Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

1908-1923

Millî Mücadele Tarihi

Halil İnalcık

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
“Mustafa Kemal altı yüz senelik Osmanlı saltanatına ve halifeye karşı bu ihtihlâl kararını verirken, davasının tamamıyla haklı ve kutsal olduğuna inanıyordu. Büyük Nutuk’ ta diyor ki: “ Esas olan Türk milletinin şeref ile yaşamasıdır. Bu ancak tam bir bağımsızlık ile mümkündür... Ne kadar zengin ve refahlı olursa olsun bağımsızlıktan mahrum bir millet, medeni milletler nazarında köleden başka bir muameleye layık değildir... ve Türk, vakûr, haysiyet ve şerefi yüksek bir millettir. Böyle bir millet için köle olarak yaşamaktansa yok olmak daha iyidir. Onun için ya istiklâl ya ölüm...”
Reklam
Sakarya Muharebesi'nde düşman ordusu kuvvetlerimizin iki katıydı ve açık denizden Batı'nın, özellikle İngiltere'nin, sağladığı araç ve gereçleri serbestçe almaktaydı.
Bağımsızlığı, hürriyeti üzerinde pazarlık yapmak, onu başka menfaatler için kısmen olsun gölgelemek, yardım dilenmek, Türk milletinin karakterine hiçbir zaman yakışmazdı. Yenilmez görünen güçlükleri, Mustafa Kemal ve onun Kuvâ-yi Milliye çocukları böyle yendiler. Onun sunduğu devletin geleceği, bu mücadele felsefesine bağlıdır. Yeni yetişen nesiller, gerçek Atatürkçülüğün bu prensibini, tam bir bilinçle benimsemişlerdir.
Büyük Nutuk’ta diyor ki: “Esas olan Türk milletinin şeref ile yaşamasıdır. Bu ancak tam bir bağımsızlık ile mümkündür… Ne kadar zengin ve refahlı olursa olsun bağımsızlıktan mahrum bir millet, medeni milletler nazarında köleden başka bir muameleye layık değildir.”
Reklam
Mustafa Kemal'in Samsun'a çıkışıyla başladığı iş her şeyden önce bir ihtilaldi: Fiilen otoritesini kaybetmiş ve Türk milletinin bağımsızlığını koruyamayacak bir duruma düşmüş olan Osmanlı saltanatı yerine milli hakimiyet esasına göre yeni bir devlet kurmak. Saray, Mustafa Kemal'in bu ihtilalci kararını hissetmekte gecikmedi.
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.