8 milyar olan dünya nüfusunu 2 milyara indirmek. Hatta bir rivayete göre Hitler de Neon'dan . Sjsjsjsj İşte Galen ve Pia bu teşkilattan kaçıyorlar. Çünkü teşkilat bu yeni insan ırkının Pia'dan evrilmesini istiyor. Gerçekten ama gerçekten nefes kesici bir bilim kurguydu. Herkese tavsiye ederim. #192967424
2024 311. kitabı
Okunma: 29 Aralık 2024 00:00
Arachnoid Mater, Yazar Serkan Karaismailoğlu tarafından Nöro-Roman türünde yazılan romanıdır. Nöro-Roman: Sinirbilimsel gerçeklerin belli bir kurgu ve hayali karakterin eşliğinde okuyucuya sunulduğu bir roman türüdür. Mater Serisinin ikinci kitabı Pia Mater Mater‘in devamı niteliğindedir. Birinci kitapta tanıtılan karakterlerin ikinci kitapta yaşadıkları gizemli olaylar, çok ilginç bir şekilde anlatılıyor. Heyecanı hiç eksik olmayan bir roman.. Serinin ikinci kitabını da çok beğendim. Çok etkileyici, sürükleyici.. Baştan sona büyük bir merak ve heyecan ile elinizden hiç düşmeyecek bir tarzı var. Muhakkak tavsiye ederim. Yazarın 3. kitabını satın almıştım 2025 yılında okumayı çok istiyorum.

Serkan KaraismailoğluYazar · 5 kitap
Lisans eğitimini 2005 yılında Hacettepe Üniversitesi Biyoloji bölümünde tamamladı. 2009 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim dalından yüksek lisans derecesini almış olup halen aynı yerde doktora eğitimine devam etmektedir ve araştırma görevlisi olarak çalışmaktadır. Sinirbilim alanında, beyin cinsiyeti (kadın beyni – erkek beyni) başta olmak üzere çeşitli konularda çalışmalarına devam etmektedir. 2009 yılında ulusal fizyoloji kongresinde en iyi genç araştırmacı ödülünü almıştır. Bir tane uluslararası kitap bölümü olmak üzere çeşitli ulusal ve uluslararası dergilerde makaleleri bulunmaktadır. Sinirbilimin son bulguları ışığında, yaşamımızı doğrudan etkileyen birçok konuda, ilgilenen herkesi; anlaşılabilir, tartışılabilir, uygulanabilir ve en önemlisi de olabildiğince eğlenceli bir şekilde bilgilendirmeyi amaçlayan “Ortapia” projesinin kurucusu ve yürütücüsüdür. Youtube platformundaki Ortapia Serkan Karaismailoğlu kimdir? sorusuna ''Kendisi çok küçükken eve gelen kadın komşuların annesine sorduğu “bugün beyin için ne yaptın?” sorusunu tümüyle yanlış anlayıp (meğerse annemin babam için yaptığı yemeği soruyorlarmış) her gün beyin ile ilgili yeni bir bilgi öğrenme çabasıyla büyümüş ama halen çocuk olan bir yetişkindir. Her şeyi yapmaya çalışıp, hiçbir şeyi yapamamış olmanın verdiği hüzün ve hazla yaşamaktadır. Doktorasını Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı’nda “beyin cinsiyeti” üzerine üzerine yapmış olup halen aynı kurumda çalışmaya devam etmektedir. “Kadın Beyni Erkek Beyni” adlı kitabı 2015 yılında çıkmıştır. Ortapia projesinin kurucusudur. 2016 yılında TÜBİTAK desteği kapsamında “fizyopia” adlı teknokent şirketini kurmuştur.'' diyerek cevap veriyor.