1908-1923

Kronik Kitap

100. yılımız vesilesiyle Halil İnalcık hocamızdan;
2023 1660. kitabı
Okunma: 23 Ekim 2023 10:05
İlk dikkat çekmek istediğim nokta şudur: Tarih sevmek zorunda değiliz hiçbirimiz. Her medeniyet hakkında derinlemesine bilgi sahibi olmak, tüm ulusların mitlerini, mitolojilerini, inanç tarihlerini, savaşlarını, kazançlarını bilmek zorunda, okumak zorunda değiliz. Ama “kendi” tarihimizi bilmek zorundayız. Her birey geçmişini bilmelidir çünkü geçmişini bilmeyen şimdiyi anlayamaz, geleceğini de tâyin edemez. Tarih bilmeyen toplumlar kolay yönlendirilir, kolay aldatılır. Tarih bilinci insanın üzerine yerleştirmesi gereken en önemli “rozetlerden” biridir. Kişinin önce kendisine sonra ulusuna borçlu olduğu bir vazifedir bu. Halil İnalcık hoca burada devreye giriyor. Tarih nasıl yazılır? Halil İnalcık gibi yazılır. Belgeli ve objektif tarihin ülkemizdeki en “pusula” olacak zâtıdır kendileri. Adı duyulur, bilinir. Yazdığı konular söz gelimi “herkesçe bilinen”dir. Fakat cidden, büyük adamdır, büyük hocadır. Ben, örgün eğitime bağlı olup üzerine onun çalışmalarıyla tarihi öğrendiğim için kendimi şanslı sayıyorum. Ülkemizde örgün eğitim, özellikle tarih derslerinde, zamanın idarecileri neyse ideolojik olarak ona göre şekillenir. Yıllardır bu şekilde! Bu bize has bir durum değil, birçok toplumda bu şekilde toplum mühendisliği yapılıyor elbet. Ama tarih, tarafsız ve belgeli olmalı. Hoca, çalışmalarında doğru tarihi öğretiyor bizlere. İnalcık hoca denginde başka tarihçi bilmem, edebiyat tarihindeki Köprülü gibi yeri vardır bende. Çok aşk yani! Cumhuriyetimizin 100. yılına yaklaştığımız bu günlerde, Millî Mücadele Tarihi ben de okumayı doğru buldum. Bildiklerimi tazelemek, yanlış bildiklerimi düzeltmek açısından çok faydalı bir okuma oldu benim için. Eser yavaş yavaş okunduğunda sıkmıyor, belki ben tarihi metin tüketmeyi sevdiğimdendir bilemiyorum ama bir çırpıda okunacak bir eser
Cumhuriyetin 100. Yılı
2025 88. kitabı
Okunma: 29 Ekim 2025 19:53
Kitap, muadillerinden farklı olarak Milli Mücadele'yi 1908'den başlayarak ele almıştır. Aslında kitap değil de Halil İNALCIK'ın üniversitede verdiği Türk Inkılap Tarihi derslerinin notlarından oluşmaktadır. Kitapta, Osmanlılık ve Türkçülük akımlarının gelişimi, İttihat ve Terakki'yi, 1. Dünya Savaşı'nı ve maalesef ülkemizin işgal günlerini ele almaktadır. Kitapla ilgili çok fazla söze gerek duymuyorum ancak bir ismi anmak istiyorum. Hükümetin emirlerini uygulamaktan başka suçu olmayan, devlet adamı tanımının karşılık bulduğu Boğazlıyan Kaymakamı Mehmed Kemal Bey. Yabancılara özellikle de Ermenilere yaranmak, onların desteğini almak isteyen sözde devlet yöneticilerinin Türk olduğu için idam ettiği önemli şahsiyet. Öyle ki çoğunluğu Ermenilerden oluşan heyetin Beyazıt Meydanı'nda 8 Nisan 1919 tarihinde astığı bu isme, 14 Ekim 1922 tarihinde çıkarılan özel bir kanunla "Milli Şehit" ilan edilmiş, iade-i itibarı yapılmıştır. Üç beş çapulcu p.ç için bedel ödeyen Tüm Türk evlatlarına saygılarımı, minnetlerimi sunarım.
2023 39. kitabı
Halil İnalcık, çok başarılı bir tarihçi, dünyaca tanınan bilinen, saygı gören, kültürel ve tarihi birikimini çok nitelikli bir şekilde aktarabilen önemli bir isim. Dolayısıyla bizlere bırakmış olduğu eserler de çok çok önemli bir yere sahiptir. Kitap Türk Tarihi açısından çok büyük önem teşkil eden, büyük zaferlere imza atılan, yıkıntılar arasından yeniden doğuşun yaşandığı Milli Mücadele dönemini anlatıyor. Bu dönemi, yapılan savaşları, antlaşmaları, dış devletlerin tutumunu, Mustafa Kemal Atatürk'ün liderliğini, halkın nasıl mücadele ettiğini, bir devletin nasıl zorluklarla inşa edildiğini çok değerli bir kalemden okuyoruz. Kitabı okurken milliyetçi kimliğinizin ön plana çıkmaması, böyle destansı bir tarihe sahip olmaktan gururlanmamak elde değil. Bu vatan toprağının tek bir karışında bile emeği olan, bu vatanın yeniden ayağa kalkması için mücadele eden herkese minnettarız. Hepsinin ruhu şad olsun. Bu başarılı eseri yazan Halil İnalcık'a da teşekkür borçluyuz. Mekânı cennet olsun. Mutlaka okuyun, okutun. Anlı şanlı tarihimiz bizler onu okuyup yaşattıkça yeni nesillere de aktarılacaktır.
2023 30. kitabı
Okunma: 30 Haziran 2023 18:51
Türkiye'de Tarih alanında ilk akla gelen isim olan Halil İnalcık'ın Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde 1956-1972 yılları arasında verdiği Türk İnkılâp Tarihi dersinin notlarının bir araya getirilmesiyle oluşturulmuş eserdir. Milli mücadelenin daha doğru anlaşılabilmesi için başlangıç noktası 1908 II. Meşrutiyet'in ilanı ile giriş yapılan eser de İttihat ve Terakki oluşumunun doğru ve yanlış eylemleri irdelenmiş, iktidara geldikleri süreç ve sonrasında I. Dünya Savaşı ve sonrasındaki gelişmeler fazla detaya girilmeden işlenmiştir. İzmir'in işgali ve sonrasında Mustafa Kemal Paşa'nın Anadolu'ya çıkması, buradaki yaptığı eylemlerin açıklanması ile Türk Kurtuluş Savaşı'nın irdelenmesi başlamaktadır. TBMM'nin açılması, İstanbul'un işgali, Sevr Antlaşması ile ülkenin nasıl adım adım cephedeki savaşlara sürüklendiği detaylıca irdelenmektedir. Düzenli ordunun kurulması, İnönü zaferleri, Londra Konferansı, Sakarya Muharebesi'nin kazanılması ve önemi, Büyük Taarruz ile bir milletin yeniden bağımsızlığını elde etmesi, Mudanya görüşmeleri incelenmiş. Artık savaşı sonlandıran ve Cumhuriyet'in hayata geçmesi için milat niteliği taşıyan, olumlu olumsuz tüm kararlarıyla Lozan Konferansı detaylıca incelenip eserin anlatı kısmı sonuçlandırılmıştır. Anlatı kısmına ek olarak önemli birkaç beyanname, kararname ve belge asıllarıyla birlikte kitabın sonuna eklenmiştir. Ve en son olarak da Kurtuluş Savaşı'nın üç önemli subayı olan Mareşal Mustafa Kemal Atatürk, Mareşal Fevzi Çakmak ve Orgeneral İsmet İnönü'nün kısa birer özgeçmişlerinin eklenmesi ile eser sona ermiştir. Halil İnalcık'ın birçok araştırmasını ve yazısını daha önceden okumuş olsam da okuduğum ilk kitaplaştırılmış eseri Millî Mücadele Tarihi oldu. Ders notlarının kitaplaştırılması sonucunda oluştuğu için olaylar
Tarih
İlelebet Cumhuriyet, ilelebet Atatürk
2023 8. kitabı
Okunma: 04 Ağustos 2023 15:55
Türkiye Cumhuriyeti Devletinin ne kadar zorluklar içinde kurulduğunu görmek istemeyenlerin, Atatürk’e ve onun silah arkadaşı Türk kahramanlarına iftira atan yobazların okuması gereken kitaplardan bir tanesi, Atatürk, silah arkadaşları ve bu topraklar Türk vatanı olsun diye kanlarıyla sulayan Mehmetçiğe şükranlarımı sunuyorum ruhları şad olsun…
2022 46. kitabı
Halil Hoca'nın notları bazı ekler ile kitaplaştırılmış. Eser, öz ve akıcı anlatıma ek olarak kısa yorum ve tespitleri de içermektedir. Dönemi anlamak isteyenlerin ayrıntılarda boğulmayacağı bir başucu eseri ortaya çıkmış. Hocamız yaşsaydı da ellerinden öpseydik...
2023 4. kitabı
Okunma: 27 Nisan 2023 17:25
Halil inalcık,çok başarılı bulduğum dünyaca tanınan, saygı duyulan aynı zamanda kültürel birikimini oldukça başarılı bir şekilde aktarabilen bir isim. Eser özellikle de Türk tarihi için büyük bir önem teşkil etmekte. Kitap 1908 Devrimi(2.Meşrutiyet) ile başlayıp 1.Dünya savaşına kadar geçen süre zarfında Osmanlı’nın dış devletlerle ilişkisine, dış devletlerin tutumuna, Mustafa kemal Atatürk’ün liderliğine, halkın mücadelesine ve bir devletin yeniden nasıl kurulduğuna değiniyor. Kitap bu dönemi anlamak isteyenler için Halil hocanın anlatımıyla temel sayılabilecek güzel bir kaynak olmuş. Okurken tarihimiz karşısında gururlanmamak elde değil :)
Tarihin Kutbu
2024 55. kitabı
Tarih alanında dünyanın tartışmasız en büyük isimlerinden biri olan Halil İnalcık'ın kaleminden Milli Mücadele Tarihi. Rakamlarla boğulmadan, en sade ve anlaşılır bir tarih dizini okumak isteyenler için tavsiye olunur.
2023 2. kitabı
Okunma: 24 Ocak 2023 23:47
Tarihçilerin Kutbu Halil İnalcık hoca her zaman ki gibi muhteşem bir kitap yazmış. Sade, belgelere dayanarak, en amiyane tabirle akılsıza anlatır gibi anlatmış. Kurtuluş Savaşı yıllarında yaşanmış ve savaşın gidişatını etkilemiş her olaya ufakta olsa değinmeye çalışmış. Tarih okuyan, tarihle ilgilenen herkes mutlaka en az 1 kez okumalı. Halil İnalcık hocamıza bu muhteşem kitap için teşekkür ediyor, Allahtan rahmet diliyorum. Aziz ruhu şad olsun.
Tarih
2024 16. kitabı
Okunma: 10 Mayıs 2024 00:54
Milli Mücadeleyi kavrayabilmek için , anlatmaya 1876 yılından itibaren başlanması gerektiğine inanan büyük tarihçi Halil İnalcık’ın, Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde verdiği ders notlarından ortaya çıkan, Milli mücadelenin önemli başlıklarını akıcı bir dille anlattığı bir kitaptır. Kitap, kısa olmakla birlikte önemli bilgiler içermektedir. Kısacası Atatürk ve Milli Mücadeleyi anlayabilmek için önemli bir başlangıç kitabı olduğunu söyleyebilirim.. Okunmasını öneririm.

Halil İnalcıkYazar · 65 kitap
İnalcık, aslen Kırım Tatarı'dır. Balıkesir Muallim Mektebi'ni tamamladı. 1935 yılında Ankara Üniversitesi Dil, Tarih ve Coğrafya Fakültesi Yeni Çağ Tarihi bölümünde yükseköğrenimine başladı. 1942 yılında "Tanzimat ve Bulgar Meselesi" adlı doktora tezini verdi. Uzun yıllar aynı Fakültede Osmanlı ve Avrupa tarihi üzerine dersler verdikten sonra 1972 yılında Chicago Üniversitesi Tarih Bölümü'ne "Osmanlı Tarihi Üniversite Profesörü" olarak davet edildi. 1973 yılında meşhur kitabı The Ottoman Empire The Classical Age 1300-1600 yayımlandı. Yurtiçi ve dışında çeşitli üniversitelerden fahri doktora payeleri aldı. 1993 yılında Bilkent Üniversitesi'ne davet edildi ve burada Tarih bölümünü kurdu. Yazdığı makale ve kitaplarla Osmanlı İmparatorluğu tarihi üzerinde tartışılmaz bir otorite haline gelen Prof. Dr. Halil İnalcık Bilkent Üniversitesi Osmanlı Tarihi Bölümü'nde yüksek lisans ve doktora ögrencilerine seminerler verdi. Hayatı ve tarihçiliğini anlattığı Tarihçilerin Kutbu Halil İnalcık Kitabı adlı söyleşi kitabı Türkiye İş Bankası Kültür Yayınlarından 2005 yılında yayımlanmıştır.