100. yılımız vesilesiyle Halil İnalcık hocamızdan;
2023 1660. kitabı
Okunma: 23 Ekim 2023 10:05
İlk dikkat çekmek istediğim nokta şudur: Tarih sevmek zorunda değiliz hiçbirimiz. Her medeniyet hakkında derinlemesine bilgi sahibi olmak, tüm ulusların mitlerini, mitolojilerini, inanç tarihlerini, savaşlarını, kazançlarını bilmek zorunda, okumak zorunda değiliz. Ama “kendi” tarihimizi bilmek zorundayız. Her birey geçmişini bilmelidir çünkü geçmişini bilmeyen şimdiyi anlayamaz, geleceğini de tâyin edemez. Tarih bilmeyen toplumlar kolay yönlendirilir, kolay aldatılır. Tarih bilinci insanın üzerine yerleştirmesi gereken en önemli “rozetlerden” biridir. Kişinin önce kendisine sonra ulusuna borçlu olduğu bir vazifedir bu. Halil İnalcık hoca burada devreye giriyor. Tarih nasıl yazılır? Halil İnalcık gibi yazılır. Belgeli ve objektif tarihin ülkemizdeki en “pusula” olacak zâtıdır kendileri. Adı duyulur, bilinir. Yazdığı konular söz gelimi “herkesçe bilinen”dir. Fakat cidden, büyük adamdır, büyük hocadır. Ben, örgün eğitime bağlı olup üzerine onun çalışmalarıyla tarihi öğrendiğim için kendimi şanslı sayıyorum. Ülkemizde örgün eğitim, özellikle tarih derslerinde, zamanın idarecileri neyse ideolojik olarak ona göre şekillenir. Yıllardır bu şekilde! Bu bize has bir durum değil, birçok toplumda bu şekilde toplum mühendisliği yapılıyor elbet. Ama tarih, tarafsız ve belgeli olmalı. Hoca, çalışmalarında doğru tarihi öğretiyor bizlere. İnalcık hoca denginde başka tarihçi bilmem, edebiyat tarihindeki Köprülü gibi yeri vardır bende. Çok aşk yani! Cumhuriyetimizin 100. yılına yaklaştığımız bu günlerde, Millî Mücadele Tarihi ben de okumayı doğru buldum. Bildiklerimi tazelemek, yanlış bildiklerimi düzeltmek açısından çok faydalı bir okuma oldu benim için. Eser yavaş yavaş okunduğunda sıkmıyor, belki ben tarihi metin tüketmeyi sevdiğimdendir bilemiyorum ama bir çırpıda okunacak bir eser değil ona eminim. 1908 ile 1923 tarihleri arasındaki mücadele sürecini konu alıyor. Titizlikle ve zengin yorumlamalarıyla okutuyor kendini ve tarihini hocamız. “Yorum” kısmına çok takılmayın, etik ve anlayış üzerine tartışmaya açığım. Tarih farklı kalemlerden de okunmalı, farklı kaynaklarla karşılaştırılmalı, sözüm yok buna. Eserin en sevdiğim bölümü son 70 sayfa idi çünkü zamanın beyanname ve mektup örneklerini koymuş hocamız. Osmanlıca orijinal halleri de mevcut ve osmanlıca okuyup kelime tahlil etmek çok keyifliydi. (Osmanlıcamın taze olmasını sağlayan Saadettin hocama ve Gülay hocama selamlar olsun) Eser sayesinde diğer bir kazanımım Boğazlıyan Kaymakam Kemal Bey ile yakından tanışmam oldu. Hakkında yazılmış makaleleri kovalayacağım. Sadece tarih-severlere değil, her vatandaşa öneriyorum bu kitabı. Bazen bilinenler, en bilinmeyenlerdir. Okuyunuz. Yakın Tarihte bir kral Halil İnalcık
Cumhuriyetin 100. Yılı
Millî Mücadele TarihiHalil İnalcık · Kronik Kitap · 2022852 okunma
2 +1'leme
1.380 Gösterim
"Ama “kendi” tarihimizi bilmek zorundayız. Her birey geçmişini bilmelidir çünkü geçmişini bilmeyen şimdiyi anlayamaz, geleceğini de tâyin edemez." Her zaman söylenir ama tam anlamıyla algılanmıyor gibi geliyor bu söz bana. Okullarda veya sınavlar için öğreitlen tarih sadece "bu tarihte şu oldu , şunun sebebiyle savaş başladı..." gibi tarihten uzaklaştırıcı ve sıkıcı anlatımlarla olduğunda bir türlü tarih öğrenilmesi gerekliliği tam olarak verilemiyor. Sosyoljik, antropolojik, etnografik tarih anlatımları tadından yenmez benim için🥰 İnsan varsa işin içinde tek cümleyle anlatılamaz hiçbir şey. Dediğin gibi Halil İnalcık objektif tarih sunan biri olarak çok önemlidir. Ben de tarihi sevme ve daha rahat anlayış için Emrah Safa Gürkan nın kitaplarını önermiş olayım tarih okumaya şans vereceklere 🥰
Özgür Uçurtma
“Ezbere yaşayanlar” aralık listemde, konuşur muyuz üzerine? Güzel ve birikimli yorumunuz için teşekkür ederim efendim. 😉🙆🏻‍♀️
Bu adamın bütün kitaplarını alıcam yakında. Her tarih hocasının mutlaka okuyun dediği bir aydın kendisi
Özgür Uçurtma
Ben de topluyorum Arya, birkaçını okudum birkaçı da listemde. Çok sevindim senin de okuyacak olmana. 🫶🏻🫠
Tebrikler 🌱
Teşekkür ederim Şeyma Hanım! 🙆🏻‍♀️